Coś sie bakterie nie chcą "osądzać"
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
arturo
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Re: Coś sie bakterie nie chcą "osądzać"
Być może i demonizowane.... ale.... jak dobrze wiadomo, trzymanie paletek i specyfika ich karmienia a także rodzaj pokarmu jaki używamy już same wskazują, że jeśli filtry nie dojrzeją prawidłowo i w odpowiednim czasie, to start z paletkami kończy się w większości przypadków klęską, a szkoda, to drogi "sport", pozdrawiam
-
porlock
- junior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Zieliński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
To ja jeszcze tak podsumuje co mi wyszlo z tego wszystkiego
Wiadomo cykl azotowy NH3/NH4->NO2->NO3. Na początku namnażaja się bakterie rozkładające NH3 do NO2 w związku z czym poziom amoniaku maleje a NO2 rośnie, później idzie kolej na inne szczepy bakterii które rozkładają NO2 na NO3 w związku z powyższym poziom NO2 zaczyna spadać a NO3 rosnąc. Na końcu powinno być NH3 ~0, NO2~0, NO3 < 40.
I niby wszystko jasne.. tyle że gdy nie dostarczymy odpowiedniej dawki NH3 cykl w ogóle nie może się rozpocząć. Za granicą popularna jest metoda z bezpośrednim dodawaniem amoniaku w płynie do wody. W Polsce dostępne są rożnego rodzaju startery które teoretycznie powinny zawierać również amoniak, należało by je dodawać zgodnie z zaleceniami producenta i to powinno wystarczyć. Teraz pojawia się pytanie.. kiedy wpuścić ryby, gdyby wierzyć temu co napisane jest np. na JBL Denitrol to już po 48 godzinach. Z tym ze u mnie przy regularnym dodawaniu Denitrolu poziom NO2 zaczął się podnosić dopiero po tygodniu, może dlatego właśnie ze było zbyt mało NH3 (nie posłuchałem producenta i ryb nie wpuściłem) przez co bakterie namnażały się powoli. Jest tez sposób na polegający na wpuszczaniu bardziej wytrzymałych ryb jako tzw. starterów które maja zapewnić stały napływ NH3 dla pracujących bakterii. Trafnym wydaje się stwierdzenie ze akwarium samo z siebie nie dojrzeje, no ale co w końcu z tymi rybami .. czy czekając aż poziom NO2 spadnie do około 0 nie spowoduje się wyczerpania NH3 obumarcia bakterii i spadku skuteczności przetwarzania go w NO2, co za tym idzie po wpuszczeniu ryb wzrost amoniaku będzie większy niż gdyby wpuścić je wcześniej ?Jak wiadomo NH3 jest bardziej szkodliwe od NO2. Być może optymalny moment to tendencja spadkowa NO2 gdy przełamie on już krzywą swojego maksimum zacznie spadać i osiągnie < 0.5 mg/l przy czym NH3 będzie bliskie 0 a NO3 zacznie rosnąć.
Tak wiem Turysta by tu napisał żebym sobie jego pierwszy post przeczytał jeszcze raz..
po czym stwierdził ze nic do mnie nie trafiło, ale spokojnie nie podejmuje żadnych działań, rozważam sobie teoretycznie, bo mimo wszystkiego co było napisane w "pierwszym poście" po wpisaniu w google "dojrzewanie akwarium" lub "cykl azotowy" to co pisal arturo wydaje sie byc bardziej właściwe, gdyż 70% artykułów/wątków na ten temat uwzględnia wpuszczenie kilku ryb jako źródło azotu podczas dojrzewania mimo podawania startera.
np tu.
http://akwarium.ilkus.pl/stare/thekrib/ ... cling.html
Wiadomo cykl azotowy NH3/NH4->NO2->NO3. Na początku namnażaja się bakterie rozkładające NH3 do NO2 w związku z czym poziom amoniaku maleje a NO2 rośnie, później idzie kolej na inne szczepy bakterii które rozkładają NO2 na NO3 w związku z powyższym poziom NO2 zaczyna spadać a NO3 rosnąc. Na końcu powinno być NH3 ~0, NO2~0, NO3 < 40.
I niby wszystko jasne.. tyle że gdy nie dostarczymy odpowiedniej dawki NH3 cykl w ogóle nie może się rozpocząć. Za granicą popularna jest metoda z bezpośrednim dodawaniem amoniaku w płynie do wody. W Polsce dostępne są rożnego rodzaju startery które teoretycznie powinny zawierać również amoniak, należało by je dodawać zgodnie z zaleceniami producenta i to powinno wystarczyć. Teraz pojawia się pytanie.. kiedy wpuścić ryby, gdyby wierzyć temu co napisane jest np. na JBL Denitrol to już po 48 godzinach. Z tym ze u mnie przy regularnym dodawaniu Denitrolu poziom NO2 zaczął się podnosić dopiero po tygodniu, może dlatego właśnie ze było zbyt mało NH3 (nie posłuchałem producenta i ryb nie wpuściłem) przez co bakterie namnażały się powoli. Jest tez sposób na polegający na wpuszczaniu bardziej wytrzymałych ryb jako tzw. starterów które maja zapewnić stały napływ NH3 dla pracujących bakterii. Trafnym wydaje się stwierdzenie ze akwarium samo z siebie nie dojrzeje, no ale co w końcu z tymi rybami .. czy czekając aż poziom NO2 spadnie do około 0 nie spowoduje się wyczerpania NH3 obumarcia bakterii i spadku skuteczności przetwarzania go w NO2, co za tym idzie po wpuszczeniu ryb wzrost amoniaku będzie większy niż gdyby wpuścić je wcześniej ?Jak wiadomo NH3 jest bardziej szkodliwe od NO2. Być może optymalny moment to tendencja spadkowa NO2 gdy przełamie on już krzywą swojego maksimum zacznie spadać i osiągnie < 0.5 mg/l przy czym NH3 będzie bliskie 0 a NO3 zacznie rosnąć.
Tak wiem Turysta by tu napisał żebym sobie jego pierwszy post przeczytał jeszcze raz..
np tu.
http://akwarium.ilkus.pl/stare/thekrib/ ... cling.html
- hudy
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Skoro chcecie wydawać pieniądze na startery to wydawajcie. Ja wiem jedno akwarium ze starterami czy też bez dojrzewa tyle samo czasu. Po prostu wlewajcie wodę do akwarium, odczekajcie przynajmniej dzień i wpuszczajcie ryby (oczywiście bez przegęszczenia) . Monitorujcie związki azotowe, ryby karmcie z umiarem, podmiany wody bez płukania filtra. Biologia sama zaskoczy. Niejednokrotnie(a prawie zawsze bo mam w zasadzie akwaria 120 l) jestem zmuszony wpuścic do świeżego akwarium 600-1200 sztuk drobnej rybki albo około 100 sztuk ryb o wymiarze 10 cm. Nie używam żadnej chemii aby osiągnąć równowagę biologiczną. Mniej wiecej po 3- 5 tygodniach przestaję monitorować związki azotowe. Wszystko( karmienie, podmiany, płukanie filtrów itp.) trzeba robić z umiarem. Rozwój techniki w akwarystyce namięszał trochę w głowach ludziom niecierpliwym. Niecierpliwy myśli że technika( wymyśnle filtry, karmidełka, chemia itp.) zastąpi wszystko. Technika moze tylko pomóc akwaryście który rozumie przyrodę a w związku z tym i zasady prowadzenia akwarium. W przyrodzie każde drastyczne działanie człowieka burzy równowagę tak samo jest w akwarium. Życie w akwarium musi rodzić się pomalutku tak samo jak w powstałej kałuży, począwszy od najdzrobniejszych organizmów a kończąc na pokazaniu sie rybek w tej kałuży(ptak przeniósł ikrę). Każdy kto zrozumie taki tok myślenia nie będzie miał problemów z założeniem akwarium i doprowadzeniem do rónowagi biologicznej. Tak mnie kiedyś nauczono(naturalne prowadzenie akwarium) i tego się trzymam. Chemie stosuję tylko wtedy kiedy to konieczne i jestem pewny że tylko w ten sposób coś naprawię a nie dobiję ryb.
- Alenquer
- senior

