Woda do podmian

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 733
Rejestracja: 27 mar 2006, 10:40
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Lokalizacja: Kraków

Post autor: fangornn » 18 mar 2007, 18:22

I zrobiłem! Niestety, nie dokońca się ta metoda u mnie sprawdziła. Tzn. Po przygotowaniu wody natleniałem, wszystko robiłem jak zwykle, tylko teraz, dolałem 5 ml 8% kwasu solnego na 20 l dymion, wcześniej nieco i natleniałem. Po zmierzeniu ph odczyn wyszedł 7. Nadal natleniałem i grzałem. Dodałem 2 ml kwasu solnego i tu nastąpił zawał, ph ponizej 4, spadło do wartości niemierzalnych. Nasunął mi się tylko jeden wniosek. Za słabo zbuforowana woda RO kranówką. Dolałem kranówki do akwarium, zakwaszę po jakimś czasie. Ale znowu, jak dodam więcej wody z karanu, nie osiągam żądanych wartości Two. I tutaj mam problem.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 578
Rejestracja: 31 paź 2005, 22:20
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Michcio » 18 mar 2007, 18:44

Nie źle zbuforowana, tylko za dużo kwasu dolałeś.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 733
Rejestracja: 27 mar 2006, 10:40
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Lokalizacja: Kraków

Post autor: fangornn » 18 mar 2007, 19:22

Owszem, zgadzam się z Tobą Michcio, tylko jest pewien niuans, mianowicie, woda po natlenieniu, ogrzaniu, zakwaszeniu, została doprowadzona do parametrów optymalnych, po dodaniu stosunkowo nie wielkiej ilości kwasu, wartość jej ph spadła poniżej 4 a to już są wartości niemierzalne. Zmierzam do tego, że chcący ostatecznie zakwasić wodę przed wlaniem do akwarium, trzeba by dodawać bardzo niewielkie ilości kwasu a to jest kłopotliwe stać ze strzykawką, testem ph i zakwaszać, czekać, mierzyć itp. Prawdą jest, że akwaryście nie powinno to sprawiać kłopotu, jednak przy codziennych obowiązkach i dużej rodzinie, no nie powiem, jest to kłopotliwe. Pozdrawiam Tomasz Dzierwa.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2007, 21:24 przez fangornn, łącznie zmieniany 2 razy.

adamn
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 967
Rejestracja: 20 lut 2006, 10:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: adamn » 18 mar 2007, 20:28

fangornn pisze:(..)Po kilku dniach mierzę PH i o jejku 4,5 w baniaku do podmian!! Nie wiem co jest powodem. Czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi skokami parametrów?
Poproście Klossa to WAM piknie wyjasni jak na FDMD dlaczego pH wody podczas zakwaszania spada w niektórych przypadkach gwałtownie w dół. Ja tak piknie jak ON nie potrafię :wink:
Adam

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 733
Rejestracja: 27 mar 2006, 10:40
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Lokalizacja: Kraków

Post autor: fangornn » 25 mar 2007, 14:19

Kilka słów podsumowania, dotyczących moich doświadczeń z wodą.
Woda przygotowywana do podmian - natleniana, podgrzewana, zakwaszana do żądanych parametrów, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dlaczego? Już piszę. Woda doprowadzona w dymionie do optymalnych parametrów, jest za bardzo ustabilizowana. Po wlaniu do akwarium, nie wiemy co nas spotka. U mnie występowały duże spadki Ph w akwarium w porównaniu z tym co przygotowywałem wcześniej. Lepiej jest w moim odczuciu dodać mniej kwasu do przygotowywanego nastawu, wtedy te skoki będą mniejsze. Poza tym używając Co2 można dokonać dokładniejszych korekt.
Pozdrawiam Tomasz Dzierwa.

J-23
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 653
Rejestracja: 09 gru 2004, 23:45
Lokalizacja: Breslau niegdys Wrocław

Post autor: J-23 » 25 mar 2007, 17:01

fangornn pisze:Kilka słów podsumowania, dotyczących moich doświadczeń z wodą.
Woda przygotowywana do podmian - natleniana, podgrzewana, zakwaszana do żądanych parametrów, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dlaczego?
Wedlug mnie dlatego ze sie za bardzo z nia piescisz. To jest tylko woda do podmian, wystarczy jezeli jej parametry beda ZBLIZONE do wody akwaryjnej. Starac sie trzeba przede wszystkim aby jej twardosc ogolna i weglanowa byly takie jakie nam (i rybom) odpowiadaja. Wazna jest tez temperatura. A pH? Niech sobie bedzie wieksze (albo mniejsze) nawet o 0.5. Ryby tego nawet nie poczuja.
J-23

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 733
Rejestracja: 27 mar 2006, 10:40
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Lokalizacja: Kraków

Post autor: fangornn » 25 mar 2007, 21:20

Dokładnie. Doszedłem do takiej samej konkluzji. Dlatego napisałem, że woda przygotowywana w ten sposób, nie jest najlepszym rozwiązaniem (przyspaża za dużo problemów).

Odpowiedz

Wróć do „Woda”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość