NO3

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
janusz32
senior
senior
Imie i Nazwisko: Janusz Łyżwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szydlowiec

Post autor: janusz32 » 24 paź 2008, 18:07

NO2-0

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 24 paź 2008, 18:46

Janusz przepraszam nie doczytałem.
Nie stosuj testów paskowych a szczególnie tych 5 in 1 .

Awatar użytkownika
janusz32
senior
senior

Post autor: janusz32 » 24 paź 2008, 19:03

W Radomiu w kilku sklepach o dziwo nigdzie nie dostałem samego testu na NO3 więc ratowałem się tym co było pod ręką.

Piecha

Post autor: Piecha » 26 paź 2008, 19:19

janusz32 pisze:Kupiłem test paskowy JBL NO3 zabarwiło się na kolor żółty a na skali do odczytu takiego koloru nie ma- o co w tym chodzi-
Nie spojrzałeś przypadkiem przy porównywaniu do góry nogami? Być może to był "kwadracik" od ph, wtedy mógł być żółty. Ja osobiście jestem zadowolony z testów 5in1 JBL

Awatar użytkownika
janusz32
senior
senior

Post autor: janusz32 » 27 paź 2008, 22:03

Pomylić się nie pomyliłem bo zwracałem na to uwage. Narazie co dwa dni 60 litrów podmiany wody, denitryfikator już zalany wodą, zabieram się do budowy filtra podżwirowego tylko jeszcze zakup drugiego filtra i tu się zastanawiam co wybrać

jackmati

Post autor: jackmati » 29 paź 2008, 21:57

Chciałbym dorzucić swoje 3 grosze. Miałem ten sam problem z NO3. Z kranu leciało 50-80 mg. Dzwoniłem do wodociągów i okazało się iż raz w tygodniu Panie z laboratorium pobierają próbki wody z różnych punktów miasta. Zarządałem pobrania z mojego kranu aby wykluczyć błędy własnego pomiaru. Otrzymanie wynik to 45 i ta sama odpowiedz co u ciebie-limit akceptowalny to 50 i koniec rozmowy. Dodatkowo połaczyłem fakty iż w mojej części miasta wymieniają większość starych rur kanalizacyjnych(mieszkam w starej dzielnicy) i stary znajomy akawarysta swierdził, iż to właśnie jest przyczynątak wysokiego NO3(wstrząsy, ruchy ziemi,głębokie wykopy itp). Czy nie czegoś podobnego w Twojej okolicy? A propos też załaczołem budować denitryfikator właśnie z tego powodu ale bardzo zmartwiła mnie wypowiedź Birdas'a o 5%. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 30 paź 2008, 13:06

jackmati pisze: A propos też załaczołem budować denitryfikator właśnie z tego powodu ale bardzo zmartwiła mnie wypowiedź Birdas'a o 5%.
Filtr RO + gęsto zarośnięte akwa i będziesz miał niskie NO3. Jak będziesz wlewał do akwa taką wodę jaką masz w kranie to nigdy nie będziesz miał niskich azotanów.

Awatar użytkownika
Artisu
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Artisu » 30 paź 2008, 15:09

Nie trzeba filtra RO do zbicia azotanów jeżeli GH jest w normie, wystarczy obsadzić zbiornik szybko rosnącymi roślinami, zadbać o śwatło, one zjedzą cały azot. Denitryfikator jak jest dobrze zrobiony i dojrzeje też sobie poradzi z problemem (to opcja dla tych co nie chcą mieć roślin). Miałem kiedyś deni z węża ogrodowego 1/2 cala 50 metrów, jak dojrzał to oczyszczał ok. 400-500 litrów wody na tydzień całkowicie z azotanów że aż mi rośliny zaczęły żółknąć. Nie wiem skąd Birdas wziąłeś te 5%.
Według mnie najlepszym jednak sposobem jest obsadzenie tylnej ściany akwarium roślinami szybko rosnącymi.
U mnie azotany nie wychodzą ponad 10 a mam 14 paletek (8-16 cm) w 400 litrach.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 30 paź 2008, 17:48

Artisu pisze: Miałem kiedyś deni z węża ogrodowego 1/2 cala 50 metrów, jak dojrzał to oczyszczał ok. 400-500 litrów wody na tydzień całkowicie z azotanów że aż mi rośliny zaczęły żółknąć. Nie wiem skąd Birdas wziąłeś te 5%.
Arni u Ciebie w ogóle wszystko jest inaczej jak u nas. Wciskasz ciemnotę na dwóch pozostałych forach, od kilku miesięcy ludzie poprawiają Twoje teorie, a Ty dalej swoje.
Na tym forum też są użytkownicy co mają denitryfikatory to niech oni się wypowiedzą na temat wydajności tych urządzeń. Wychodzi na to, że ten Twój denitryfikator jest lepszy niż stała podmiana wody. Ludzie tworzą plenum w swoich zbiornikach żeby trochę zbić azotany, a tu się okazuje, że kawałek węża oczyszcza z azotanów 400-500 l wody tygodniowo.