- Imie i Nazwisko: Artur
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
Porlock, widzę, że wkręcasz się coraz bardziej w przemyślenia. Myślę podobnie jak Hudy, że stosowanie chemi z zoologicznego mija się z celem. Nie napisałeś rzeczy najważniejszej, (chyba, że nie doczytałem) mianowicie ile tych ryb chcesz wpuścić? Jeśli miałoby to być 8-10 ryb wielkości powiedzmy 8cm to wpuszczałbym je po odstaniu wody. Moja rada wynika z czystej praktyki. Jakieś 10 miesięcy temu kupowałem 6 młodych kobaltów i wpuściłem je do 160l zbiornika zalanego tydzień wcześniej swieżą wodą z dwoma filtrami gąbkowymi - jeden na powietrze, drugi z małą głowicą od filtra wewnętrznego, do tego doniczka z kilkoma kryptokorynami. Zacząłem od bardzo umiarkowanego karmienia płatkami, codziennie ściągałem niezjedzone resztki pkarmu i podmieniałem około 20% wody, raz w tygodniu 50% podmiana. Sercem zacząłem karmić dopiero po niecałych dwóch tygodniach i nie było żadnych problemów z tymi rybami.
Jeszcze jedna uwaga odnośnie tych bakteri - bakterie, które biora udział w procesie nitryfikacji są w zasadzie wszędzie więc dodawanie preparatu, któy rzekomo je zawiera jest moim zdaniem bez sensu. W fishless cycling daje się tylko amoniak czyli pozywke dla bakteri bo same bakterie w wodzie juz sa - musza tylko sie namnozyc.
Jeszcze jedna uwaga odnośnie tych bakteri - bakterie, które biora udział w procesie nitryfikacji są w zasadzie wszędzie więc dodawanie preparatu, któy rzekomo je zawiera jest moim zdaniem bez sensu. W fishless cycling daje się tylko amoniak czyli pozywke dla bakteri bo same bakterie w wodzie juz sa - musza tylko sie namnozyc.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, 23:26 przez Alenquer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
arturo
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Nie napisałem nic innego niż Wy Panowie, startery są dla mnie jakimikolwiek rybami, zapewne w domowym zaciszu bezpieczniej jest stracić drobne rybki np. jak neony niż od razu ładować paletki, zakładając, że kolega w temacie pletek jest nieco mniej doświadczony, nie odczytywać bez doświdczenia, to ryby drogie i szkoda wyrzucać pieniądze jeśli cokolwiek by poszło nie tak...
Ja osobiście NIGDY nie dodaję do zakładanych akwarii bakterii, pozwalam im namnażać się samoistnie z pomocą paru rybek na początek, ale skoro już zaczęto w tym zbiorniku "hodowlę" to trzeba ją teraz rozsądnie podtrzymać na stałym poziomie, uważam, że żadne środki chemiczne nie zastąpią naturalnych związków i życia biologicznego... pozdrawiam
Ja osobiście NIGDY nie dodaję do zakładanych akwarii bakterii, pozwalam im namnażać się samoistnie z pomocą paru rybek na początek, ale skoro już zaczęto w tym zbiorniku "hodowlę" to trzeba ją teraz rozsądnie podtrzymać na stałym poziomie, uważam, że żadne środki chemiczne nie zastąpią naturalnych związków i życia biologicznego... pozdrawiam
-
porlock
- junior

