Twardosc wody a slimaki swiderki

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

lukaszs
junior
junior
Kontaktowanie:

Twardosc wody a slimaki swiderki

Post autor: lukaszs » 21 lis 2007, 16:02

Witam,

czy ktos wie i sprawdzil w praktyce, jakie sa minimalne wartosci twardosci weglanowej i ogolnej, przy ktorych swiderki jeszcze moga zyc?

Pozdrawiam.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: Twardosc wody a slimaki swiderki

Post autor: J-23 » 21 lis 2007, 17:01

TwO 4-5, TwW przez długie miesiące 0-1 a świderki jakoś dawały rade.
J-23

lukaszs
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszs » 21 lis 2007, 17:14

Dziekuje za odpowiedz.
Ostatnio w mojej czesci Wroclawia (Oporow) z kranu leci cos wyjatkowo paskudnego. Byc moze przez to, ze prawie wszystkie ulice dookola sa rozkopane. W akwarium na powierzchni tworzy sie kolorowa blona z jakiegos swinstwa. Miarka sie przebrala przedwczoraj gdy po codziennej wieczornej podmianie rano znalazlem w akwarium martwe 4 kosiarki (z 11), 1 falszywa kosiarke i 1 dogorywajacego otoska z objawami jak przy zatruciu. Paletki na szczescie (jeszcze) zyja. Chce przejsc na wode z RO (zamowilem i czekam teraz na montaz filtra) przy jak najmniejszym udziale kranowy.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 24 lis 2007, 02:05

Proponuję założyć filtr podzlewowy do kranówki. Ze dwa-trzy stopnie, z węglem na końcu. Część z nas takie stosuje.

pozdr

lukaszs
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszs » 24 lis 2007, 02:24

Prowizorycznie uzywam teraz filtra kuchennego Brita ale na dluzsza mete to bardzo drogie i czasochlonne rozwiazanie. Potrzebuje dziennie okolo 30-40 l wody do podmian. W tej chwili wymieniam ok. 10 l (bo nie mam czasu na wiecej) i mniej karmie.
RO mam miec zamontowane w poniedzialek wieczorem.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 24 lis 2007, 09:33

Tak czy owak przed RO radzę zamontować prefiltry. Co najmniej 2. 5 mikronów i 1 mikron. Inaczej RO za długo nie pożyje. Jak je założysz to się zdziwisz co oprócz tej błony jeszcze jest w wodzie pitnej. Jako trzeci prefiltr bym założył na Twoim miejscu jeszcze węgiel. Pomimo tego, że w zestawie RO już on jest.

A jeżeli leci Ci miękka kranówa to wystarczą prefiltry i RO jest niepotrzebne.

lukaszs
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszs » 24 lis 2007, 11:57

Zamowilem ten filtr:

http://www.hydropure.com.pl/nasza_oferta/hydropure_35

bez mineralizatora, z wydajniejsza membrana z tego:

http://www.hydropure.com.pl/nasza_ofert ... _deluxe_75

Kranowa wroclawska ma twardosc ogolna okolo 16stN. W akwarium mam teraz okolo 10 (granulowany torf i szyszki olchy troche pomagaja zmiekczyc).
Brita potrafi zmiekczyc wode do 8stN gdy wklad jest nowy.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 24 lis 2007, 13:07

No toś się pewnie wykosztował. A wydajność pożal się Boże. Na forum jest już dużo o filtrach RO. Mogłeś najpierw poczytać.

lukaszs
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszs » 24 lis 2007, 13:49

Tak, sporo to kosztuje (1070 zl), dlatego m.in. od kilku lat z tym zwlekalem. Czytalem o RO na tym forum i na innych, ale to co znalazlem nie pasowalo mi. Potrzebowalem czegos z hermetycznym zbiornikiem do gromadzenia wody, o niewielkich rozmiarach i mozliwie malo obslugowego. Nie chcialem kupowac wysylkowo bo jest co prawda duzo taniej ale to kosztuje potem bardzo duzo czasu i nerwow gdy sie pojawia jakies problemy gwarancyjne. Na zabawe w majsterkowicza niestety nie mam czasu (nie kazdy ma go tyle ile hobby wymaga). Pewnie przeplacilem ale bede mial przynajmniej wygode z serwisem i wymiana wkladow (albo zludzenie takiej wygody, wyjdzie w praniu).
Nie mam miejsca w domu na lepsza instalacje. Moge umiescic calosc tylko pod szafka zlewozmywakowa. To byl glowny problem przy wyborze filtra. Jak sobie kiedys wybuduje dom to zorganizuje wszystko inaczej ;)

