Parametry wody.

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Parametry wody.

Post autor: duch » 29 lis 2007, 21:50

Witam
Chciałbym prosić o poradę bo już skołowałem się dokładnie.Chciałem uzyskać odpowiednie ph mieszjąc ro z kranówką.Przy 1 części kranówki i 2 częściach osmozy uzyskałem (testy kropelkowe zoolek i tropical)
Ph 7,2
TwO 5
TwW 7
i zaczęły się pojawiać głosy,żebym dał sobie spokój z dolewaniem osmozy,ponieważ zbiję twardości,nie będzie buforu i ph będzie niestabilne.Doradzono mi abym zastosował kwas do obniżenia ph.
Czytam dużo,ale każdy ma swój sposób na wodę i w końcu nie wiem do ilu mogę bezpiecznie zejść z TwO i TwW?
Reasumując :D Chciałbym sie dowiedzieć czy mam dalej dolewać ozmozę czy zastosować teraz kwas?
Na mój chłopski rozum mogę zejśc do TwW =4 i nie powinno być obaw o stabilnośc PH,ale wolę się upewnić :D .Martwi mnie też TwO,jak dla mnie jakoś mało wiarygodna jest ta wartośc :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 29 lis 2007, 22:19

TWW powinna być niższa niż TWO. Jesli takie pomiary dostajesz po zmieszaniu wody z RO i kranówy to tym bardziej powątpiewam w wiarygodność tych pomiarów. Nie próbuj na siłę ustawiać wartości TWW i TWO bo i tak po zastosowaniu kwasu się one zmienią (przynajmniej TWW). Wodę masz ok (pod względem twardości) obniż tylko PH. Bez względu co byś nie robił to i tak PH (bez PH-komputera) nie będzie stabilne. Jest to tylko kwestia natury: na ile niestabilne ?

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 29 lis 2007, 22:30

Dzięki za odpowiedź.
Mi też nie podoba się wynik pomiaru TwO.Po rozmowie przed chwilą na GG dostałem radę aby dolać kranówy tak na pół na pół kran /osmoza wtedy wzrosną mi twardości a nie wzrośnie mi PH.Wiem stąd,że już miałem taką mieszankę wczśniej i prametry były PH 7,2 Two 9,Tww 10 i dopiero wtedy powoli dawkować kwas.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 29 lis 2007, 22:46

Andrzej to chyba nie ze mną rozmawiałeś ;-)

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 30 lis 2007, 01:20

Andrzej, przygotowywana woda będąca mieszanką RO i kranówki o TWW wyższym od zera zawsze będzie mieć ph powyżej 7. Dodawanie kwasu do takiej wody najpierw powoduje "wyzerowanie" twardości węglanowej, a dopiero potem obniżanie ph.

Woda w dojrzałym akwarium będzie mieć ph będące wypadkową kilku czynników.

Możemy przyjąć w dużym uproszczeniu, że w akwarium głównym czynnikiem "zakwaszającym" wodę są nasze ryby.
Chodzi o takie dobranie ilości ryb i parametrów wody podmienianej oraz wielkości i częstotliwości podmian, aby ph wody w okresach pomiędzy podmianami spadało jedynie w dopuszczalnym zakresie - tak aby można było powiedzieć, że ph jest stabilne.

Jest np. możliwe niskie ph (~5.5) w akwarium, do którego wlewamy przy podmianach wodę o ph ok 7. Tyle, że jeśli zachodzi taka sytuacja, to znaczy że takie akwarium jest już tykającą bombą - oczywiście saper sobie z takim poradzi przez dłuuugi czas, ale kot niekoniecznie ;).

Proponuję na tzw początek takie zasady:
  • nie przerybiaj - zastosuj się z grubsza do reguły 1 duża paletka/~50l wody
  • przygotowuj miękką wodę, zakwaszaj kwasem do pożądanego ph i podmieniaj w odpowiednich(:?:) odstępach czasu
  • zacznij od "bezpiecznego" ph~6.5, potem ostrożnie schodź niżej
  • obserwuj jak zachowuje się woda w akwarium pomiędzy podmianami (ph, NO3)
  • w miarę potrzeby koryguj ilość kwasu w wodzie do podmian
  • staraj się dojść do stanu, w którym będziesz mógł spokojnie powiedzieć, że masz w akwarium takie ph jakie chciałeś mieć..
Kiedy już tak będzie, to będzie znaczyć że jesteś saperem ;).

pozdr

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 30 lis 2007, 07:10

Witam idziękuję za odpowiedzi:)
Andrzej to chyba nie ze mną rozmawiałeś -z Tobą:),pewnie czegoś znowu nie zrozumiałem,jakby kiedyś planował że będę miał paletki to nie spałbym na chemii:).Chodzi mi o to,żę przy miesznace osmoza kran pół na pół mam ph7 ale wyższą TWW iTWO,co pozwoli mi na bezpieczniejsze obniżenie ph.Żle myślę?
Proponuję na tzw początek takie zasady:

nie przerybiaj - zastosuj się z grubsza do reguły 1 duża paletka/~50l wody

przygotowuj miękką wodę, zakwaszaj kwasem do pożądanego ph i podmieniaj w odpowiednich() odstępach czasu

zacznij od "bezpiecznego" ph~6.5, potem ostrożnie schodź niżej

obserwuj jak zachowuje się woda w akwarium pomiędzy podmianami (ph, NO3)

w miarę potrzeby koryguj ilość kwasu w wodzie do podmian

staraj się dojść do stanu, w którym będziesz mógł spokojnie powiedzieć, że masz w akwarium takie ph jakie chciałeś mieć-będę się trzymał tych zasad,PH 6,5 już by mi wystarczyło,to ma byc typowo dekoracyjny zbiornik,narazie nie myślę o rozmnażaniu:)
Pozdrawiam.