Badam dzień w dzień NO2 praktycznie stanęło miejscu na tym 0,8 i nie zmienia sie od 4 tygodni !!.. nie wiem o co kaman.... podmieniałem około 15% wody no to spadło ździebko.. ale później znów rosło.. ph podniosłem żeby bylo około 6.8-6.9 ale to tez nie wiele pomogło.. Być może mam za duży przepływ wody (przed wczoraj zmniejszyłem) co spowodowało spadek NH4 z 0.6 do 0.2 ppm w ciągu 2 dni.. ale NO2 ani drgnie
W ciągu tych ostatnch tygodni lałem rożne biostartery jbl-a i sery, ostatni tydzień nic nie dolewałem bo zaczęło mnie to zbyt dużo kasy kosztować. Zna koś jeszcze jakiś inny możliwy powód dla którego moje akwarium nie chce dojrzeć ? Złoża biologiczne mam naprawdę potężne .. i powinny sobie bez problemu poradzić. Chyba przestane mierzyć te NO2 po prostu bo cos mnie trafi.. niedługo. Akwa zostało zalane ponad miesiac temu.. 
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
To właśnie powinno zacząć dojrzewać. Poczytaj jeszcze raz post Hudego(wcześniej)porlock pisze: Akwa zostało zalane ponad miesiac temu..
Ja tylko dodam, że w czasach kiedy zaczynałem z dyskami (ponad 20 lat temu) nikt nie słyszał o starterach bio, a akwaria pracowały bez zarzutu.
Startery wspomagają dojrzewanie -i może troszeczkę przyspieszają.
-
porlock
- junior

Czyli wszyscy Ci którzy piszą ze po 10-15 dnia mieli poziom NO2 bliskie zeru kłamią ?
Mija kolejny tydzień, a parametry jak zaczarowane ani drgnęły.. w żądną stronę ..

