RO po osmozie i dławiaku 50/50
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
można dodać do RO z 10% odpadu, ale po co tak sobie komplikować życie, kranówkę rozdzielać najpier na odpad i RO a potem znowu mieszać w to samo co było przed filtracją?
jak to ma takei widzimisie może, czemu by nie, tylko nei w stosunku 50% do 50% bo parametry wody to będzie coś blisko betonu i dyski zabije.
ale czy nie lepiej i nie taniej dać filtr węglowy na kranówkę i lać ją prosto do baniaka, bez kosztownego i czsochłonnego procesu rozdzielania jej na RO i potem meiszania z odpadem z powrotem w kranówkę?
jak to ma takei widzimisie może, czemu by nie, tylko nei w stosunku 50% do 50% bo parametry wody to będzie coś blisko betonu i dyski zabije.
ale czy nie lepiej i nie taniej dać filtr węglowy na kranówkę i lać ją prosto do baniaka, bez kosztownego i czsochłonnego procesu rozdzielania jej na RO i potem meiszania z odpadem z powrotem w kranówkę?
Spotkałem się dzisiaj z holendrem właśnie w tej sprawie, wcześniej tylko spytałem jak podmienia wodę w akwa, powiedział, że leje po ro i tą ze ścieku, ale gatka szmatka, zmiana tematu i na chatę. Dopiero po jakimś czasie zacząłem sobie uświadamiać o co mu loto z tą podmianą
Z deko się z nim źle zrozumiałem, owszem leje ro+ściek, ale ma trójnik na ścieku z płynna regulacje, cześć wody do szamba a cześć do akwa (tej brudnej)
robi to tak, nalewa literek wody do słoja po ro i ścieku, żeby sprawdzać, ustawiać przepływ tak gh/kh w granicy 4/4 jak wycyrkluje to z tym bez żadnego zbiornika na podmiankę, centralnie do sumpa
także woda która ma iść do ścieku idzie w małym procencie do baniaka
Ja osobiście jestem jednak za ro+kran
Co sadzicie w takim razie o takiej podmiance?
Ja chcę zrobić trochę inaczej
woda po ro+filtracja po pre filtrach jak pisal CraNcH^MS
na zaworku po pre filtrach tak bym wyregulował przepływ, żeby było ok. gh/kh 4/4
centralnie z tym do akwa, ale wodę by ściekała po odbłyśnikach z kwasówki, żeby się ogrzewała, oświetlenie mam 2x54w
w akwa mam przy górnej krawędzi otwór do ścieku, tak ze się nic nie przeleje, podmieniałbym w taki sposób dziennie 5% wody, isty strumyczek
na podmiankę mam akwa 120l, ale jest z ty trochę zabawy
wiec człowiek orze jak możne, zeby paletą lepiej sie żyło

Z deko się z nim źle zrozumiałem, owszem leje ro+ściek, ale ma trójnik na ścieku z płynna regulacje, cześć wody do szamba a cześć do akwa (tej brudnej)
robi to tak, nalewa literek wody do słoja po ro i ścieku, żeby sprawdzać, ustawiać przepływ tak gh/kh w granicy 4/4 jak wycyrkluje to z tym bez żadnego zbiornika na podmiankę, centralnie do sumpa
także woda która ma iść do ścieku idzie w małym procencie do baniaka
Ja osobiście jestem jednak za ro+kran

woda po ro leci za free, nie zależnie od rejonu, to nie teoria a praktyka, spróbuj reduktor ciśnienia wody założyć, albo przed ro na zaworze kulowym zdławić, widocznie masz za dużego speeda w GPD, ja mam wymieniony licznik w tamtym roku, membrana 100GPD i mi zawsze stoiarturo pisze:Z tym licznikiem to nie do końca prada, mam zamontowany w domu najnowszy produkt od zdaje się 2 lat i licznik się kręci, więc teorie opierajcie tylko i wyłącznie stosując ją do własnego miejsca zamieszkania, pozdrawiam

Co sadzicie w takim razie o takiej podmiance?
Ja chcę zrobić trochę inaczej
woda po ro+filtracja po pre filtrach jak pisal CraNcH^MS
na zaworku po pre filtrach tak bym wyregulował przepływ, żeby było ok. gh/kh 4/4
centralnie z tym do akwa, ale wodę by ściekała po odbłyśnikach z kwasówki, żeby się ogrzewała, oświetlenie mam 2x54w
w akwa mam przy górnej krawędzi otwór do ścieku, tak ze się nic nie przeleje, podmieniałbym w taki sposób dziennie 5% wody, isty strumyczek
na podmiankę mam akwa 120l, ale jest z ty trochę zabawy
wiec człowiek orze jak możne, zeby paletą lepiej sie żyło

