Twarda woda

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 01 cze 2007, 11:00

czy jeśli dobrze rozumiem to filtr RO obniży odczyn mojej wody?
NIE i TAK w zależności jaki masz obecnie!

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 01 cze 2007, 12:48

Tak jak napisał Robert filtr RO raczej nie zmieni odczynu wody. Poprzez "odczyn wody" rozumiemy PH. Na wyjściu filtra RO powinniśmy uzyskać PH obojętne. Tylko w sytuacji bardzo wysokiego PH możemy mówić o jakimkolwiek zmianie odczynu ale do tego filtr RO nie służy i nie należy w tych kategoriach tego rozpatrywać. Stosując filtr RO mamy na względzie uzyskanie twardości (KH i GH) na poziomie 0.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 01 cze 2007, 13:51

Tak jak napisał Robert filtr RO raczej nie zmieni odczynu wody
Według mnie Robert nie napisał właściwie. Marcin również pisze 'raczej', czyli się nie zgadza w pewnych sytuacjach z tym stwierdzeniem i potem przedstawia nawet przykład, ze jednak obniża PH filtr RO.
Pytanie było czy filtr RO obniży odczyn wody.
Odpowiedź moja nie i tak, w zależności jaki ten odczyn jest przed filtracją.
Jeśli ktoś ma na przykład PH 7.8 lub 8.0 w kranie to zaręczam filtr RO zmniejszy mu PH. Tak więc są przypadki kiedy filtr RO obniża PH i można na takie pytanie odpowiedzieć TAK, filtr RO obniża czasem odczyn.
Jeśli u kogoś leje się z kranu PH 7.0 lub 6.8 filtr RO raczej nie obniży PH, choć i tu można by dyskutować, lub poczytać to forum, bo są testy akwarystyczne i przypadki opisane na tym forum co potwierdzą, że RO obniżyło PH z 7 na wejściu do niższego poziomu około 6 na wyjściu.

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński

Post autor: robisto » 01 cze 2007, 14:48

Chodziło mi o to, że RO nie jest urządzeniem do uzyskiwania wody KWAŚNEJ.
Woda z RO nawet jeżeli bezpośrednio po uzyskaniu ma PH mniejsze od 7, z reguły po napowietrzeniu (usunięciu z niej CO2 ) osiąga 7.
Powodem uzyskania z RO wody o PH poniżej 7 może być niedoskonałość membrany, która przepuszcza oprócz cząstek H2O również inne.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 01 cze 2007, 15:02

Robert masz rację, filtr RO nie służy do uzyskiwania kwaśnej wody, ale nie było takiego pytania itakiego problemu.
Skąd taki Twój pomysł?
Pytanie było: czy RO obniży odczyn mojej wody?
Skąd Twoje dywagacje co do wody wychodzącej z RO się wzięły nie wiem, bo nie było tej kwestii?
W dodatku ciągle rozpatrujesz sprawę w oderwaniu od tego co do RO wpływa z kranu?
Ciągle odpowiadam na PYTANIE: TAK RO może zmniejszyć PH wody tego konkretnego forumowicza w zależności jakie ono jest w kranie lub NIE, RO nie może tego zrobić. Jak pod jakie ma PH w kranie odpowiedź będzie bardziej jednoznaczna, ale tego nie podał jeszcze.
A Ty tłumaczysz mu, że RO nie służy do robienia kwaśnej wody, o co nie pytał w ogóle.

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior

Post autor: robisto » 01 cze 2007, 16:14

Tom, oto fragment pierwszego postu w tym temacie:
GH 18
KH 10
PH 7.0
Dyskow jeszcze nie posiadam narazie walcze z woda
W tym kontekście odpowiadam: NIE, woda z RO nie obniży PH.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 01 cze 2007, 17:28

W tym kontekście odpowiadam: NIE, woda z RO nie obniży PH.
Oczywiście, masz rację. Sporo racji. Zgadzam się z Tobą. Z 7.0 to PH mu RO nie obniży.

Ja się tylko jeszcze zapytam z czystej ciekawości poznawczej zagadnień 'wody' czy przy TWW 10 jesteś przekonany, że to PH jest naprawdę 7.0 u niego w kranie ?
Ja stawiam flaszkę, że nie jest 7.0 .... :D i uparcie powiem, pewnie może mu PH jednak RO obniżyć do 7.0 :mrgreen:

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior

Post autor: robisto » 01 cze 2007, 17:53

Z "kalkulatora Co2" wynika, że przy TWW 10 i PH 7 zawartość Co2 musiałaby wynosić 30 ppm. Nie jest to niemożliwe ale bez pomiarów to tylko dywagacje teoretyczne.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”