Mija kolejny tydzień, a parametry jak zaczarowane ani drgnęły.. w żądną stronę ..
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Nie wróże Ci dobrze zbytnio jesteś napalony. Może test masz do banki ? Może ph masz niskie itd.porlock pisze:Czyli wszyscy Ci którzy piszą ze po 10-15 dnia mieli poziom NO2 bliskie zeru kłamią ?
Mija kolejny tydzień, a parametry jak zaczarowane ani drgnęły.. w żądną stronę ..![]()
-
porlock
- junior

E tam cierpliwy jestem, czekam 6 tydzień juz ... to poczekam jeszcze trochę.. niepokoi mnie to ze od 4,5 tygodnia nic sie w baniaku nie dzieje nic sie nie zmienia .. parametry zamarzły
o wartosci PH juz pisałem wyżej.. podam komplet tego co moge zbadac:
NH4: 0.2 ~ 0.1
NO2 : 0.8 ~ 1.0
NO3: 30 ~ 40
PH: 6.8 ~ 7
KH: 2
GH: 8
Te wahania parametrów to chyba jest spowodowane tym czy porównuje skale przy dziennym świetle czy przy lampce
Kiedyś NH4 było dużo wyższe teraz spadło.. ale nic po za tym od ponad 4 tygodni sie nie dzieje.
o wartosci PH juz pisałem wyżej.. podam komplet tego co moge zbadac:
NH4: 0.2 ~ 0.1
NO2 : 0.8 ~ 1.0
NO3: 30 ~ 40
PH: 6.8 ~ 7
KH: 2
GH: 8
Te wahania parametrów to chyba jest spowodowane tym czy porównuje skale przy dziennym świetle czy przy lampce
Kiedyś NH4 było dużo wyższe teraz spadło.. ale nic po za tym od ponad 4 tygodni sie nie dzieje.
-
TURYSTA
- entuzjasta

Jestem zdumiony
NH wykazuje jak ph jest poniżej 7
Jak na kh2 masz wysokie ph
No2 jak mierzysz to nie mierzy się no3, fałszuje wynik
W tym akwarium coś jest nie tak albo lejesz coś i nie chcesz się przyznać
Jakiej firmy masz testy ?
Jak na kh2 masz wysokie ph
No2 jak mierzysz to nie mierzy się no3, fałszuje wynik
W tym akwarium coś jest nie tak albo lejesz coś i nie chcesz się przyznać
-
porlock
- junior

No nie jestem co do tego przekonany w 100%, miałeś kiedys test na NH4 w ręku ?TURYSTA pisze:Jestem zdumiony
Ja używam JBL-a i opcje są dwie
1. test JBL-a mierzy wartość całkowitą NH4 + NH3, mimo ze na opakowaniu napisali inaczej
2. nawet powyżej ph 7 występuje NH4 z tym ze jest w mniejszym stężeniu niz w tej samej wodzie przy ph < 7
Do testów jest załączona taka oto tabelka.
http://www.jbl.de/?lang=en&mod=download&id=443
Która wykazuje poziom NH3 na podstawie pomiaru NH4 i PH, jak widzisz .. przy PH >7 wg tabelki NH4 jest mierzalne..
http://www.sera.de/fileadmin/gbi/04910_ ... 05_INT.pdf
tu podobna tabelka tylko dla testów sera.. i znow przy PH >7, poziom NH3 okresla sie na podstawie stężenia NH4
Co Ty na to ?
Nie rozumiem, z tego co czytałem to im wyższe PH tym wyższe KH. KH = 2 przy PH około 7 jest możliwe.TURYSTA pisze: Jak na kh2 masz wysokie ph
Co fałszuje wynik ? Poziom No2 wpływa na wyniki no3 ?TURYSTA pisze: No2 jak mierzysz to nie mierzy się no3, fałszuje wynik
Pisałem ze podniosłem PH z 5.5 do 7, wlałem Sera KH/PH plus jakieś 2 tygodnie temu.TURYSTA pisze: W tym akwarium coś jest nie tak albo lejesz coś i nie chcesz się przyznać
To byłą jednorazowa akcja, PH wzrosło, KH tez (z 0 do 2) i sie trzyma .. nic więcej (po za biostarterami, których tez juz zaprzestałem) nie dolewalem.
-
TURYSTA
- entuzjasta

Wiesz testami to jednak operuję trochę znacznie dłużej niż Ci się wydaje
Testy podają wartości poglądowe
Przecież to nie precyzyjne badanie.
NH3/NH4 W ph poniżej 7 się nie mierzy bo jest nie toksyczne - tak pisze na opakowaniu ( niektóre źródła podają że poniżej 6,5)
Więc po co to mierzyć ? Masz podobno ph 6,8
Ph przy kh2 i akwarium bez napowietrzania powinno być dużo niższe niż masz u mnie przy kh 2 mam ph poniżej 6 ( kh jest buforem do ph )
Poziom no2 wpływa na błędny odczyt no3 - sprawdzałem zresztą nie tylko ja.
I po co lejesz te kh/ph wystarczy trochę kranówy z ro do ustalenia właściwej proporcji. Lepsza podmiana wody niż 10 mil chemii
Zdecyduj się do no3 czy 20 czy 30 - testy robi się w świetle dziennym - pisze na opakowaniu
Poziom azot nie jest bez znaczenia
1 na ryby- za dużo źle ,można potruć ryby
2 na glony- rosną jak szalone
Fosfor
Podobnie jak azot
Wniosek ważny stosunek azotu/ fosfor
Jak twoje parametry wody budzą jakieś nie zgodności wedle Ciebie podmień wodę.
Jeśli masz coś nie tak podmień wodę
Zazwyczaj problemy to woda.
Testy rób na jakiś czas lub wcale , wyjdzie to Tobie na zdrowie jak i mieszkańcom.
Ja też kiedyś badałem wodę co 2-3 dni , później przy podmianach , aż w końcu wcale.
Wiem jedynie jakie mam ph
Poczytaj Hudego ma więcej zmarszczek niż ja , i więcej wody w gumowcu niż ja w akwarium.
Jedna ważna uwaga. Tak wierzysz w te wszystkie tabele i inne farmazony że nie dostrzegasz jednego . Akwarium musi żyć swoim życiem a my mamy zapewnić warunki dla tego życia.
Nadgorliwość jest gorsza faszyzm.
Testy podają wartości poglądowe
Przecież to nie precyzyjne badanie.
NH3/NH4 W ph poniżej 7 się nie mierzy bo jest nie toksyczne - tak pisze na opakowaniu ( niektóre źródła podają że poniżej 6,5)
Więc po co to mierzyć ? Masz podobno ph 6,8
Ph przy kh2 i akwarium bez napowietrzania powinno być dużo niższe niż masz u mnie przy kh 2 mam ph poniżej 6 ( kh jest buforem do ph )
Poziom no2 wpływa na błędny odczyt no3 - sprawdzałem zresztą nie tylko ja.
I po co lejesz te kh/ph wystarczy trochę kranówy z ro do ustalenia właściwej proporcji. Lepsza podmiana wody niż 10 mil chemii
Zdecyduj się do no3 czy 20 czy 30 - testy robi się w świetle dziennym - pisze na opakowaniu
Poziom azot nie jest bez znaczenia
1 na ryby- za dużo źle ,można potruć ryby
2 na glony- rosną jak szalone
Fosfor
Podobnie jak azot
Wniosek ważny stosunek azotu/ fosfor
Jak twoje parametry wody budzą jakieś nie zgodności wedle Ciebie podmień wodę.
Jeśli masz coś nie tak podmień wodę
Zazwyczaj problemy to woda.
Testy rób na jakiś czas lub wcale , wyjdzie to Tobie na zdrowie jak i mieszkańcom.
Ja też kiedyś badałem wodę co 2-3 dni , później przy podmianach , aż w końcu wcale.
Poczytaj Hudego ma więcej zmarszczek niż ja , i więcej wody w gumowcu niż ja w akwarium.
Jedna ważna uwaga. Tak wierzysz w te wszystkie tabele i inne farmazony że nie dostrzegasz jednego . Akwarium musi żyć swoim życiem a my mamy zapewnić warunki dla tego życia.
- roh
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
- Kontaktowanie:
Już to gdzieś widziałem.TURYSTA pisze:Poczytaj Hudego ma więcej zmarszczek niż ja , i więcej wody w gumowcu niż ja w akwarium.
-
porlock
- junior

Ok, okTURYSTA pisze: Ja też kiedyś badałem wodę co 2-3 dni , później przy podmianach , aż w końcu wcale.