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 18 gru 2007, 15:11

Jeżeli można to podsumujmy:
Zalecana woda do leczenia, to taka, którą każdy może sobie sam przygotować bez szczególnego wysiłku
Woda wcześniej przygotowana w akwarium sterylnym, świeża o następujących parametrach:
- temperatura 28 stopni (bez dbania o + - 1 stopień jak w innych metodach)
- pH 6,5-6,8 (poniżej 7) np.6,5 pH
- twardość poniżej 10 (4-10) np. 5*
- woda bez różnych dodatków firmowych (kran 100%, bez wszelkiego rodzaju polepszaczy, nawozów, starterów itp.)
Jak widać przygotowanie wody nie jest jakimkolwiek utrudnieniem bo 95% posiadaczy dyskowców taką w akwarium ma.
Chyba ja mam taki problem: jak uzyskac takie parametry bez ingerowania z CO2 , np. z mojej kranówki.
Podam może parametry mojej kranówki; Tww- 14, TWo=-30, pH-7,4. Jeżeli moża, niech ktoś mi opisze / wystarczy jeden dokładny post/ w jaki sposób można uzyskać taką stabliną wodę - oczywiście bez "lania wody" :D
dzięki

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 18 gru 2007, 16:08

W bardzo prosty sposób:
mieszasz swoją kranówę z RO w proporcjach: 1:3
otrzymujesz TwO=10
Dodajesz powoli kwasu tak długo aż uzyskasz pH takie jakie chcesz.
Prościej się nie da.

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 18 gru 2007, 18:15

Tak też przewidywałem, że na jednym poście się nie zakończy.
Robert odpowiedziałeś w połowie. Otrzymam założone pH np. 6,5, a co z TWw? Czy będę miał 5* Tww jako 95% posiadacz dyskowców??

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 18 gru 2007, 18:34

MikołajCz pisze:Tak też przewidywałem, że na jednym poście się nie zakończy.
Robert odpowiedziałeś w połowie. Otrzymam założone pH np. 6,5, a co z TWw? Czy będę miał 5* Tww jako 95% posiadacz dyskowców??
TWW będziesz miał bliskie 0 by z PH 7.4 zejść do PH 6.5.
Przy TWW 5 nie zejdziesz z PH w dół.

PS: Przy obecnym TWW 14 jakoś masz zbyt niskie PH, sprawdź innym testem lepiej, czy aby nie jest wyższe w praktyce.

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 18 gru 2007, 18:50

Tomek - masz całkowitą rację /no i nie tylko w tym wątku/, sprawdziłem to wielkokrotnie w praktyce.
A więc ja mieszcze się w tych 5%, co nie mogą miec tych parametrów ? Co jest grane ??
Jak widać przygotowanie wody nie jest jakimkolwiek utrudnieniem bo 95% posiadaczy dyskowców taką w akwarium ma.
- szkoda tylko , że nie ja.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 18 gru 2007, 19:05

Niektóre posty, pomiary, dane bierz z przymróżeniem oka :wink:
Te moje szczególnie :mrgreen:

kafarski
senior
senior

Re: Parametry wody.

Post autor: kafarski » 18 gru 2007, 19:28

duch pisze:Witam
Chciałbym prosić o poradę bo już skołowałem się dokładnie...Pozdrawiam
dużo łatwiej i zdrowiej dla ryb jest mieszać wodę RO z ''minerałami w proszku'', choćby Preiss mineral czy od Dennerle. osiągniesz twardości takie jakie chcesz, bez dolewania kwasu. woda z kranu zawiera mnóstwo badziewia, które szkodzi ludziom a co dopiero rybom, na szczęście paletki nie należą do delikatnych.
jeśli chcesz leczyć paletki to rób to w wodzie z akwarium albo w samym akwarium.
twardość w akwarium spada dzięki azotowi i generalnie NO3 - ostatniemu w ogniwie nitryfikacji, to też możesz korygować ''minerałami w proszku'' choćby kH+ Dennerle, choć w sklepach są też tańsze zamienniki.
przy mierzeniu kH wyniki tww są wyższe nie dlatego że pomiar był zły , tylko w wodzie są związki których nie mierzy test two a mierzy tww. tww jest wtedy jaka jest i oczywiście wpływa normalnie na pH.
pozdrawiam

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 18 gru 2007, 19:38

dużo łatwiej i zdrowiej dla ryb jest mieszać wodę RO z ''minerałami w proszku'', choćby Preiss mineral czy od Dennerle. osiągniesz twardości takie jakie chcesz
Ok - osiągnąłem z RO TWw=5*. A co z pH aby mieć ok. 6,5* ?
- pH 6,5-6,8 (poniżej 7) np.6,5 pH
- twardość poniżej 10 (4-10) np. 5*

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 18 gru 2007, 19:46

W powyższym cytacie raczej o TWO poniżej 10 chodziło, a nie o TWW, bo przy TWW 5 to PH 6.5 się nie męcz nawet, raczej ciężkie do wykonania bez trefnych lub przeterminowanych testów :wink: niedościgniony cel :mrgreen:

Odpowiedz

Wróć do „Woda”