Jak zbić azoty

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Jak zbić azoty

Post autor: Pepe90 » 26 gru 2007, 21:59

Witam

Mam problem z moja woda :?

Moje parametry wody:

Ph - 6,4
kh - 3-6
gh - 3
No2 - 0
No3 - 10-25

Mierze wodę paskami 5in1 JBL

Jak mam zbić azoty.

Ponieważ mam małe paletki i przyjechały do mnie jakieś 6 dni temu i nie chce mieć problemów. Co mam zrobić. Jedzą i pływają ale są przestraszone i niektóre z nich są płochliwe jednak każda z nich cos tam szuka do jedzenie i zje.

Czekam na pomoc.
:)

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 26 gru 2007, 22:22

Paweł co ty chcesz od tej wody ??
Wiele osób marzy o takich parametrach.
Jak dla mnie to Bajka !!
Daj rybkom zaaklimatyzować się i nie kombinuj.
Jak po miesiącu będą płochliwe to dopiero będziesz się martwił.

Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Re: Jak zbić azoty

Post autor: _TOM_ » 26 gru 2007, 23:02

Pepe90 pisze:Witam
Mam problem z moja woda :?
Moje parametry wody:
Ph - 6,4
kh - 3-6
gh - 3
No2 - 0
No3 - 10-25
Mierze wodę paskami 5in1 JBL
Jak mam zbić azoty.
...
Czekam na pomoc.
:)
Jakie azoty???
Pewnie azotyny lub azotany masz na myśli?
Zwiększ podmiany wody, ilość i częstotliwość, to najszybszy skuteczny sosób pozbycia się nadmiaru NO3 - azotanów. W pozbycia się NO2 - azotynów musisz oprócz podmian mieć dojrzałe filtry, wtedy same sobie poradzą z NO2 nawet bez podmian.

Co do wody i pasków JBL, to po jakim czasie od zamoczenia paska sprawdzasz na skali?

PH 6.4 według tych pasków wątpię byś miał, dlatego że one pokazują ph od 6.4 czyli jak masz 5.0 też pokazują 6.4. Dla nich 4.0 czy 6.0 to jest to samo, czyli 6.4. Ten test JBL do sprawdzania PH przy dyskach to nie jest dobry wtbór.
Ale zakładamy że PH masz poniżej lub równe 6.4.
Wtedy KH nie możesz mieć ani 3 ani 6 jak sugerujesz, a pewnie masz 0
Co potwierdza wskazanie GH do 3, czyli czytaj od 1 do 3.

sprawdź dobrze NO2, bo to najczęstsza przyczyna płochliwości, na tym pasku JBL 0.5 NO2 to prawie biel, prawie 0, a jednak drobne przeoczenie odcieniu bieli i masz 0.5 zabójcze dla dysków.

Powodzenia, i cieszę się w końcu piszesz znowu na forum :P

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 26 gru 2007, 23:26

He he Tom :)
wiesz że boje się trochę na forum wypowiadać bo jak pamiętasz na początku mojego pobytu na tym forum już dostałem po łbie... :P

A więc zmierzyłem wodę i .... :

PH- 6.4
Kh - 0-3
Gh 3
No2 - 0 WEDŁUG MNIE TEN KOLOR JEST BIAŁY MOZE LEKKO SZARAWY ALE JAK DLA MNIE TO JEST BIAŁY
No3 - 10-25

A co do podmiany to podmieniam 1/4 wody co 4 dni i leje sama RO.

Temperatura wody 28-29

Mam pytanko dak poza marginesem ;) Mam te paletki 6 sztuk i maja one od 5-6 do 7-8 cm mniej więcej. Ile razy mam je karmić bo bardzo czesto widze je jak szukaja czegoś do jedzenia.

Pozdrawiam Paweł :)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 26 gru 2007, 23:34

Tu nie gryzą :wink:, zapewniam, choć wymagają odrobiny podstawowej wiedzy o dyskach od każdego :mrgreen:
Początek miałeś kiepski, pamiętam te czasy, ale z ortografią Ci nie szło ... i tak się jakoś potoczyło nieszcześliwie wtedy :wink:

Karm je tak często jak możesz, nawet co godzinę, tylko małe porcje, takie by zjadały wszystko, by nie zalegał pokarm na dnie.
Urozmaicaj im żarełko.

