Kwas solny i jego oddziaływanie
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
Iwek_22
-
fangornn
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Maciek napisz mi jakie masz testy, kropelkowe? Nie napisałeś wcześniej. IMO tak jak Ci pisałem wcześniej o wartościach w przedziale 6,ileś tam w wodzie do podmian i bliźniaczych parametrach w akwarium , zapomnij. Przygotuj wodę do podmian w zakresie , który sobie zamierzysz w granicach pół stopnia i to wystarczy.
Nikt się bawi w utrzymywanie PH w przedziałach dziesiętnych. Będziesz mierzył dziesięć razy i dziesięć razy osiągniesz inne wyniki. Poza tym przyświeci mocniej słoneczko, natlenisz bardziej lub mniej i PH będzie się wahać.
Nikt się bawi w utrzymywanie PH w przedziałach dziesiętnych. Będziesz mierzył dziesięć razy i dziesięć razy osiągniesz inne wyniki. Poza tym przyświeci mocniej słoneczko, natlenisz bardziej lub mniej i PH będzie się wahać.
-
sierocki
- senior

- Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
- Kontaktowanie:
Testy kropelkowe niestety zoolek (chwilowy brak kasy). Mierzyłem TWO=8 TWW=2, ph= zielony kolorek czyli w granicach 7. Przygotowałem beczkę z wodą TWO=8, TWW=2, Ph - czekam na wynik. Dolałem na 90l wody 11ml kwasu solnego 10%. Teraz czekam 8h i zobaczę jak wygląda pH. W beczce pracuje ciągle pompa o wydajności 2500l/h oraz pompka napowietrzająca+grzałka ustawiona na 28st. Beczka jest plastikowa (niebieska) z allegro nie wiem tylko czy nie będzie wpływać na stabilizację pH.
Jeśli po 8 h wynik będzie 6,5 to na 2 razy doleję to do akwarium. Natomiast jeśli wynik wyjdzie w granicach 6 to na 4 razy będę podmieniał wodę.
Jeśli po 8 h wynik będzie 6,5 to na 2 razy doleję to do akwarium. Natomiast jeśli wynik wyjdzie w granicach 6 to na 4 razy będę podmieniał wodę.
-
fangornn
- entuzjasta

No to już dysponujemy jakimiś danymi. Teraz czas na resztę. Wszystko co opisujesz jest ok i z tego co piszesz wodę przygotowujesz profesjonalnie. Teraz metodą prób i błędów musisz dojść do zamierzonych parametrów, beczka nie powinna mieć znaczenia, aczkolwiek kontroluj sprawę i mierz często parametry. Testy zooleka są THE BEST bodaj najlepsze dla akwarysty, osobiście innych nie używam i uważam je za najlepsze. Ale to moje subiektywne zdanie. na początek postaraj się utrzymać PH na stałym poziomie 6 . Będzie Ci łatwiej kontrolować przy tym parametrze, potem sobie zejdziesz jak chcesz.
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
Jestem w trakcie sprawdzania wody. Od godziny 9:00 do 11:20 pH wynosi około 6,8 po dodaniu 11ml kwasu. Nigdy nie używałem kwasu solnego, kiedyś testowałem sobie tylko aquacidem i po dodaniu 8ml otrzymywałem pH około 6,4. Zastanawiam się czy pH będzie dalej spadać przez kolejne godziny napowietrzania czy będzie się już tylko stabilizować w takiej wartości jak jest teraz?
-
fangornn
- entuzjasta

