Strona 1 z 1
Dylemat
: 11 lip 2006, 20:05
autor: niki 28
Od pewnego czasu stosuję kwas solny HCL do zakwaszania wody w moim akwa .Stosowałem rozstwór stosunkowo słaby ok 10% .Oczywiscie dozowanie przeprowadzałem z należytą ostrożnośćią .Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z zakwaszaniem wody kwasem solnym ? I jakiego stężenia kwasu najlepiej używać ?
niki 28
______________________________
nigdy nie dopuszczaj do zapuszczenia swojego baniaka
: 11 lip 2006, 20:48
autor: cocoloco
Kiedyś zakwaszałem HCl-em - miałem go w stężeniu a 36% - do zakwaszania wody używałem w proporcjach 1:6 czyli 6 % . Zdawał dobrze egzamin .
Mam tylko pytanie czy zamieścisz tutaj fotkę kwasu bo wypadałoby to zrobić biorąc pod uwagę że to "galeria"
: 11 lip 2006, 21:04
autor: Amorphis
Nigdy nie miałem do czynienia z rozstworami, ale generalna zasada mówi, że roztworu nie przygotowujemy przenigdy bezpośrednio w akwarium (można niechcący przedawkować) i przy sporządzaniu trzymamy się reguły wlewania kwasu do wody, a nie odwrotnie.
: 11 lip 2006, 21:44
autor: cocoloco
Żle się wyraziłem - jako zakwaszacz stosowałem roztwór a 6 % - oczywiście tym roztworem traktowałem wodę przygotowaną do podmian aby uzyskać około 6, 5 pH . Taką wodę dolewałem do akwarium w którym miałem pH podobne do pH wody przygotowanej do podmian .
Amorphis ma rację - pamiętaj chemiku młody wlewaj zawsze kwas do wody .
Inna prawda że po zakwaszeniu woda u mnie musiała odstać a 24 godziny zanim skierowałem ją do akwarium . Dlaczego tak ?. Tak mnie nauczono i nie szukałem logicznego wytłumaczenia czy nadaje się już po 2 godzinach .
: 12 lip 2006, 07:02
autor: niki 28
cocoloco napisał
Mam tylko pytanie czy zamieścisz tutaj fotkę kwasu bo wypadałoby to zrobić biorąc pod uwagę że to "galeria"
Rzeczywiśćie temat nie w tym miejscu .Chyba wczoraj mnie "przymuliło" :

.Co do kwasu to fotki nie będzie , w taki upał to lepiej wystawić fotkę dobrego i dobrze schłodzonego piwa
jako zakwaszacz stosowałem roztwór a 6 %
I chyba też zrobię sobie taki roztwór .Właśnie wczoraj udalo mi się zdobyć kwas 33% i stąd moje pytanie .Niemniej dziękuję za pomoc niki 28
________
nigdy nie dopuszczaj do zapuszczenia swojego baniaka
: 12 lip 2006, 15:59
autor: teo
Myślę że ważne jest by zakwaszona woda dojrzewała przez odstanie - minimum 24 godziny.
Przed wlaniem takiej wody do akwarium należy ją mocno wymieszać włączając głowicę filtra lub napowietrzanie.
: 12 lip 2006, 16:45
autor: Amorphis
Nie bez znaczenia jest także ulotnienie się chloru (czy to z wody dzięki niektórym ujęciom, czy z kwasu z wodą), różne źródła różnie podają czas jego "odparowania" - od kilku (nawet od dwóch) do kilkunastu godzin.
Łatwiej również jest przechowywać niższe stężenia kwasu, gdyż jest on higroskopijny tym bardziej im jest mocniejszy. Gdzieś tu czytałem o mgiełce nad zbiornikiem kwasu 36% po otwarciu opakowania, co nie występowało w niższych stężeniach tak wyraźnie...