Filtr osmozy

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

jarek1976
junior
junior
Imie i Nazwisko: Jarosław Gołdyn
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Re: Filtr osmozy

Post autor: jarek1976 » 08 lip 2011, 10:21

ok jak wrócę z pracy dziś to napiszę, ale tak wysoko ponad 20 to napewno nie miałem . Sprawdzę napiszę dzięki

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne

Post autor: nobleKoziol » 15 gru 2011, 10:30

dylus pisze:
przynenta pisze:Pewnie, tak :wink:

Nie prościej i szybciej było użyć buteleczki/pojemnika np. 100 ml i zobaczyć jak szybko Ci napapie osmozę 8)
Więc oznacza to że z osmozy 100 gp powinno być 375 l na dobę a jest
147,5 l co oznacza że jest mniej niz 50% wydajnosci .Ale lipa .Wiem wiem stan filtrów ,cisnienie w sieci wodociagowej ale czy to nie przesada .Gdybym miał 75gpd było by jeszcze mniej a wtedy malanie 100 l wody trwało by wieki .

Za przeproszeniem jesli mozna. to juz trwa wieki. Dlaczego kupowac wielka, drogia, mamrane i robic 7 l/h. w koncu pompa nie jest taka droga a z memrana 75galonow przez dzien wyciagna bys jakies 30l/h. Ja uzywam 55gpd+pompa i mam 20l/h tds pokazuje 0.00 Posiadam maly baniaczek 25l pod zlewem, razen z 3karnistry, pompa, memrana,i V2pure De-ionising resin 250ml

Awatar użytkownika
Alenquer
senior
senior
Imie i Nazwisko: Artur
Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn

Post autor: Alenquer » 15 gru 2011, 11:37

nobleKoziol pisze:

Za przeproszeniem jesli mozna. to juz trwa wieki. Dlaczego kupowac wielka, drogia, mamrane i robic 7 l/h. w koncu pompa nie jest taka droga a z memrana 75galonow przez dzien wyciagna bys jakies 30l/h. Ja uzywam 55gpd+pompa i mam 20l/h tds pokazuje 0.00 Posiadam maly baniaczek 25l pod zlewem, razen z 3karnistry, pompa, memrana,i V2pure De-ionising resin 250ml

Jaka masz dokladnie ta pompe? Musze tez cos takiego kupic bo mopje zapotrzebowanie na wode rosnie.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 15 gru 2011, 15:08

Niestety jak świat wielki na ilość teroretyczną uzyskanej wody w stosunku do uzyskiwanej fizycznie wpływ poza wydajnością membrany mają ciśnienie wody doprowadzanej do filtra, jej temperatura, stopień zanieczyszczenia....
P.S. rany Koziol pisz po POLSKU bo aż trudno to przeczytać.... i nie obrażaj się czasem za tę uwagę.....

pozdrawiam

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 15 gru 2011, 16:39

Alenquer pisze:
nobleKoziol pisze:

Jaka masz dokladnie ta pompe? Musze tez cos takiego kupic bo mopje zapotrzebowanie na wode rosnie.

orginalna pompa " D-D DIAPHRAGM PUMP " Maja je razem z jednostka ro i osobno z zasilaczem i zestawem przejsciowek
znalazlem na szybkiego : http://www.reverseosmosis.com/products/ ... witch.html

i wiem ze firma D-D w niewczecz robi takie i sa tansze polecam.
i cos takiego:http://www.ebay.pl/itm/Vyair-4-Stage-Pu ... 519b4bc871

a jak chcesz dokladne dane nazwy itp; to napisz na pw wysle ci zdjecie na e-mail

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 15 gru 2011, 16:44

arturo pisze:Niestety jak świat wielki na ilość teroretyczną uzyskanej wody w stosunku do uzyskiwanej fizycznie wpływ poza wydajnością membrany mają ciśnienie wody doprowadzanej do filtra, jej temperatura, stopień zanieczyszczenia....
P.S. rany Koziol pisz po POLSKU bo aż trudno to przeczytać.... i nie obrażaj się czasem za tę uwagę.....

pozdrawiam

sorki za bledy ortograficzne. pozatym ja nie mam polskiej czcionki . a dane kture podaje sa z czystej praktyki. tds (mierzy ilosc czasteczek rozpuszczalnych w wodzie) pokazuje 000 wiec chyba super co nie? :D