Awatar użytkownika
Artisu
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Artisu » 30 paź 2008, 18:24

Birdas, stała podmiana wody to nie to samo, denitratorem nie zbijesz np. fosforanów (chociaż deni je też częściowo usuwa).
Dane które podałem są efektem zmierzenia wydajności filtra jaką udało mi się uzyskać po 3 tygodniach dojrzewania kiedy na wylocie kapała woda o NO3=0 podczas gdy w akwarium miałem 80 mg/litr
Polecam artykuł na którym się wzorowałem
(tylko Birdas nic tam nie poprawiaj)
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%B9r%C3%B3de%C5%82ko

Awatar użytkownika
Szpak
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Szpak » 31 paź 2008, 09:33

Jak dla mnie to wikipedia nie jest źródłem na którym można się w 100% opierać.
A wynikiem NO3= 80mg/litr w akwarium to ja bym się za bardzo nie chwalił i nie jest to argument przemawiający za dobrą pracą denitryfikatora.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 31 paź 2008, 09:50

Szpak pisze: A wynikiem NO3= 80mg/litr w akwarium to ja bym się za bardzo nie chwalił i nie jest to argument przemawiający za dobrą pracą denitryfikatora.
Arturowi chodzi o to, że mając dojrzały ten swój denitryfikator w ciągu tygodnia z azotanów na poziomie 80 mg/l robi mu się 0. Bez podmian wody itp.
Skąd taki wniosek ? - skoro ma akwa 400 l, co tydzień uzyskuje 400-500 l wody z zerowym poziomem azotanów to wynika z tego, że tak to działa.
Ciekawe bo gdybym u siebie w akwa podmienił 100% wody w pierwszym dnia to po tygodniu nie uzyskałbym takiego wspaniałego wyniku jaki Artur będzie miał ze swojego denitryfikatora.
Zresztą po co ja to wszystko piszę ... ?
Artura nie da się przekonać, a i on mnie nie przekona, że tak jest, bo po prostu tak nie jest. :)

Awatar użytkownika
Szpak
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Szpak » 31 paź 2008, 10:07

No tak, ale skoro denitryfikator musi dojrzewać to robi to płynnie, więc nie za bardzo rozumię jak to możliwe, że na początku jego działania nie widać efektów, a nagle w tydzień z 80mg/l spada do 0.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 31 paź 2008, 10:28

Szpak pisze:[...] na początku jego działania nie widać efektów, a nagle w tydzień z 80mg/l spada do 0.
Ale to tak działa tylko u Artura. Jeszcze wielu ciekawych rzeczy się dowiesz. :)

Awatar użytkownika
Artisu
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Artisu » 31 paź 2008, 14:18

birdas pisze:Arturowi chodzi o to, że mając dojrzały ten swój denitryfikator w ciągu tygodnia z azotanów na poziomie 80 mg/l robi mu się 0.
A może Birdas byś tak pisał za siebie?
Nie jesteś moim rzecznikiem i przekręcasz fakty pod swój subiektywny punkt widzenia. Kto Ci dał zgodę wypowiadania się w moim imieniu???

Gwoli wyjaśnienia, pisząc że oczyszcza całkowicie miałem na myśli że na wlocie węża jest 80 mg/litr a kapie z wylotu NO3=0.
Wydajność jaką mi się udało uzyskać po kilku tygodniach dojrzewania i zwiększania przepływu to ok. 400 litrów na tydzień.
Nie znaczy to że w akwarium miałem kiedykolwiek NO3=0
Azotany natomiast spadały jakieś 10-20 mg/tydzień i zatrzymały się na 5.
Wszystko odbywało się bez żadnych podmian wody.
Trochę też pomogły pewnie rośliny.

Ze względów estetycznych zrezygnowałem jednak z denitratora i posadziłem szybko rosnące rośliny co dają ten sam efekt.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”