Stala podmiana wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 09 lut 2006, 23:01

Oczywiście węgiel praktycznie nie zmieni nam stężenia NO3 , bardzo słabo wiąże takie związki jak azotany, fosforany, chlorki, bromki, jodki .
Nawet osmoza nie daje sobie rady do końca z azotanami zostaje ich jeszcze w zależności od typu i jakości membrany od 1 do 7% .

Na temat węgla są u nas na stronie dwa spore artykuły , warto poczytać -

http://www.pkmd.pl/index.php?module=sub ... pageid=132

http://www.pkmd.pl/index.php?module=sub ... pageid=122

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 10 lut 2006, 09:00

A ja zrobiłem to tak:
w piwnicy mam węża wyprowadzonego poza dom na kwiatuszki żonci (stałe podlewanie kwiatków :wink: )którego podłączam do odmulacza i wio. Mogę odmulać ile chcę. Działa to grawitacyjnie spadek ok 1.2 m.
Potem drugi wąż ze starego 112l akwa +pompka. Daje mi to możliwość kontroli tego co wlewam i odstania. Przy okazji woda do podmian stoi napowietrzona i ogrzana w razie czego... Jedyny mankament to napełnianie akwa z wodą do podmian , ale 2 wiadra kranówki ja przeniosę a osmozę(mam z zasobnikiem)żonka po 2 literki przenosi przez dzień następny( i tak siedzi w domu niech się do czegoś przyda :wink: a jak się jej nie chce to tłumaczę że to dla dobra jej kwiatków )

Awatar użytkownika
jerzol_kominiarz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jerzol_kominiarz » 10 lut 2006, 17:22

Jeśli chodzi o moja stałą podmianę wody to mam to zorganizowane tak:
1. pompa „Grunfosa” do recyrkulacji podłączona przez zawór włącznik czasowy wypompowuje mi wodę od godz. 17,00 do 17,15
2. od godz. 17,16 do 17,18 włącza się elektrozawór na „rurowicie”, który przechodzi przez „prefiltr” i dwa razy przez węgiel aktywowany
3. od godz. 17,20 do 04,00 włącza się elektrozawór od RO

Tak jest od poniedziałku do soboty. W niedzielę ustawiona podmiana o 20% większa.
Ph korygowane CO2
Oświetlenie 2x 150 HQI + jedna „rura” ..bodajże SUPER GLO
Wspomnę, że całość napełniania i wypompowywania jest zabezpieczona dwoma piezoelektrycznymi czujnikami cieczy (MAX i MIN poziomu)

Awatar użytkownika
jerzol_kominiarz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jerzol_kominiarz » 10 lut 2006, 17:25

Dzieki za odpowiedź co do węgla

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 10 lut 2006, 19:53

Właśnie robie taki mały automat dla kolegi. Oczywiście jak to w moim przypadku (zboczony jestem na tym tle) nad całością czuwa uProcesor. Automat bedzie sie programowało na zadaną godzine/dzień tygodnia a dalej to już algorytm przypilnuje całego procesu.

-Napelniania zbiornika na wode do podmiany kranowitem do ustalonego poziomu A, dolewnie RO do poziomu B (dwa elektrozawory)
-Opróżniania zbiornika głównego w ilości takiej ile trzeba (pompa)
-dolewania mieszanki kranowitu i RO do poziomu max w zbiorniku głównym. (pompa)

Wykorzystujemy czujki poziomu wody kupione po około 20zł/szt oparte na kontaktronie i pływaczku. (miały być początkowo od AM Nivo czy jak to tam zwał - ale cena ;( )

Obrazek

chodzi o ten górny - ale kupione gdzie nie pamietam - kolega na pewno ma linka wiec jakby co da sie odtworzyć źródło.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”