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 15 gru 2011, 18:14

Alenquer pisze:
nobleKoziol pisze:

znalazlem ta firme: http://www.theaquariumsolution.com/prod ... se-osmosis

wiem ze dobre sklepy akwarystyczne moga zamowic bez problemu.
dokladnie takiego systemu filtracji uzywam dorzucilem tylko d ionisacyjny i dodatkowy karnister z pre filtrem

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 15 gru 2011, 23:56

Zwracam honor bo jeśli nie masz polskich znaków faktycznie będzie trudno..

Awatar użytkownika
aperitif
senior
senior
Imie i Nazwisko: Patryk R.
Miejsce zamieszkania/miasto/: mieścina w małopolsc

Post autor: aperitif » 17 gru 2011, 15:06

Ja mam osmozę i... nie używam... pH się sercami obniża. a do reszty się dyski przyzwyczaiły.
Z innej beczki-nie macie wyrzutów ekonomiczno- ekologicznych używając RO? :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 17 gru 2011, 20:53

aperitif pisze:Ja mam osmozę i... nie używam... pH się sercami obniża. a do reszty się dyski przyzwyczaiły.
Pozdrawiam
Ja nie mam wyzutow woda jest pyszna do picia, a jak zrobisz rosul na niej to juz wogule super :D wiec nie tylko ryby kozystaja. Moim zdaniem kazdy powinien miec taki filtr w domu do wlasnego uzytku a rybki skozystaja przyokazji :D

Awatar użytkownika
aperitif
senior
senior

Post autor: aperitif » 18 gru 2011, 12:28

nobleKoziol pisze:Ja nie mam wyzutow woda jest pyszna do picia, a jak zrobisz rosul na niej to juz wogule super
Nie próbowałem i po pół roku nie używania bałby się pić z mego filtra. Inna bajka, że w odpadowej można by się kąpać :)

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 18 gru 2011, 14:21

aperitif pisze:
nobleKoziol pisze:Ja nie mam wyzutow woda jest pyszna do picia, a jak zrobisz rosul na niej to juz wogule super
Nie próbowałem i po pół roku nie używania bałby się pić z mego filtra. Inna bajka, że w odpadowej można by się kąpać :)
ciekawe jak byc ja zagrzal w tej wannie :mrgreen: :D A jesli chodzi o to ze po pol roku bys sie tej wody nie napil, to tym bardziej nie lej do aqwa. poprostu zbadaj wode tds-em, a jesli nie masz to zanies do akwarystycznego oni musza miec. wiem ze sa inne sposoby badania testani kroprlkowymi. :wink:

bongos78
junior
junior
Imie i Nazwisko: Artur Janik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Nowy Targ
Kontaktowanie:

Post autor: bongos78 » 18 gru 2011, 16:53

aperitif pisze:Ja mam osmozę i... nie używam... pH się sercami obniża. a do reszty się dyski przyzwyczaiły.
Pozdrawiam
Ja mam osmoze i używam bo przy gh 24 i kh 14 trudno zbić ph czymkolwiek. A jeśli chodzi o eko to w ogóle nie powinieneś hodować ryb bo na to trza dużo prądu, do którego produkcji... itd itp

Awatar użytkownika
aperitif
senior
senior

Post autor: aperitif » 19 gru 2011, 19:23

Mam rodzine w Mszanie Dolnej i jak sprawdzałem wodę, to nic jej nie trzeba do hodowli dysków :)

Awatar użytkownika
nobleKoziol
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: nobleKoziol » 19 gru 2011, 20:41

aperitif pisze:Mam rodzine w Mszanie Dolnej i jak sprawdzałem wodę, to nic jej nie trzeba do hodowli dysków :)

Ato dziwne bo to sa rejony gorzyste i woda powinna byc twawrda, wiem z wlasnego doswiadczenia, :D no chyba ze zmiekcza jakins filtrem. (zakladajac ze ma wlasna studnia) bo jesli ma z wodociagow to napewno jest za twarda. w moim rodzinnym domu woda ze studni. ph8.5 o twardosci ogulnej nie wspomne. ale dubosa maswa mnozyly sie jak bakterie.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”