woda herbaciana

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

darekz78
junior
junior

woda herbaciana

Post autor: darekz78 » 05 paź 2007, 12:37

Hej witam wszystkich i proszę o radę bardziej doświadczonych
Moja woda mo kolor herbaciany od czasu jak włożyłem do zbiornika kilka korzeni około 2 -3 miesiące.Kiedy zakładałem akwarium miałem podobną sytuację ale korzeń był jeden i po jakimś czasie woda wróciła do normy.
zbiornik 240l
podmieniam 60l tygodniowo wiekszość z RO
2 filtry kaskadowy fzn 300 i kubełkowy JBl
oświetlenie kompaktowe 35W
podłoże 1cm żwiru
rośliny same anubiasy
Chodzi mi tylko o wizualną poprawę bo woda ma dobre parametry i ryby czują się dobrze .Podejrzewam ,że można to zmienić częściej podmieniając wodę lub coś zrobić z korzeniami (wygotować?) teraz mam na nich zakorzenione anubiasy ?
czy to powodują garbniki?
z góry dzięki

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 05 paź 2007, 12:55

Jeśli nie chcesz demolować zbiornika to w grę wchodzą chyba jedynie częstsze podmiany.

Inne sposoby:
- węgiel aktywowany - być może, jeśli akurat barwnik ulegałby na nim sorpcji
- uv plus wydajny filtr mechaniczny - gdyby naświetlanie uv powodowało wytrącanie się barwników w postaci "kłaczków". Zdarza się to czasem, zwykle wtedy, gdy nikt tego nie chce :)

Obydwa sposoby z "innych" nieprzewidywalne i niepewne.

Czy to garbniki? A nie wiem, być może część barwników wypłukiwanych z tego drewna jest garbnikami, ale niekoniecznie.

Rafał

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 13 paź 2007, 00:32

A po co zmieniać? Ważne żeby była klarowna. Nie zaszkodzi rybom a nawet bym śmiał stwierdzić że im pewnie pasuje.
:D

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 22 paź 2007, 18:28

Z tego co wyczytałem, nie pasuje Ci ten kolor herbaciany, a Ja Ci napiszę ,że są tacy a ja się do nich zaliczam, którzy stale utrzymują ten kolor. Rybom to nie przeszkadza uwierz mi.

El-tee
senior
senior
Imie i Nazwisko: Paweł Cholaś
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kowalowice

Post autor: El-tee » 23 lis 2007, 02:18

Miałem przypadek z korzeniem, iż mącił wode a jeżeli ty masz klarowny w kolorze herbatki to właściwy biotyp amazonki. Jeżeli rybki nie cierpią ---tak zostaw!!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Borys_szczecin
junior
junior

Post autor: Borys_szczecin » 25 lis 2007, 18:06

W takiej wodzie palety uwielbiają pływać. a jeżeli chodzi oto żeby woda była bardziej klarowna wyciągnij ten korzeń i jeśli masz kerszera to wyczyść nim korzeń.jeśli nie to weż twarda szczoteczkę do czyszczenia paznokci albo szczotkę ryżową albo drucianką i wyszoruj go porządnie i wygotuj w garnku na 5l wody 1 łyżka soli jak go wygotujesz to znowu do wanny wyszorować i wyczyścić z tego co sie będzie odklejać i do akwa będzie ok :)

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: woda herbaciana

Post autor: J-23 » 25 lis 2007, 18:21

Rybom ta "herbatka" jest IMO potrzebna tak jak krowie siodło. Przeszkadza jednak roślinom bo kasuje niebieska częsc widma swietlowek. A jak wygladaja niebieskie dyski w takiej wodzie (bo czerwonym ona pasuje) to sam możesz ocenic najlepiej jesli je masz, wedlug mnie katastrofalnie.
Korzenie mozna gotowac/moczyc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej tak dlugo az przestana puszczac farbę w nadmiernych ilosciach. Z wody usuwa sie ten kolorek najlepiej przy pomocy anionitu.
J-23

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 16 gru 2007, 17:24

dzieki wszystkim za radę
Chyba tak zostawię bo ryby czują się dobrze i przypomina to ich naturalne środowisko.
Co do stwierdzenia Hansa o niebieskich paletkach to zaobserwowałem to po przełożeniu pary ryb ( jak się później okazało dwóch samic) do tarliskowego akwarium z bezbarwną wodą .Prezentowały się tam całkiem inaczej można zaobserwować dużo więcej barw.
Co sądzicie a gdybym do filtra kubełkowego zastosował wkład z węglem aktywnym?
jeśli tak to jaki polecacie ?
pozdrawiam Darek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 16 gru 2007, 20:56

Co sądzicie a gdybym do filtra kubełkowego zastosował wkład z węglem aktywnym?
A po co i na jak dlugo?

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 18 gru 2007, 11:37

po to aby woda była bardziej przejrzysta

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 18 gru 2007, 11:58

Jeśli nie jest to w celu usunięcia resztek lekrastwa, pozbycia się zakwitu wodu, a tylko w celu klarowania wody, to odrdzam węgiel.
Owszem woda się wyklaruje ładnie przy węglu, ale jednocześnie węgiel wyciągnie z wody wszystko co w niej wartościowe dla ryb i roślin.

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 19 gru 2007, 20:15

dzięki za radę a czego byś użył aby nie zmienić parametrów wody?
Od wczoraj mam większy problem zauważyłem inwazję malutkich cienkich glizd koloru białego jakieś 5-8 mm
proszę o radę
z góry dzięki Darek

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 19 gru 2007, 21:12

Filce i drobne oczka gąbki, gęsto ubita wata akwarystyczna też wyklarują wodę, a parametrów nie zmienią, poza NO2, pod warunkiem wystarczająco dobrego i dużego przepływu wody przez filtry.
Te robaczki to pewnie wypławki, poszukaj o nich na forum, jest masa wątków, postaraj się mieć lepszą i czystszą wodę, bedzie ich mniej wtedy.
Nie przeryb akwarium i nie przekarmiaj ryb.
Sprzątaj dno i odmulaj żwirek często, może się ich wtedy pozbędziesz.

darekz78
junior
junior

Post autor: darekz78 » 21 gru 2007, 12:21

żwirku została cienka warstwa pod dużymi korzeniami dno sprzątam co kilka dni wraz z podmianą wody do filtrów zastosuje więcej waty zamiast gąbki z grubszymim oczkami i w miarę możliwości częściej i w mniejszych porcjach będę karmił swoje rybki miejmy nadzieje , że woda się wyklaruje i pożegnam wypławki
jeszcze raz dzięki za radę
pozdrawiam Darek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 21 gru 2007, 14:00

darekz78 pisze:... do filtrów zastosuje więcej waty zamiast gąbki z grubszymim oczkami ...
Gąbki z grubszymi oczkami też powinne być, jako pierwsze do których wchodzi woda z akwariu, potem gąbki z mniejszymi dziurami, potem wata, na koniec filce. Taki zestaw wyklaruje wodę i nie jest gorszy w nitryfikacji od biobali czy walców ceramicznych, natomist o niebo lepszy w klarowaniu wody. Polecam również, bo łatwy do czyszczenia, tani do wymiany.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”