Kto tu ściemnia ????

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

j24
junior
junior

Re: Kto tu ściemnia ????

Post autor: j24 » 12 maja 2006, 21:58

Nawet w przypadku zupelnej nieobecnosci zwierzat w zbiorniku napowietrzanie (CO2 jest zawsze obecny w powietrzu) zapewni stezenie CO2 w wodzie ok. 5 ppm, rosliny z glodu nie zdechna
J-23
Ano nie zdechną, ale zaczną się dobierać do wodorowęglanów, a właściwie ich resztek, a rybki jedząc oprócz CO2 produkują również azotany (nie bezpośrednio) które zakwaszają wodę, co wobec braku buforu wodorowęglanowego może zaowocować wartościami pH zbliżonymi do panujących w górnym biegu Rio Demini, Rio Tea, Rio Daraa.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: Kto tu ściemnia ????

Post autor: J-23 » 12 maja 2006, 22:46

j24 pisze: Ano nie zdechną, ale zaczną się dobierać do wodorowęglanów, a właściwie ich resztek, a rybki jedząc oprócz CO2 produkują również azotany (nie bezpośrednio) które zakwaszają wodę, co wobec braku buforu wodorowęglanowego może zaowocować wartościami pH zbliżonymi do panujących w górnym biegu Rio Demini, Rio Tea, Rio Daraa.
No to dyski beda mialy pH jak w domciu, nie rozumiem w czym problem ;).
A na powaznie to niestety (albo stety) trzymajac ryby w kwasie i TwW=0 konieczna jest regularna (IMO 2-3x w tygodniu) kontrola pH i jego korygowanie w razie potrzeby. Jesli zdecydujemy sie trzymac pH w granicachj 5.2 - 5.5 (tak jest najwygodniej) to na pomiar pH w tych granicach jest prosty i szybki sposob nie wymagajacy nawet uzywania pH-metru ;). W razie gdy pH spadnie ponizej 5.2 to po prostu dolewamy do akwa litr albo 2 zasadowej kranowy i po klopocie..az do nastepnego razu.
J-23

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 13 maja 2006, 10:33

J-23 pisze: U mnie przy Tww=0 pH w ciagu ostatnich 2 tygodni polecialo na leb na szyje... z 6.0 do 5.3, czyli spadalo srednio 0.05 na dobe. Stezenie azotanow wzroslo w tym czasie od ok. 5 do 10 ppm.
IMO tylko posiadacze przerybionych zbiornikow maja problem. Ale przeciez nie ma obowiazku przerybiac...
J-23
.
Co prawda to prawda.

Nie wiem skąd biorą się historie o lecącym ph.
Postanowiłem to sprawdzić.
Akwa 112l tarliskowe. Filtr wewnętrzny, grzałka , oświetlenie belka 30w i "doniczka tarliskowa" do góry dnem.
Woda kran 20% osmoza 80%+kwas solny, ph 5,5 tww=0, two=5, no3=5-10, no2=0.
Dwa dyski około 14-15 cm.
Ponieważ akwa nie ma podłoża więc rybcie karmię obficie. Tak że 2x w tyg muszę zbierać kupki i podmieniam ok.20-30l. Woda do podmian przygotowana w beczce o identycznych parametrach ph, tww i two.
eksperyment trwa już 2 miesiące i Ph cały czas ani drgnie.
Po pojawieniu się ikry postanawiam nie grzebać w akwa , do czasu aż młode będą już żerować na rodzicach. brak podmian przez 1,5tyg. ph=5.5.
no3 skoczyło w górę do około 30 sporo syfku na dnie .
podmiana jak wcześniej i no3 wraca do normy.
PRZEZ CAŁY TEN CZAS NIE ZAUWAŻYŁEM JAKIEJKOLWIEK ZMIANY PH.
Zauważyłem natomiast że ryby przełowione z ogólnego gdzie ph jest 6.5(teraz już 6 bo przestałem się bać niskiej tww):
-więcej jedzą (choć nigdy na to nie narzekałem to te dwie stały się istnymi piraniami)
-są mniej płochliwe( do tego stopnia że przy odmulaniu ja którąś złapię za ogon to tylko popatrzy na mnie jak na wariata) ale te w ogólnym też podchodzą mi do ręki
-zanikły całkowicie odruchy otrząsania, plucia (co w ogólnym czasem mogę zaobserwować, ale nie na skalę choroby)
Wniosek : niższe ph najwyraźniej im służy.

j24
junior
junior

Post autor: j24 » 14 maja 2006, 09:05

Nie wiem skąd biorą się historie o lecącym ph.
Postanowiłem to sprawdzić.
Akwa 112l tarliskowe
No właśnie, akwa tarliskowe, gdzie przeważnie nie ma zbyt dużo roślin i światła. W dobrze oświetlonym akwa z roślinami sytuacja może być "troszkę" inna.

