Sera Ph - Jaki to kwas??
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- jerzol_kominiarz
- junior

- Kontaktowanie:
Raczej nie
Chodzi o zrehabilitowanie się przez wpadkę mego syna (to inna historia) a nie o zwracanie na siebie uwagi. Jeśli tak opatrznie to zrozumiałeś (Marek81) to ja przepraszam chciałem profesjonalnie przedstawić coś, z czym poczęci mam do czynienia (nawiewy higrosterowane taśmą poliamidową)
Już gasnę i jeszcze raz zapewniam, że nie chciałem nikogo urazić.
Na szczęście ludzie są różni i różnie myślą a co za tym - piszą
Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia i więcej wiary w bezinteresowność ludzi, bo takie podejrzenia wystawiają świadectwo podejrzewającemu.
Chodzi o zrehabilitowanie się przez wpadkę mego syna (to inna historia) a nie o zwracanie na siebie uwagi. Jeśli tak opatrznie to zrozumiałeś (Marek81) to ja przepraszam chciałem profesjonalnie przedstawić coś, z czym poczęci mam do czynienia (nawiewy higrosterowane taśmą poliamidową)
Już gasnę i jeszcze raz zapewniam, że nie chciałem nikogo urazić.
Na szczęście ludzie są różni i różnie myślą a co za tym - piszą
Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrowia i więcej wiary w bezinteresowność ludzi, bo takie podejrzenia wystawiają świadectwo podejrzewającemu.
- jerzol_kominiarz
- junior

- Kontaktowanie:
- Michcio
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
No właśnie absorbcja przez kwas pary wodnej z powietrza. Tylko to w żaden sposób nie wyjaśnia dlaczego kwas np. HCl zamiast pływac sobie w butelce znajduje sie w powietrzu
HCl, HNO3, H2S to są gazy doskonale rozpuszczalne w wodzie. Rozpuszczalność tych gazów zlezy od temperatury np w temp 20stC mozna uzyskać maksymalne stężenie HCl wynoszące jeśli dobrze pamiętam ok 36%. Przy wyższych temperaturach roztwór uwalnia gazowy chlorowodór który do dopiero łaczy sie z wodą powodujac dymienie.
Dlatego
Dlatego
zgadzam sie, ale absorbcja przez kwas który opuścił już roztwór w postaci gazu. Dlatego pisałem:Co do zjawiska pary i parowania (dla MICHCIO ) to z tego co pamiętam i wiem to jest to apsorbcja przez kwas pary z powietrza
HCl podobnie jak HNO3 jest kwasem lotnym, stąd "dymy". W przeciwieństwie do H3PO4 który jest mało lotnym kwasem.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2006, 17:23 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- jerzol_kominiarz
- junior

- Kontaktowanie: