Co2 bezpośrednio do filtra
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Ja bym poprosił jednak o aktualne zdjęcie całego zbiornika z widocznymi rybami tj. paletkami. Rośliny są w bardzo dobrym stanie i masz do nich ,,rękę" ale chciałbym zobaczyć jak się w takim akwarium mają paletki i jak wyglądają ,,Kitti" w tej chwili. Mam obawy, że nie służy im to najlepiej. Masz tam jakąś ,,drużynę sprzątającą" ? Trochę to nie w temacie ale chciałbym zobaczyć wpływ akwarium gęsto zarośniętego na kondycję paletek w wieku gdy potrzebują bardzo dużo pokarmu.
P.S. Kafarski - co robi ta doniczka z akwarium?
P.S. Co do lotosów to podzielam to zdanie - rosną jak sałata na wiosnę.
P.S. Kafarski - co robi ta doniczka z akwarium?
P.S. Co do lotosów to podzielam to zdanie - rosną jak sałata na wiosnę.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Może to dlatego, że aparat masz innej marki niż SONY ryby Ci pouciekały na jego widokzdjęcia robiłem przez godzinę i próbowałem z lampą i bez, z połową oświetlenia, z całością i z zasłoniętym oknem

Moje nie wieją przy zabawach z oświetleniem i lampą, pozują wręcz do zdjęć.
Jeśli tam jest nadal 14 sztuk

że walisz im po oczach 160 watami? Zresztą przy tamkim oświetleniu całodziennym
jakiś marny błysk lampy z aparatu im przeszkadza?
Moje reagują na aparat pozytywnie i zabawy z lampą im nie przeszkadzają.
- Załączniki
-
- pozowanie do zdjęć.JPG (35.69 KiB) Przejrzano 5932 razy
-
- reakcja na aparat.JPG (36.21 KiB) Przejrzano 5933 razy
- _TOM_
- członek PKMD
I tu cocoloco ujął sedno, ja w tym niezaprzeczalnie ładnym baniaku roślinnym nie widzę miejsca dla 14 dużych palet,fotka zrobiona w czasie co sobotnich sianokosów bo ryby muszą mieć miejsce
ani do pływania ani do żerowania. Ba nawet dla 7 brak tu miejsca i warunków odpowiednich.
Do tego nawozy w tym baniaku to drugi negatyw, pewnie jest ich dodawanych sporo z krzywdą dla paletek.
Baniak roślinny bardzo ładny, dom dla paletek niestety fatalny.
Takie moje zdanie i go nie zmienię, chyba że kafarski pokaże ładne 14 palet i one tam w tym gąszczu przetrwają rok
bez uszczerbku na zdrowiu.
A cocoloco jak się daje fotografować przy baniaku, potem to upublicznia, to mógłby zainwestować
w grzebień

