wartosci wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 17 lut 2007, 00:05

cocoloco pisze:(...)
Podziwiam tych którzy w zerowych parametrach potrafią utrzymać stałe pH ja tego nie potrafię . Więc wierzę sobie w ten buforek i jest OK .
W swoim akwarium po prostu pozwoliłem opaść pH do poziomu, jaki uznało za stosowne :) (oczywiście przyglądając mu się bardzo uważnie). Zjechało do pH 5,2 i tam stanęło murem i drgnąć nie chciało w żadną stronę. W ramach eksperymentów zakwasiłem też niżej (do 4,5) - i poza wzmożoną agresywnością ryb wobec siebie żadnych innych negatywnych skutków nie zauważyłem.

Czemu zatrzymało się na 5,2? Nie wiem, w swojej naiwności chemicznej wydaje mi się, że po prostu znalazło sobie inny bufor, niż węglanowy. Ciekawostka jeszcze taka - gdy już rozbujało się plenum i azoty spadły bardzo nisko, pH zaczęło rosnąć, i zamiast 5,2 podjechało w okolice 6 - by tu znowu się zatrzymać.

Co do wiary w bufor węglanowy - możliwe, że w przypadku akwarium roślinnego ta wiara ma sens. Ziele w dzień fotosyntetyzuje, w nocy oddycha - wahania stężenia CO2 są prawdopodobnie o wiele większe, niż w akwarium bez roślin. Możliwe więc, że przy takim zagęszczeniu roślin, jakie rosną chociażby u Ciebie brak tego bufora (węglanowego) mógłby mieć przykre skutki.

Rafał

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 17 lut 2007, 09:28

Ja przy moich twardościach KH=3, GH=4, dozując całą dobę CO2 (zawartość CO2 rano = 38, wieczorem CO2=18) nie mogę dygnąć z PH poniżej 6,5-6,6 (test Zoolek, Tetra). Normalnie powinno lecieć na łeb na szyję a tu nic. Żwirek w 100% kwarc i bazalt. Na drugim forum o tym pisałem, ale problemu nie udało się rozwiązać. Pewnie dlatego jeszcze nie mam Lajona ... :)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 17 lut 2007, 10:51

przy moich twardościach KH=3
nie mogę dygnąć z PH poniżej 6,5-6,6
Normalnie powinno lecieć na łeb na szyję a tu nic
Wcale tak nie uważam, że powinno lecieć. Masz fajne PH dla palet, nie kombinuj.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 17 lut 2007, 11:03

W swoim akwarium po prostu pozwoliłem opaść pH do poziomu, jaki uznało za stosowne
Zjechało do pH 5,2 i tam stanęło murem i drgnąć nie chciało w żadną stronę
Potwierdzam słowa RafałaW, bo mam i miałem taką samą sytuację.
U mnie PH doszło do 5.3 przy TWW 0 i ani drgnie od 3 miesięcy, no może czasem by nie naciagac wyników dla potrzeb dyskusji skoczy do 5.6, ale stawiam na to, że jest tak naprawdę PH między tymi wartościami, a test ma tylko taką skalę i skok o 0.3 wiec raz ten kolorek, raz tamtem wskazuje.
Podziwiam tych którzy w zerowych parametrach potrafią utrzymać stałe pH ja tego nie potrafię . Więc wierzę sobie w ten buforek i jest OK .
Potwierdzam słowa cocoloco. Utrzymanie PH w granicach 6.5 bez bufora TWW jest trudne w zarośniętym baniaku.
Łatwiej o stabilność PH bez bufora lub z buforem gdy PH jest w zakresie 5 - 5.5.

Wytłumaczyć nie potrafię, a nia słowa RafałaW o jakimś innym buforze ani cocoloco o wierze nie przemawiają na razie do mnie, ale jest dokładnie jak piszą obaj.
Ja tłumaczę sobie inaczej, trudniej utrzymać człowiekowi postawę stojącą przez cały dzień niż leżacą.
Im wyższe PH tym trudniej o jego stabilność, bardziej mi się podoba o wersji z wiarą i innym buforze.
:D :wink: :P :lol: :wink: :roll:

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: wojam » 17 lut 2007, 12:09

Chciałem wtrącić swoje trzy grosze do dyskusji, na temat buforu węglanowego. Moje doświadczenie przy Waszym jest zerowe, ale co tam – spróbuję.
Moim zdaniem utrzymanie stałego, stabilnego pH przy zerowej twardości wody (stosowanie czystego RO) jest bardzo trudne, bądź niemożliwe.
Jeśli dobrze zrozumiałem posty Rafała z innych wątków ma on ciągłą podmianę wody i wg mnie właśnie to umożliwia mu utrzymanie stabilnego pH na pewnym poziomie. W tym przypadku część produkowanego przez ryby CO2 jest stale usuwana wraz z wodą i na to miejsce wlewana jest czysta woda o znacznie wyższym pH. Po pewnym czasie przy stałej wielkości obsady i ilości podmienianej wody parametry ulegną stabilizacji.
Inaczej wygląda sprawa, gdy woda podmieniana jest co jakiś czas. Gdy w takim akwarium do wody pozbawionej bufora węglanowego ryby stale produkują C02 to pH będzie powoli spadać, spadek będzie uzależniony od ilości ryb i częstości oraz objętości podmienianej wody. Po podmianie pH trochę rośnie i tak w kółko, przy przerybieniu i zbyt małych podmianach pH będzie systematycznie spadać.
Sam osobiście kiedyś się na tym bardzo przejechałem. Przy podmianach wody (co tydzień) na mieszankę RO i rurowitu pH było w miarę stabilne. Następnie zacząłem podmieniać wodę na samą RO (skuszony postami innych i trochę dla własnej wygody). Tu kolejny mój wielki grzech - nie pomyślałem, może być coś nie tak z moimi testami, które wskazywały „świetne” ph. Po pewnym czasie (kilku tygodniach), gdy włożyłem rękę do akwarium przed kolejną podmianą wody, zaczęła mnie lekko piec skóra. Wpadłem (przy pomocy innych) wreszcie na to, żeby zmierzyć pH innym testem i okazało się było poniżej 4. Na szczęście obyło się (mam nadzieję) bez trwałego uszczerbku dla ryb, pod koniec „eksperymentu” zachowywały się „jakoś dziwnie”.
Powróciłem wtedy do starego zwyczaju mieszania rurowitu i z RO, pH wzrosło i utrzymuje się obecnie na poziomie ok. 6,2 (różne testy) twardość węglanowa ok. 3-4, ryby powróciły do normy.
Zaznaczam, że akwarium mam przerybione (jak pewnie duża część akwarystów) i pewnie to było częściową przyczyną tak znacznego spadku pH natomiast w chwili obecnej, przy tej samej ilości obsady nie ma tego problemu.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 17 lut 2007, 12:26

wojam pisze: Jeśli dobrze zrozumiałem posty Rafała z innych wątków ma on ciągłą podmianę wody i wg mnie właśnie to umożliwia mu utrzymanie stabilnego pH na pewnym poziomie.
Wyczytałeś dobrze, ale wyżej pisałem o sytuacji bez podmiany - w ogóle :) (same dolewki RO, by zachować prawidłowy poziom wody w sumpie - trwało to kilka miesięcy, dzięki plenum i małej obsadzie rybnej). Gdy musiałem sporo bywać poza domem i ryby znalazły się pod opieką laików - odkręciłem stałą podmianę i pH w wyniku tego podjechało w okolice 6,5-7 (w pobliże wartości dla czystego RO). Wody dokapywało ok 80 litrów na dzień, plenum oczywiście wciąż działało.

Spadki pH o których piszesz wiązałbym z nagromadzeniem znacznej ilości form azotowych.

Rafał

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 17 lut 2007, 12:32

_TOM_ pisze: Wytłumaczyć nie potrafię, a nia słowa RafałaW o jakimś innym buforze ani cocoloco o wierze nie przemawiają na razie do mnie, ale jest dokładnie jak piszą obaj.
Dużego doświadczenia chemicznego nie mam - ale o istnieniu innych buforów jestem przekonany :) Na studiach uczyli mnie o buforach w ludzkiej krwi - wodorowęglowym, fosforanowym, białczanowym, hemoglobinowym - więc i w wodzie spodziewam się, że znacznie więcej substancji potrafi w jakimś zakresie utrzymywać stałe pH.

Rafał

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 17 lut 2007, 14:29

_TOM_ pisze: Wcale tak nie uważam, że powinno lecieć. Masz fajne PH dla palet, nie kombinuj.
Wcześniej mało precyzyjnie napisałem. Te 6,5-6,6 to jest dolna granica do której udaje mi się zejść. Wieczorem PH zawsze było wyższe i widziałem to po zachowaniu palet. Od jakiegoś czasu nie obserwuję żadnych negatywnych zachowań o różnych porach dnia więc nie mierzę. Nie wiem jakie są zmiany miedzy rano-wieczór - wcześniej były ok. 0,5 stopnia. Tak czy siak zastanawia mnie to tylko i wyłącznie z teoretycznego punktu widzenia - dlaczego to PH nie chce zejść niżej ...

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: wojam » 17 lut 2007, 22:28

Rafal_W pisze: Dużego doświadczenia chemicznego nie mam - ale o istnieniu innych buforów jestem przekonany :) Na studiach uczyli mnie o buforach w ludzkiej krwi - wodorowęglowym, fosforanowym, białczanowym, hemoglobinowym - więc i w wodzie spodziewam się, że znacznie więcej substancji potrafi w jakimś zakresie utrzymywać stałe pH.

Rafał
Tylko skąd te, czy inne bufory miałyby się znaleźć w czystej RO? Przecież to prawie woda woda destylowana. Chyba, że "prawie" czyni wielką różnicę :? . Osobiście nie wydaje mi się, żeby mogłyby one przejść przez membranę.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 17 lut 2007, 22:49

wojam pisze: Tylko skąd te, czy inne bufory miałyby się znaleźć w czystej RO? Przecież to prawie woda woda destylowana. Chyba, że "prawie" czyni wielką różnicę :? . Osobiście nie wydaje mi się, żeby mogłyby one przejść przez membranę.
Tak, destylowana - dopóki nie znajdzie się w akwarium :)

A potem: wkłady filtracyjne (ceramika), podłoże, resztki pokarmowe, produkty przemiany materii, szyby akwarium ;) .. Wszystko to, co powoduje "dojrzenie" wody jednocześnie zmienia jej skład z chemicznie (prawie) czystej na coś, co przypomina żywy organizm. Także pod względem buforowym (nie tylko w znaczeniu buforowania pH).

Rafał

Odpowiedz

Wróć do „Woda”