-
- senior
- Imie i Nazwisko: Andrzej
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań
Dokładnie jesteśmy na tym samym etapie. Też myślałem żeby przepływy tak wyregulować lecz odwiodło mnie fakt, że to jest dobre gdy ciśnienie zawsze jest jednakowe w instalacji. U mnie latem to woda ledwo leci a nocą jest duże ciśnienie. Więc zrezygnowałem z tego bo nie da się (wg. mnie oczywiście) tego tak zrealizować. Ja będę myślał dalej
Może coś w końcu wymyśle sensownego
. Jak coś wymyśle to przedstawię w moim wątku – jak chcesz możesz tam zerkać
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=4644

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=4644
Niby czemu, kompletnie nie mogę się odnieś do twojej wypowiedziamorphis pisze:W ciągu maksimum dwóch lat spodziewaj się potopu, a co najmniej wymiany zaworu jak na czas zauważysz. Zawory kulowe nie służą do regulacji.moeneo pisze:...przed ro na zaworze kulowym zdławić...
Zawór kulowy możne służyć lata a nawet wieki, jak nie będziesz nim kręcił, bo po pewnym czasie osadza się na nim kamień i jak otwierasz to powłoka teflonowa się rysuje i będzie puszczał na bank!
Też możesz nim kręcić przynajmniej co parę dni, wtedy nie osadzi ci się kamień jak w czajniku, bo ten powierzchniowy nalot będzie ściągany systematycznie, podczas otwierania i zamykania. Wiem ze zawór kulowy nie służy do regulacji, ale może spełniać częściowo tą funkie i na kondycji nie ucierpi

Powiec mi co to za różnica, jak zawór będę otwierał codzienni na 100%
czy uchylę tylko na 10%
A tak wogule, jeżeli ktoś miałby z tym problem i obawy o zniszczenie
to wystarczy go wyregulować, czyli ździebko otworzyć, a przed nim dać drugi który będzie otwierany zawsze od 0-100% a tamten zostawiamy bez zmian i nie bawimy się z codzienna regulacja
jeśli możesz przeznaczyć na to trochę kasy to nie bawisz się w takie pierdoły tylko montujesz, tak jak pisałem wcześniej reduktor ciśnienia wody, masz stale ciśnienie 24h

http://www.allegro.pl/search.php?string ... =7&order=p
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Napisałeś dokładnie to co ja tylko na pół strony. Tylko zawilej i sam sobie wszędzie przecząc. Nie tylko ja na tym forum miałem zawory kulowe i nie tylko ja zniszczyłem je "przymykając". Nie będę montował reduktora ciśnienia aby nie zniszczyć membrany za małym ciśnieniem lub nie mieć właściwych wydajności. Czy sprawdziłeś ciśnienie w rurociągu aby je dławić? Albo jeszcze aby oszczędzić kilka złotych miesięcznie na rachunku wody będę montował drugi zawór dla zaworu. Może oszczędź w mądry sposób i kup po prostu tańszy od kulowego zawór grzybkowy, to będziesz miał i regulację i zawór w jednym... i kilka złotych na rachunek, jak przypadkiem ośka wodomierza się zakręci.
amorphis pisze:Napisałeś dokładnie to co ja tylko na pół strony. Tylko zawilej i sam sobie wszędzie przecząc. Nie tylko ja na tym forum miałem zawory kulowe i nie tylko ja zniszczyłem je "przymykając". Nie będę montował reduktora ciśnienia aby nie zniszczyć membrany za małym ciśnieniem lub nie mieć właściwych wydajności. Czy sprawdziłeś ciśnienie w rurociągu aby je dławić? Albo jeszcze aby oszczędzić kilka złotych miesięcznie na rachunku wody będę montował drugi zawór dla zaworu. Może oszczędź w mądry sposób i kup po prostu tańszy od kulowego zawór grzybkowy, to będziesz miał i regulację i zawór w jednym... i kilka złotych na rachunek, jak przypadkiem ośka wodomierza się zakręci.
O taaa, nie leży w mojej naturze, żeby się z kimś przemądrzać czy kłócić na forum

Ale traktujesz mnie jak przybysz z nieznanej krainy

Moja wypowiedz o ro za free miala charakter przedstawienia pewnego patentu starego jak........
jeżeli masz inne zdanie, to masz takie prawo wolny kraj

a jak ktoś lubi zaoszczędzić grosza, to wgłębi się w temat,
pokopie troszku w necie, żeby się dowiedzieć jak i co z tym ro za free,
i to się ceni, właśnie dla takich ludzi się tu ścieram