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 14 maja 2006, 09:38

jeki zobaczysz co sie stanie z wodą jak młode zaczną dorastać - sądze ze bez podmiany codziennie i to sporej mozesz sie spodziewac czerwonego paseczka :)

Dzidek
junior
junior

Post autor: Dzidek » 14 maja 2006, 15:15

Witam!
Jak to ocenicie?
Dwa lata temu kolega hodujący tęczanki w akwarium dekoracyjnym 200l miał posadzone 2 amazonki blehera i pH sadało mu do 4,5.Nie wiam ile podmieniał wody tygodniowo, ale po podmianie - woda tylko odstała z kranu -ph podnosiło się do 7, a za kilka dni znowu na 4,5.Czego On nie kombinował aby podnieść pH (dodawał sody oczyszczonej), a efekty były takie same.W końcu odsprzedał je - jedną dla mnie, drugą dla kolegi.Efekt pH ustabilizowalo się.

Po posadzeniu amazonki w moim akwarium(200l dekoracyjne) urosła gigantyczna, a pH 4,5.Wtedy podmieniałem 30l na tydzień (młode paletki) wodę o parametrach tww11 , two 8 ( woda częściowo po kationicie).Efekty takie same jak u poprzednika - po podmianie pH 7 tww4 two 8 , a przed podmianą pH 4,5-5
Obecnie moja amazonka podupadła - rośnie, ale co to za rośnięcie(pewnie czegoś jej brakuje) , podmieniam więcej wody(to jest Wasza wina :wink: ) - 50l/4-5 dni wodę wlewam zakwaszaną kwasem solnym, aby uzyskać pH ok 6,8 przy tww3-4.

I co o tym myślicie?
p.s.Testy moje może nie są dokładnie, ale różnice były bardzo duże przed i po podmianie wody.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 15 maja 2006, 09:14

j24 pisze: No właśnie, akwa tarliskowe, gdzie przeważnie nie ma zbyt dużo roślin i światła. W dobrze oświetlonym akwa z roślinami sytuacja może być "troszkę" inna.
Nie zgodzę się z tym.
teraz wodę do podmian leję tą samą do sterylnego co do ogólnego, czyli ph 5,5-5,8 i mam mnóstwo roślin i światło też dość mocne. I wciąż nie leci mi ph.Mam tu też wspomniane przez Dzidka żabienice Blehera i to aż 4 szt. każda po kilkadziesiąt liści i rosną pięknie. Nie widze za bardzo związku pomiędzy Bleherą a spadaniem ph, chyba że gnije i stąd zakwaszenie wody. W podpisie jest link do mojego akwa, możecie zobaczyć ile mam chwastów.

Maciek zdaję sobie sprawę że przy młodych wymiany będą musiały być duże, chcę udowodnić że J-23 ma rację pisząc że problem spadającego ph mają Ci którzy przerybiają zbiorniki.

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 15 maja 2006, 22:26

mysle ze tu nie trzeba nic udowadniac, kazdy chyba to wie a najlepiej hodowcy

j24
junior
junior

Post autor: j24 » 18 cze 2006, 16:33

mkozubski pisze:mysle ze tu nie trzeba nic udowadniac, kazdy chyba to wie a najlepiej hodowcy
Nic dodać, nic ująć.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 19 cze 2006, 08:22

mkozubski pisze:mysle ze tu nie trzeba nic udowadniac, kazdy chyba to wie a najlepiej hodowcy
Ja nie próbuję nic udowadniać weteranom,wiecie to lepiej niż ja, ale pojawia sie tu mnóstwo ludzi o odmiennym zdaniu i opisałem to dla nich.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”