Strona 1 z 1
czy H2SO4 jest ok??
: 26 mar 2006, 17:06
autor: bartoli
Witam Grupowiczów!!
Chcialem zapytac czy do zakwaszania wody moge uzuwac kwasu siarkowego??
Z tego co slyszalem po HCL pojawiam sie czasem zmetnienie wody no a kwas ortofosforowy przyczynia sie do zakwitu glonow...
Co o tym myslicie??
: 26 mar 2006, 18:32
autor: rady3
Ja używałem. Żadnych problemów.
: 26 mar 2006, 18:35
autor: bartoli
no to sie ciesze - dziki za info:)
pozdrawiam bartek
: 26 mar 2006, 19:27
autor: GościaK
a gdzei kupujecie kwas siarkowy??? i jakie steżenie na ile litrów (przy jakiej twardości wody) ?? bo fosforowego mam już dosyć (glony)
: 27 mar 2006, 16:37
autor: rady3
Najprostsze wyjście to elektrolit w motoryzacyjnym.

A ile dodać? Tyle, żeby osiągnąć żądane pH.
: 27 mar 2006, 18:52
autor: bartoli
GościaK pisze:a gdzei kupujecie kwas siarkowy??? i jakie steżenie na ile litrów (przy jakiej twardości wody) ?? bo fosforowego mam już dosyć (glony)
Ja akurat kupilem w oddziale POCH w bielsku białej. Probuj w sklepie z odczynnikami. 1 l = 11 zl. Z tego co wiem to jest kwas techniczny i czysty do doswiadczen. Ten drugi chyba jest lepszy bo czystyszy(zawartosc substancji szkodliwych)
Moje parametry wody to TWW - ok 14/15. PH- 7,6 Do wiadra 20 litrowego wlewam okolo 12ml zeby zejsc z ph do 6,8. Kwas rozcienczylem w proporcjach 1- 9. Uwazaj bo kwas jest bardzo szkodliwy."Pamietaj chemiku mlody jesli nie chcesz stracic brody wlewaj zawsze kwas do wody"
Ja obawiam sie tylko czy jednej rzeczy. Mianowice przy duzym ph i tww musze tego kwasu wlac znacznie wiecej niz gdybym mial nizsze ph. Czy wieksza ilosc kwasu nie bedzie szodliwa dla ryb??
: 29 mar 2006, 11:30
autor: Reve
Dz zakwaszania wody można żywać kwasu siarkowego i solnego ale do tego celu trzeba kupić kwas oczyszczony chemicznie o symbolu CZDA (czysty do analiz). Taki kwas trzeba rozcieńczyć wodą destylowaną do wartości minimum 9% (w większym stężeniu można poparzyć ryby) i dopiero można nim zakwaszać wodę. Oczywiście czym mniejsze stężenie kwasu tym lepiej i bezpieczniej a poza tym jest większa kontrola nad obniżaniem pH.
: 29 mar 2006, 19:26
autor: bartoli
Reve pisze:Dz zakwaszania wody można żywać kwasu siarkowego i solnego ale do tego celu trzeba kupić kwas oczyszczony chemicznie o symbolu CZDA (czysty do analiz). Taki kwas trzeba rozcieńczyć wodą destylowaną do wartości minimum 9% (w większym stężeniu można poparzyć ryby) i dopiero można nim zakwaszać wodę. Oczywiście czym mniejsze stężenie kwasu tym lepiej i bezpieczniej a poza tym jest większa kontrola nad obniżaniem pH.
Dzieki za informacje!!
Takiego kwasu własnie uzywam z tym ze rozcienczylem go w zwyklej wodzie. Czy popelnilem duzy blad??
: 29 mar 2006, 21:26
autor: compi
Jeżeli nie używasz go do analiz to nie jest błędem

: 29 mar 2006, 21:45
autor: bartoli
compi pisze:Jeżeli nie używasz go do analiz to nie jest błędem

No to dobrze!! Jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim za dobre słowo!!:)
Pozdrawiam!!