test do ph
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Ja używam testów kropelkowych zooleka, z czystym sumieniem mogę polećić. Poza tym używałem też testu firmy NUTRAFIN i tak jak u Marcina, miałem problem z przypożądkowaniem wyniku do paska porównawczego. No i posiadał wąską skalę pomiaru ph, natomiast zoolek ( jego użytkownicy to wiedzą) jest z szerkoą skalą pomiaru w dodatku dwu skalowy 4,5-9 oraz 6-8 . Można bardzo dokładnie określić ph, skala kolorystyczna bardziej czytelna (ale to już pisałem i czuję że się niepotrzebnie powtarzam).
- robisto
- senior
- Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński
Ja od 2 miesięcy używam takiego miernika.
http://www.allegro.pl/item190873112_ele ... troda.html
Wygodny, odpinana elektroda na kablu, trzyma wskazania (odchył jak narazie 0,02 ).
http://www.allegro.pl/item190873112_ele ... troda.html
Wygodny, odpinana elektroda na kablu, trzyma wskazania (odchył jak narazie 0,02 ).
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Ja osobiście sparzyłem się na teście No3 Zooleka i od tej pory nawet nie patrzę w stronę testerów tej firmy. Porównywałem kiedyś testy Sery, Tetry, JBL-a oraz Rataia (Czeskie)
Najbardziej zbliżane były Tetry i JBL-a, Czeski prawie dorównywał natomiast Sera miała przekłamanie około 0,5 stopnia od reszty w górę.
Zakupiłem też Phmetr kieszonkowy jest wygodny w użyciu, w szczególności jak mamy parę zbiorników, ale posiada jedną wadę, można przenieść zarazki ze zbiornika do zbiornika (w szczególności bakterie). Zabawa jest z jego płukaniem.
Najbardziej zbliżane były Tetry i JBL-a, Czeski prawie dorównywał natomiast Sera miała przekłamanie około 0,5 stopnia od reszty w górę.
Zakupiłem też Phmetr kieszonkowy jest wygodny w użyciu, w szczególności jak mamy parę zbiorników, ale posiada jedną wadę, można przenieść zarazki ze zbiornika do zbiornika (w szczególności bakterie). Zabawa jest z jego płukaniem.
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Ja używam takiego:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1548
i sobie chwalę, bo skok o 0.3 i trzy kolorki by mieć pewność wskazania.
Kilka metrów taśmy starcza na lata pomiarów, jeśli komuś starczy 25mm odcinek
jednorazowo ... a nie 5cm.
Po wiele to kosztuje, bo dla mnie to wygląda zachęcająco a nigdy jeszcze tego nie używałem?
A ja mam taki dylemat
Posiadam taki oto miernik:
http://allegro.pl/item374265370_up4_mie ... fv_gw.html
i test sery na PH
Woda z osmozy mierzona sera-5.7,miernik-6.2
Woda z kranu sera ok.7 , miernik 7.3
Woda mieszana 3X1(ro-kran).Dodane 4.5 ml HCL.Napowietrza na 2 doby
Pomiar w akwarium
TWO-5
TWW-0
Sera PH 6.2 , miernik 6.8
Który test jest bliski prawdy.Oczywiście test sery podany w przybliżeniu
Posiadam taki oto miernik:
http://allegro.pl/item374265370_up4_mie ... fv_gw.html
i test sery na PH
Woda z osmozy mierzona sera-5.7,miernik-6.2
Woda z kranu sera ok.7 , miernik 7.3
Woda mieszana 3X1(ro-kran).Dodane 4.5 ml HCL.Napowietrza na 2 doby
Pomiar w akwarium
TWO-5
TWW-0
Sera PH 6.2 , miernik 6.8
Który test jest bliski prawdy.Oczywiście test sery podany w przybliżeniu
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Jeśli chcesz mieć pewność, to zaopatrz się we flaszkę płynu buforowego o wartości wokół której "oscylują" Twoje zainteresowania(pH6?) i natychmiast rozwiejesz swoje wątpliwości.
Obudowa tego testera do złudzenia przypomina mierniki Hanna, o których wspominaliśmy wyżej z Hypno i Robertem, ale obudowa to nie wszystko.
Z grubsza wygląda to tak, że dobrze traktowany nawet najprostszy miernik/tester(przechowywany na mokro, regularnie kalibrowany) bije na głowę testy akwarystyczne, które w większości mówią tylko czy woda jest "raczej kwaśna" czy "raczej zasadowa".
Wiarygodny, laboratoryjny test kropelkowy jest dużo droższy niż tani miernik, dający poprawne wyniki. Mam dostęp do takich testów, ale stosowanie tego w akwarystyce mija się całkowicie z celem ze wzgl. ekonomicznych.
Ostatnia kwestia to to, że akurat pH wody w akwarium to jest zupełnie oddzielna sprawa i ma się nijak do jakości takich czy innych testów, a tym bardziej do parametrów wody używanej do podmian i tych spraw nie należy łączyć.
Gdy ma się stały pomiar ph w zbiornikach, to człowiek się na początku za głowę łapie co się z wodą potrafi dziać.
pozdr
Obudowa tego testera do złudzenia przypomina mierniki Hanna, o których wspominaliśmy wyżej z Hypno i Robertem, ale obudowa to nie wszystko.
Z grubsza wygląda to tak, że dobrze traktowany nawet najprostszy miernik/tester(przechowywany na mokro, regularnie kalibrowany) bije na głowę testy akwarystyczne, które w większości mówią tylko czy woda jest "raczej kwaśna" czy "raczej zasadowa".
Wiarygodny, laboratoryjny test kropelkowy jest dużo droższy niż tani miernik, dający poprawne wyniki. Mam dostęp do takich testów, ale stosowanie tego w akwarystyce mija się całkowicie z celem ze wzgl. ekonomicznych.
Ostatnia kwestia to to, że akurat pH wody w akwarium to jest zupełnie oddzielna sprawa i ma się nijak do jakości takich czy innych testów, a tym bardziej do parametrów wody używanej do podmian i tych spraw nie należy łączyć.
Gdy ma się stały pomiar ph w zbiornikach, to człowiek się na początku za głowę łapie co się z wodą potrafi dziać.
pozdr