się czym chwalićw tej kwestii

- Załączniki
-
- przyjazna ręka.JPG (33.14 KiB) Przejrzano 5929 razy
polecam podawanie CO2 do akwarium z roślinami. CO2 powinno rozpuszczać się jak najdłużej w akwarium dostarczając optymalnie nakbardziej niezbędnego makroelementu przy minimalnych stratach powyższego.
nie wiem po co ta wojna słów ale jeśli chcesz-
1.
ad 2. jestem takiego zdania bo moje hamowały wzrost tylko przy braku NO3 i PO4. poza tym to chwast zasłaniający światło innym, pożytecznym roślinom. dawniej musiałem co tydzień wywalać bulwy na odrostach do kosza.
ad 3. i 4.
- samiec ''żółty'' nie miał rozmiary CD-romu w październiku, gdybyś zrozumiał co napisałem to w październiku miał 7cm. nie napisałem ze jest na zdjęciu.
- neonów czerwonych i czarnych nigdy nie miałem - wzrok cię zawodzi?
- jutro zdjęcia ''żółtka'' jedzącego
żywą ochotkę
z ręki. (fuj) - nie wiem jak to zrobię ale poświęcę się dla dobra obalenia niektórych poglądów.
PS: postaram się zatopić CD-rom w akwarium dla porównania wielkości ''żółtka''.
nie wiem po co ta wojna słów ale jeśli chcesz-
1.
ad 1. - filtr odłączyłem ponad miesiąc temu ponieważ zastosowane przeze mnie podłoże różni się tylko frakcją od identycznego medium filtracyjnego. pompa wtłacza wodę w dno o pojemności filtracyjnej ok 50 litrów (chyba wystarczy w/g ciebie dla dysków?) i w to ''dno'' wchodzi CO2 , które rozpuszcza się bez zbędnych bąbelków. nie ''zabija biologii'' ponieważ testy nie kłamią. czy masz inne sposoby aby określić kiedy ''biologia zdycha''?rafdisc pisze:A niektórzy mają biologię także w filtrze i dlatego nie polecam stosowania dozowania CO2 na wejściu do filtrabiologię mam w filtrze bo mój filtr to akwarium-
2.jakoś jestem innego zdania-ale skoro z ciebie taki "fachura"pomijam lotosy Toma bo to ''sałata'' i urośnie byle gdzie).A gdzie On Ci -bo ja widzę diamondy, pigeona i red turkusa, jażeńce, neony czer. a także tetrę cesarską lub neon czarny, i gupiki.samiec marlboro ma ten wymiar CD- jakby kto pytał
3.
wtedy świeżo po zakupie były jeszcze szczęśliwea to fotki z października ryb wcinających
4.
ad 2. jestem takiego zdania bo moje hamowały wzrost tylko przy braku NO3 i PO4. poza tym to chwast zasłaniający światło innym, pożytecznym roślinom. dawniej musiałem co tydzień wywalać bulwy na odrostach do kosza.
ad 3. i 4.
- samiec ''żółty'' nie miał rozmiary CD-romu w październiku, gdybyś zrozumiał co napisałem to w październiku miał 7cm. nie napisałem ze jest na zdjęciu.
- neonów czerwonych i czarnych nigdy nie miałem - wzrok cię zawodzi?
- jutro zdjęcia ''żółtka'' jedzącego

PS: postaram się zatopić CD-rom w akwarium dla porównania wielkości ''żółtka''.
- _TOM_
- członek PKMD
Widziałem różne lotosiki, cherlawe lotosiczki gdzie więcej łodyg niż liściP.S. Co do lotosów to podzielam to zdanie - rosną jak sałata na wiosnę.

no i piękne lotosy jak sałaty, albo jak kto woli jak kapusty.
Może to są łatwe jak moczarki w uprawie roślinki, co nie lubią dużo światła,
nie wymagają starań i nawozów, rosną wszystkim jak kapusty, na wodzie z RO i bez
dozowania CO2, może, być może, możliwe ... choć mam inne zdanie, być może się
mylę

- Załączniki
-
- sałata albo kapusta.JPG (42.37 KiB) Przejrzano 5926 razy
- _TOM_
- członek PKMD
I tak jest gdy zielarz bierze się za paletki, o tragedię wtedy nie trudno.jutro zdjęcia ''żółtka'' jedzącego żywą ochotkę z ręki
Nie rób tego kafarski, nie ryzykuj życiem dysków by cokolwiek udowodnić,
komukolwiek.
Twoją wiedzę o dyskach i poglądy już poznałem, wyrobiłem sobie zdanie w
tym wątku, szkoda mi Twoich paletek ...
ha ha ha
.
dlaczego tak jak na wszystkich forach Polacy chcą być mądrzejszymi od samych siebie?
Tom uwierz mi ja zaczynałem od trzymania dysków a potem dopiero spodobały mi sie rośliny.
jestem na etapie karmienia dysków od października żywą ochotką (a może i wcześniej). nie żal mi moich dysków tylko Ciebie- dlatego ze przy samych lotosach nie możesz mieć ich więcej. choć na pewno i przy tych kilku spędzasz czas lepiej niż przy LCD.
PS: udowodnić chcę tylko to że wezmę żywe robaki do palców- będzie to pierwszy raz w życiu moim i ochotek. nie trzymałem dotąd żywych ochotek w ręku. ściśle ich larw.

