NIE i TAK w zależności jaki masz obecnie!czy jeśli dobrze rozumiem to filtr RO obniży odczyn mojej wody?
Twarda woda
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Tak jak napisał Robert filtr RO raczej nie zmieni odczynu wody. Poprzez "odczyn wody" rozumiemy PH. Na wyjściu filtra RO powinniśmy uzyskać PH obojętne. Tylko w sytuacji bardzo wysokiego PH możemy mówić o jakimkolwiek zmianie odczynu ale do tego filtr RO nie służy i nie należy w tych kategoriach tego rozpatrywać. Stosując filtr RO mamy na względzie uzyskanie twardości (KH i GH) na poziomie 0.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Według mnie Robert nie napisał właściwie. Marcin również pisze 'raczej', czyli się nie zgadza w pewnych sytuacjach z tym stwierdzeniem i potem przedstawia nawet przykład, ze jednak obniża PH filtr RO.Tak jak napisał Robert filtr RO raczej nie zmieni odczynu wody
Pytanie było czy filtr RO obniży odczyn wody.
Odpowiedź moja nie i tak, w zależności jaki ten odczyn jest przed filtracją.
Jeśli ktoś ma na przykład PH 7.8 lub 8.0 w kranie to zaręczam filtr RO zmniejszy mu PH. Tak więc są przypadki kiedy filtr RO obniża PH i można na takie pytanie odpowiedzieć TAK, filtr RO obniża czasem odczyn.
Jeśli u kogoś leje się z kranu PH 7.0 lub 6.8 filtr RO raczej nie obniży PH, choć i tu można by dyskutować, lub poczytać to forum, bo są testy akwarystyczne i przypadki opisane na tym forum co potwierdzą, że RO obniżyło PH z 7 na wejściu do niższego poziomu około 6 na wyjściu.
- robisto
- senior
- Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński
Chodziło mi o to, że RO nie jest urządzeniem do uzyskiwania wody KWAŚNEJ.
Woda z RO nawet jeżeli bezpośrednio po uzyskaniu ma PH mniejsze od 7, z reguły po napowietrzeniu (usunięciu z niej CO2 ) osiąga 7.
Powodem uzyskania z RO wody o PH poniżej 7 może być niedoskonałość membrany, która przepuszcza oprócz cząstek H2O również inne.
Woda z RO nawet jeżeli bezpośrednio po uzyskaniu ma PH mniejsze od 7, z reguły po napowietrzeniu (usunięciu z niej CO2 ) osiąga 7.
Powodem uzyskania z RO wody o PH poniżej 7 może być niedoskonałość membrany, która przepuszcza oprócz cząstek H2O również inne.
- _TOM_
- członek PKMD
Robert masz rację, filtr RO nie służy do uzyskiwania kwaśnej wody, ale nie było takiego pytania itakiego problemu.
Skąd taki Twój pomysł?
Pytanie było: czy RO obniży odczyn mojej wody?
Skąd Twoje dywagacje co do wody wychodzącej z RO się wzięły nie wiem, bo nie było tej kwestii?
W dodatku ciągle rozpatrujesz sprawę w oderwaniu od tego co do RO wpływa z kranu?
Ciągle odpowiadam na PYTANIE: TAK RO może zmniejszyć PH wody tego konkretnego forumowicza w zależności jakie ono jest w kranie lub NIE, RO nie może tego zrobić. Jak pod jakie ma PH w kranie odpowiedź będzie bardziej jednoznaczna, ale tego nie podał jeszcze.
A Ty tłumaczysz mu, że RO nie służy do robienia kwaśnej wody, o co nie pytał w ogóle.
Skąd taki Twój pomysł?
Pytanie było: czy RO obniży odczyn mojej wody?
Skąd Twoje dywagacje co do wody wychodzącej z RO się wzięły nie wiem, bo nie było tej kwestii?
W dodatku ciągle rozpatrujesz sprawę w oderwaniu od tego co do RO wpływa z kranu?
Ciągle odpowiadam na PYTANIE: TAK RO może zmniejszyć PH wody tego konkretnego forumowicza w zależności jakie ono jest w kranie lub NIE, RO nie może tego zrobić. Jak pod jakie ma PH w kranie odpowiedź będzie bardziej jednoznaczna, ale tego nie podał jeszcze.
A Ty tłumaczysz mu, że RO nie służy do robienia kwaśnej wody, o co nie pytał w ogóle.
- _TOM_
- członek PKMD
Oczywiście, masz rację. Sporo racji. Zgadzam się z Tobą. Z 7.0 to PH mu RO nie obniży.W tym kontekście odpowiadam: NIE, woda z RO nie obniży PH.
Ja się tylko jeszcze zapytam z czystej ciekawości poznawczej zagadnień 'wody' czy przy TWW 10 jesteś przekonany, że to PH jest naprawdę 7.0 u niego w kranie ?
Ja stawiam flaszkę, że nie jest 7.0 ....