Dziwny spadek pH

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Dziwny spadek pH

Post autor: bjarka » 06 sie 2006, 23:53

Mam otwarte akwarium, a nad nim wiszą rośliny bez podłoża, tzw. oplątwy. Jednocześnie posiadam stały wskaźnik pH bez dozowania dwutlenku węgla. Zaobserwowałam, że gdy zraszam rośliny spryskiwaczem, w którym jest woda pobrana z akwarium , pH spada o ok. 0,2 i taki stan utrzymuje się do ok.2 godz. Na jedno pryskanie używam nie więcej niż 250ml wody, z czego tylko niewielka ilość dostaje się do akwarium. Myślałam nad tym zjawiskiem i jedynym dla mnie wytłumaczeniem jest dostawanie się dwutlenku węgla do wody. Tylko jak to możliwe, że kilka ml wody ze spryskiwacza obniży wyraźnie pH w zbiorniku 450-litrowym ?

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 07 sie 2006, 17:07

mysle że to nie wpływ wody lecz wilgotności powietrza którą wprowadzasz. Mierniki PH to bardzo czułe mierniki napięcia. W zasadzie dotknięcie obudowy phmetru nieraz sygnalizuje zmiany. Przynajmniej u mnie tak się właśnie dzieje.
Najprawdopodobniej Twój ph metr zostaje delikatnie spryskany co powoduje u niego zachwiania stabilności.
Ostatnio zmieniony 08 sie 2006, 14:35 przez mirek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 07 sie 2006, 21:55

Dziękuję za hipotezę. Masz rację, pH-metr jest bardzo czuły. Czasami reaguje, gdy włożę rękę do wody, ale tylko na chwilę. W przypadku opisanym wyżej przeze mnie trwa to ok. 2 godz., a nawet niekiedy dłużej. Pozdrowienia.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”