dlaczego tak jak na wszystkich forach Polacy chcą być mądrzejszymi od samych siebie?
Tom uwierz mi ja zaczynałem od trzymania dysków a potem dopiero spodobały mi sie rośliny.
jestem na etapie karmienia dysków od października żywą ochotką (a może i wcześniej). nie żal mi moich dysków tylko Ciebie- dlatego ze przy samych lotosach nie możesz mieć ich więcej. choć na pewno i przy tych kilku spędzasz czas lepiej niż przy LCD.
PS: udowodnić chcę tylko to że wezmę żywe robaki do palców- będzie to pierwszy raz w życiu moim i ochotek. nie trzymałem dotąd żywych ochotek w ręku. ściśle ich larw.
- _TOM_
- członek PKMD
Takich dysków jak widziałem na Twoim zdjęciu to miałem 24 sztuki, więc 10 więcej niżnie żal mi moich dysków tylko Ciebie- dlatego ze przy samych lotosach nie możesz mieć ich więcej.
Ty miałeś, ba nawet wtedy lotosów w baniaku nie było.
Co ma ilość roślin do możliwości trzymania większej ilości dysków? Nie rozumiem Ciebie.
Dlaczego uważasz, że chciałbym mieć więcej palet? Jak to sobie wymyśliłeś?
Rozczaruję Ciebie, jest wręcz odwrotnie, 2 chcę się pozbyć i nastąpi niedługo.
Pożal się lepiej nad sobą, bo ja swoje 9 palet zawsze widzę w baniaku jak pływają, policzalne wszystkie na 1 fotce.
Ty swoich 14 nie dasz rady nigdy zobaczyć na raz, chciałbym 1 fotkę z 14 Twoimi
dyskami wkońcu zobaczyć ...
PS. Ciekawy jestem skąd bierzesz tę żywą ochotkę dla dysków?
Ja bym się czego innego bał bardziej, niż trzymania ochotki w ręku, nie gryzie przecież, jak już coś złego robi to roznosi choroby co zabić potrafią !
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Chodzilo mi o to, że nie ma malboro na zdjęciu tylko zwykłe pigeony-i skoro kupiłes rybki od kogoś zaufanego, więc juz na tym zostałeś oszukany . Nie podawaj, że jesteś pewien wieku Paletek które kupiłeś bo tu też się nie zgadzam - bynajmniej w kilku przypadkach widocznych na zdjęciu .Reasumując na roślinkach się znasz to widac ale na Dyskowcach bardzo słabo.samiec ''żółty'' nie miał rozmiary CD-romu w październiku, gdybyś zrozumiał co napisałem to w październiku miał 7cm. nie napisałem ze jest na zdjęciu.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Na początek sprostowanie nie mam biotopu - więc nie pytajcie skąd u mnie a nie w amazonce bocje wspaniałe czy rośliny z afryki
Później pytanie kto zaliczył krynię do roślin błotnych mi się wydawało że to wodna roślina .
a na koniec ciekawy konkurs dla pozostałych
Kolega Kafarski zamieścił 3 fotki kto potrafi je połączyć czyli wstawić fotkę z rybami w fotkę tam gdzie ich nie widać - no może nie tak dosłownie ale spróbować zlokalizować miejsce na pierwszej fotce i określić miejsce gdzie autor karmił ryby . Ja próbowałem i wiem że nie dam rady więc nie jestem faworytem w tym konkursie .
Oczywiście nagroda przewidziana - bo co to za konkurs bez nagród .
Później pytanie kto zaliczył krynię do roślin błotnych mi się wydawało że to wodna roślina .
a na koniec ciekawy konkurs dla pozostałych
Kolega Kafarski zamieścił 3 fotki kto potrafi je połączyć czyli wstawić fotkę z rybami w fotkę tam gdzie ich nie widać - no może nie tak dosłownie ale spróbować zlokalizować miejsce na pierwszej fotce i określić miejsce gdzie autor karmił ryby . Ja próbowałem i wiem że nie dam rady więc nie jestem faworytem w tym konkursie .
Fotki z karmienia są z innego okresu czasu, ale da radę zlokalizować miejsce, w którym to się odbywało na zdjęciu ogólnym. Zaznaczyłem stosowne punkty:cocoloco pisze: Kolega Kafarski zamieścił 3 fotki kto potrafi je połączyć czyli wstawić fotkę z rybami w fotkę tam gdzie ich nie widać - no może nie tak dosłownie ale spróbować zlokalizować miejsce na pierwszej fotce i określić miejsce gdzie autor karmił ryby . Ja próbowałem i wiem że nie dam rady więc nie jestem faworytem w tym konkursie .

Osobną sprawą jest zasadność trzymania palet w baniakach roślinnych - sam się z czegoś takiego wycofałem i gotów jestem bronić swojego stanowiska - pomimo urody zbiorników roślinnych i dużej elitarności towarzystwa, która takie zbiorniki potrafi stworzyć i utrzymać. Mój powrót do paletek będzie w tych samych klimatach, co chwilowo kończyłem: ocet, piach i drewno.
Rafał