Nie. Będzie się podnosić i w tym sęk. Napowietrzanie podnosi PH do właściwego poziomu. Po co więc napowietrzanie? Ano po to aby ustabilizować wodę , dolać kwas i napowietrzać, potem kontrola poziomu Ph i korekta kwasem. Po ustabilizowaniu się mieszanki, możesz lać do akwarium.sierocki pisze:Jestem w trakcie sprawdzania wody.Zastanawiam się czy pH będzie dalej spadać przez kolejne godziny napowietrzania czy będzie się już tylko stabilizować w takiej wartości jak jest teraz?
Pamiętaj z wodą do podmian, to nie jest tak że mieszasz, dolewasz kwas i jest ok. Woda do podmian musi być odstana , natleniona i odpowiednio zakwaszona (ustabilizowana). Istotne jest również to, czy w akwarium żaden element dekoracji , wystroju , nie wchodzi w reakcję z kwasem. U mnie wchodziła doniczka a ja lałem kwas do usiorpu a PH rosło. Ale to już inna bajka.
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
Do beczki wlałem kolejne 9ml kwasu. Razem już 20ml. Za 2h sprawdzę jakie pH mi to daje. Aha jeszcze jedno. Czego bardziej się trzymać przy testach zooleka skali barwnej 6-8 czy 4,5 a 9. Szczerze powiedziawszy to przy skali 6-8 nie mogę się połapać jaki to kolor rzeczywiście wychodzi. Natomiast sytuacja jest o wiele łatwiejsza przy skali barwnej od 4,5 do 9.
Po 2h zbadałem Ph - 6,5. Takie już mi pasuje. Zbadałem także twardości TWO - 7, TWW - 0. I teraz czy TWW o wartości 0 nie będzie złym do akwarium? Nie chciałbym się za 2 dni rano rozczarować że coś w nocy było nie tak i pH poszybowało w dół szkodząc rybą.
Po 2h zbadałem Ph - 6,5. Takie już mi pasuje. Zbadałem także twardości TWO - 7, TWW - 0. I teraz czy TWW o wartości 0 nie będzie złym do akwarium? Nie chciałbym się za 2 dni rano rozczarować że coś w nocy było nie tak i pH poszybowało w dół szkodząc rybą.
-
fangornn
- entuzjasta

Ha ha ha no właśnie, ja używam tylko tej skali 4,5-9 jest bardziej czytelna.sierocki pisze: Aha jeszcze jedno. Czego bardziej się trzymać przy testach zooleka skali barwnej 6-8 czy 4,5 a 9. Szczerze powiedziawszy to przy skali 6-8 nie mogę się połapać jaki to kolor rzeczywiście wychodzi. Natomiast sytuacja jest o wiele łatwiejsza przy skali barwnej od 4,5 do 9.
Nie jest i nie będzie źle. Ważne jest, żeby twardość ogólna była niezerowa, węglanowa nie jest tak istotna, ja jej w ogóle nie mierze.sierocki pisze: Po 2h zbadałem Ph - 6,5. Takie już mi pasuje. Zbadałem także twardości TWO - 7, TWW - 0. I teraz czy TWW o wartości 0 nie będzie złym do akwarium? Nie chciałbym się za 2 dni rano rozczarować że coś w nocy było nie tak i pH poszybowało w dół szkodząc rybą.
Gdybyś miał zerową ogólną i bawił się kwasem, to do tragedii jeden krok.Wapień jest doskonałym buforem.
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
No cieszy mnie to. TWO jak badałem po południu wynosiło 7. Myślę że zakończyłem zakwaszanie dodałem 25ml kwasu solnego do 90l wody. Od kilku godzin jest stałe. Natomiast czekam do jutra rana i wtedy będę pewny że pH jest stałe. W beczce do podmian wynosi 6. Fiolka barwi się na jasny żółty. Jeśli pH rzeczywiście jutro będzie takie same to zaczynam podmianę. Na początek jutro z samego rana wymienię 10-15l wody. Na wieczór albo dnia następnego kolejna mała podmiana. Tak aby pH spadało stopniowo. Myślę ze 90 litrów zostanie podmienione w ciągu 4-5 dni.
-
fangornn
- entuzjasta

Dwie rzeczy kolego, po pierwsze, dlaczego się martwisz TWO, że niby co się stanie? Przecież po to się miesza wodę RO z kranówką aby ona była. Po drugie , nie musisz podmieniać wody w cyklu kilkudniowym , jeśli jest ustabilizowana, to możesz to zrobić szybciej w cyklu dobowym np. Ponadto jeśli próbka z wodą po natlenieniu oraz odstaniu ma stały odczyn to już jest ok. Natomiast gorzej jakbyś miał różne odczyty badań. Aha i jeszcze jedno, na początku zabawy z zakwaszaniem, dobrze jest używać preparatów z przedziałem badań 4,5 - 9 dlatego, że masz szerszą skalę porównawczą jak przedobrzysz z kwasem a badasz właśnie tym odczynnikiem, to widzisz że jeśli PH spadło poniżej 4 to już włącza się lampka awaryjna i działasz a jeśli używasz odczynników 6-9 to przesadzając z kwasem nie jesteś w stanie zrobić nic bo odczyn pokazuje Ci PH 6. Także używaj na razie tych 4,5 - 9. Pozdrawiam
PS. Mam nadzieję że jasno opisałem sprawę z tymi odczynnikami.
PS. Mam nadzieję że jasno opisałem sprawę z tymi odczynnikami.