Staram się Ciebie Hans naśladować, choć inne ustrojstwo (czytaj osprzęt) mam w akwarium, ale No3 poniżej 10, a podmieniam 38 litrów co niedziela w 400kilku litrowym akwarium z 11 dorosłymi dyskami i setką krewetek, i tak od kilku miesięcy już.J-23 pisze:Nuda powiadasz...a ja się zastanawiam czy wodę podmienić w tym czy w przyszłym miesiącu. A może po powrocie z wakacji?IreneuszKaczor pisze: Siedzę sobie teraz przy kompie, popijam piwko, a woda się od dwóch godzin podmienia, i tak będzie do rana. Potem małe "cyk" i pozostanie sprawdzić na liczniku ile podmieniłem, i czy może nieco nie zwiększyć jutro. ...NUDA...!
Najbardziej wkurza mnie chroniczny niedobór azotanów i fosforanów, bo jak zapomnę dosypać ich do akwa to zaczynają się mnożyć paskudne nitkowate zielenice. Niestety, zerowe azotany nie służą chwastom...
J-23
Taki nabyty i utrwalony nawyk mam by podmieniać w weekend wodę, choć 18 litrów, jakoś boję się by nie podmieniać przez cały miesiąc ... albo dwa. Ale dogonię Ciebie bom uparty, ale na eksperymenty trzeba mieć czas i siedzieć w domu.