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 24 lis 2007, 21:07

No, bracie - nieźle pojechałeś ;). Miejmy nadzieję, że będziesz zadowolony. Nie bardzo wiem tylko, do czego miałby się przydać 10 litrowy zbiornik na wodę.. ;).

pozdr

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 24 lis 2007, 21:50

Skorzystam z okazji bo widzę że kolega się wykosztował a może jewszcze nie jest za późno? Za zwyczaj, nie zaśmiecam komuś wątku i wolałbym osobiście, przenieść tą dyskusję do innego działu ale jak zobaczyłem cenę za ten zestaw to aż czkawki dostałem. Chwila, chwila jakie 1070 zł za zwykłe RO 6. Taki sam zestaw jest zamontowany u mnie w kuchni, od ponad roku chula bez problemu i kosztował niecałe 600 zł. Jest dokładnie to samo.
http://www.allegro.pl/item269518373_now ... klady.html
Ostatnio zmieniony 25 lis 2007, 10:20 przez fangornn, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszs
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszs » 24 lis 2007, 23:41

Dziekuje za troske.

Wiem, ze place bardzo duzo za ten produkt i ze wydajnosc nie jest rewelacyjna, ale 600 zl to jest moim zdaniem za duzo pieniedzy, zeby ryzykowac transakcje przez Allegro. Poza tym za te 1070 otrzymam gwarancje na filtr, montaz i ew. szkody w kuchni wywolane odpukac awaria/nieszczelnoscia. Mam zle doswiadczenia jesli chodzi o zakupy tego typu. Wiem, ze taniej, ale potem trudno sie jest dodzwonic i cokolwiek wyegzekwowac.
Jesli bede mial zle doswiadczenia z serwisem Hydropure to na pewno o tym poinformuje na tym forum.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 25 lis 2007, 00:40

lukaszs pisze:Dziekuje za troske.

Wiem, ze place bardzo duzo za ten produkt [...]
Właśnie po raz kolejny obrzuciłem pogardliwym spojrzeniem moja 120l beczkę na wodę RO. Co mnie podkusiło żeby kupić to maleństwo zamiast 200l niewiele drożej? Cale szczęście ze wywaliłem fabryczne prefiltry z mojej osmozy i zamontowałem porządne- ceramiczny 0.3 mikrona i węglowy z kokosa. Wydajność przez to niby nieduża (120 l na dobę) jak na membranę 100 gpd ale wciąż taka sama od roku a parametry wody nadal idealne (25 microS/cm) i niezmienne. Też wywaliłem na to trochę kasy ale mam poczucie ze nie poszła ona w błoto. Tylko ta beczka za mała..ech....
J-23

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 25 lis 2007, 10:18

lukaszs pisze:Dziekuje za troske.
600 zl to jest moim zdaniem za duzo pieniedzy, zeby ryzykowac transakcje przez Allegro. Mam zle doswiadczenia jesli chodzi o zakupy tego typu. Wiem, ze taniej, ale potem trudno sie jest dodzwonic i cokolwiek wyegzekwowac.
Zawsze możesz zapytać współforumowiczów o ich własne doświadczenia z zakupami na allegro. Tak jak pisałem, ja zakupiłem właśnie przez allegro, sprzedający nigdy mnie zawiódł, nawet, kiedy ja sam nie wiedziałem jaki rodzaj zaworu będę miał przy ścianie, przysłał mi dwa rodzaje.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 25 lis 2007, 11:01

Ale z tymi zakupami przez Allegro bywa różnie. Sam mam teraz przepychankę z jednym z dosyć dużych i znanych sklepów internetowych, przysłali mi filtr z nieszczelnym (pękniętym) kubełkiem i poradzili... uszczelnić go silikonem !!! W końcu właściciel obiecał przysłać nowy kubełek, ale od miesiąca się nie odzywa. Cała sytuacja trwa już prawie trzy miesiące. Daję mu jeszcze tydzień i jak nie zadziała, to podam na forum jego nazwę - ku przestrodze.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”