Proszę bardzo dowodów nie musiałem długo szukać, a jest ich masa

temat zarzucili już Luty 05, 2004
http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=894.0
Nie chce być chamski, ale od początku tak jak pisałem nie mogę odnieść się do twoich wypowiedzi, piszesz na wspak, drążąc bezsens kompletny bezsensamorphis pisze:Widzę, że nie dość, że po przykręceniu zaworka kulowego, który Ci się zepsuje za jakiś czas masz wodę za darmo z RO, to jeszcze chcesz z tej darmowej pobrać ściek aby odsprzedać go wodociągom. Opatentuj koniecznie.

czytaj uważnie jak się postępuje z zaworami kulowymi

Konfiguracje jaka podałem przy osmo za free, wcale nie miała byc wytyczna czego kolwiek, rubata co chceta, byle by .........
jak ktoś nie wie o co loto, to niech sobie zalozy 50gpd
Niby czemu ktoś z tego forum nie otwierał ich do końca, bo pisałeś, ze właśnie tak je sobie uszkodzili??
Właśnie o to mi loto, żeby odsprzedać sciek wodociągom, mistrz świata z Ciebie

- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Może rozwiązaniem jest pompa do RO ?kaloryfer102 pisze:Dokładnie jesteśmy na tym samym etapie. Też myślałem żeby przepływy tak wyregulować lecz odwiodło mnie fakt, że to jest dobre gdy ciśnienie zawsze jest jednakowe w instalacji. U mnie latem to woda ledwo leci a nocą jest duże ciśnienie. Więc zrezygnowałem z tego bo nie da się (wg. mnie oczywiście) tego tak zrealizować.iide bo zimno na dworze![]()
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
można radzić ludziom, najlepiej jak sie potrafi, by nie popełniali błędów jakie wielu popłeniło, a i tak rady niektórzy mają w poważaniu i wiedzą lepiej, więc nie ch robią po swojemu ...
jak ktos chce osiagnąć wodę TWO 4 i TWW 4 ? nieosiągalne według mnie.
nie wiem ile u was kosztuja woda, ale w 3mieście 5zł za 1m3 ... więc co tu oszczedzać, jak dysk kosztuje 1000 zł, a RO miesiecznie zużyje mi 1m3, czyli starcę 5zł na uzyskanie 200l wody z RO maks.
jak ktos chce osiagnąć wodę TWO 4 i TWW 4 ? nieosiągalne według mnie.
nie wiem ile u was kosztuja woda, ale w 3mieście 5zł za 1m3 ... więc co tu oszczedzać, jak dysk kosztuje 1000 zł, a RO miesiecznie zużyje mi 1m3, czyli starcę 5zł na uzyskanie 200l wody z RO maks.
Jak widać nie jestem prosto linijny
nie idę wydeptana ścieżka. Lubie otwierać nieznane... jeżeli każdy by tak dreptał, tymi samymi drogami bylibyśmy........
_TOM_ za bardzo wnikasz w szczegóły z tym kh/gh pisałem przecież około
porostu do tej wody co filtrowała by ja osmoza, dodał bym trójnik z kranikiem do dozowania odpowiedniej ilości, tak mieszała by się z woda po pre filtrach, na koniec sprawdził bym gh/kh i z tym prosto do baniaka,woda ta kapała by na odbłyśnik z kwasówki podgrzewając ja
_TOM_ z tą oszczędnością na RO to masz racje, żaden w tym interes
niestety został mi taki nawyk z czasów małolata

_TOM_ za bardzo wnikasz w szczegóły z tym kh/gh pisałem przecież około
moeneo pisze: ustawiać przepływ tak gh/kh w granicy 4/4
Chodziło mi oto ,żeby miała takie gh/kh jak woda do podmianki,moeneo pisze: na zaworku po pre filtrach tak bym wyregulował przepływ, żeby było ok. gh/kh 4/4
porostu do tej wody co filtrowała by ja osmoza, dodał bym trójnik z kranikiem do dozowania odpowiedniej ilości, tak mieszała by się z woda po pre filtrach, na koniec sprawdził bym gh/kh i z tym prosto do baniaka,woda ta kapała by na odbłyśnik z kwasówki podgrzewając ja
_TOM_ z tą oszczędnością na RO to masz racje, żaden w tym interes
niestety został mi taki nawyk z czasów małolata