Woda zielona
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Wiesław Gnyla
Woda zielona
Witam
Proszę o pomoc woda w moim akwarium staje się mętno -zielona
akwarium 200 l roślinne podmiana wody ok 30l na tydzień
z ryb 5 paletek i kilka neonów ,kiryski
wyniki z pomiarów
NO 3 25
NO 2 2
GH 4
KH 6
PH 6
Nie widać żadnych glonów
Pozdrawiam
Proszę o pomoc woda w moim akwarium staje się mętno -zielona
akwarium 200 l roślinne podmiana wody ok 30l na tydzień
z ryb 5 paletek i kilka neonów ,kiryski
wyniki z pomiarów
NO 3 25
NO 2 2
GH 4
KH 6
PH 6
Nie widać żadnych glonów
Pozdrawiam
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Ano nie widać Robert nie zawsze widać .U mnie woda była zielona a glonów nic.Z tą podmianą ,hm bywa różnie .W moim przypadku ,im więcej jej podmieniałem tym gorzej . UV-ka w moim przypadku załatwiła sprawę .Teraz macerując wodę przepuszczam ją przez filtr węglowy odpowiednio ją napowietrzając Osmozy nie używam ,bo nie muszę {Two12, ph7,5}.Radzę Ci Wieśku zastosować UV-kę .Z doświadczenia wiem ,że na przełomie pór roku woda "lubi sobie zakwitać"Jak to nie widać glonów.
niki 28
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Ja też nie .W moim przypadku 24h pracy lampy wystarczyłoJa nie zalecam przesady z lampą UV,
niki 28
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 16:35 przez niki 28, łącznie zmieniany 1 raz.
Ta "zielona woda" to właśnie glony. W pokaźnej ilości. Jednokomórkowe, swobodnie unoszące sie w toni wodnej - dlatego uv daje sobie z nimi radę.niki 28 pisze:Ano nie widać Robert nie zawsze widać .U mnie woda była zielona a glonów nic.Z tą podmianą ,hm bywa różnie .W moim przypadku ,im więcej jej podmieniałem tym gorzej . UV-ka w moim przypadku załatwiła sprawę .Jak to nie widać glonów.
Rafał
Też miałem ten sam problem kiedyś. Kupiłem Uv i po 3 dniach woda kryształ. Co do filtra uv oprócz tego że zabija glony to też wyjaławia wodę. Kup filtr i podłącz do wylotu filtra zewnętrznego. Jak się woda oczyści to go wyłącz. Są różne opinie na temat Uv. Ja osobiście uważam że Uv jest skuteczny i zalecany ale nie włączony na stałe. Możesz go zostawić zainstalowanego w akwarium ale proponuję używać tylko gdy jest konieczny. Słyszałem że pojawiły się też filtry z uv wewnętrzne ale nie mogę o nich nic więcej powiedzieć bo nie testowałem .
p.s To powtórka postu
Dodam jeszcze że woda ci zakwita bo może akwa stoi w zbyt nasłonecznionym miejscu.
Jeżeli tak to pomyśl o jakimś zaciemnionym końciku dla twojego akwa.
p.s To powtórka postu
Dodam jeszcze że woda ci zakwita bo może akwa stoi w zbyt nasłonecznionym miejscu.
Jeżeli tak to pomyśl o jakimś zaciemnionym końciku dla twojego akwa.