Woda jest ok, podmiany też, ale pomyśl nad dodawaniem jakiejś mniejszej ilości kranówki do tej ro, np. 1/3.
3 dni odstana i możesz śmiało lać do baniaka taką mieszankę.
Podniesiesz wtedy TWO, TWW i PH lekko w bezpieczniejsze rejony.

Kup jakiś test na PH kropelkowy, temu paskowemu nie ufaj do końca.
Najlepiej z zakresem PH od 7.0 w dół, bo w to 6.4 nie uwierzę :wink:

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 26 gru 2007, 23:42

No fakt przyczepili się za ortografie a raz ze nie mogli zrozumieć co napisałem bo szybko pisałem i nie popatrzyłem i naprawdę nie dało rady zrozumieć co napisałem ale było minęło 

Ok narazie daje im suchy pokarm Tropical D-50 a mam zamiar kupić jakaś mrożonkę np. Serce wołowe z czosnkiem. I będę dawał raz dziennie mrożonkę a kilka razy dziennie suchy. Nie wiem Tom doradź mi w karmieniu no bo z dyskami długo nie obcowałem i nie wiem co im dawać do żareła :p

Aha czyli mówisz żeby dawać 1/3 kranówki a reszta RO. Oczywiście przy podmianie 1/5 wody. Kurcze tylko długo mi się leje ta woda do akwa... :/ chyba znajdę sobie jakieś duże zamykane wiadro żebym mógł nalać zamknąć i wlać kiedy będę chciał do akwarium.

Pozdrawiam :)

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 26 gru 2007, 23:44

Tom bo zapomniałem a tą podmianę robić tak jak mówisz ze w momencie podmiany 1/5 wody to do wody która wlewam do akwa wlać 1/3 kranówki a 2/3 RO. I po jakimś czasie Ph i cała reszta wskoczy do normalności ???

:):):):):):)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 26 gru 2007, 23:56

Twoje obecne parametry nie można nazwać nienormalnymi, stąd nie wskoczą na normalność jak dodasz kranówki, a jedynie się zmienią na inne.
Ja uważam, że na samym RO jest zbyt niebezpiecznie na dłuższą metę ciągnąć baniak ozdobny z dyskami, dlatego doradzam Tobie dodatek kranówki.
Zamiast nawozów i ulepszaczy / poprawiaczy do RO, lepiej dodawać kranówki, bo najbliższa jest naturze i nic tego nie podrobi.
Do tego uzyskasz troche wyższe twardości i ph, bezpieczniejsze, nie dojdzie do jakiegoś gwałtownego spadku.
RO mieszaj z kranówką w zbirniku do podmian i taką odstaną mieszanke dolewaj do akwarium,

Co do żywienia, poczytaj dział karmienie. Jest tam masa, ogrom, tego co można dawać dyskom i jak to robić. Mixa najlepiej zrób sam sobie, lepszy i tańszy od tych kupnych, w których czasem więcej śmieci niż seducha i nie wiadomo ile razy zamrażane i rozmrażane, szkoda ryzykować chorób dysków lub niestrawności od gotowych mrożonek.

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 27 gru 2007, 00:00

Aha no dzieki.

To teraz bede spokojnie dolewał sobie troche kranówki... :) A tak wogóle to mozesz mi napisać jakie sa granice dobrej wody dla dysków.

A mam pytanko czy woda z RO też musi być odstana bo ja odrazu leje do akwa.

Pepe90
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 27 gru 2007, 00:06

Ooooo przypomniało mi sie. A ile godzin mniej wiecej ma sie palic swiatło bo z tego co wiem to powinno 12 godzin i tak mam ustawione od 10 rano do 22. ;)

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 27 gru 2007, 00:31

Ja leje RO bezpośrednio do baniaka, w sumpie mam odpływ do kanału.
Jeśli widzę że woda odparowała lub chce ja po prostu lekko odświeżyć odkręcam zaworek i idę do pracy, wracam to zakręcam kranik ;)
Oprócz paskowego JBL'a mam kropelkowy SERY bo JBL'a nie mieli :|
Karmie karmnikiem automatycznym 6 razy dziennie i 1-2 razy mięskiem własnej roboty.

Ryby mam od miesiąca ale już sie nauczyły ze jak kręcę sie przy baniaku to zaraz coś dobrego wpadnie (mix) :lol:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 27 gru 2007, 00:56

Dobra dla dysków woda to 0 NO2 i do 20 NO3, PH poniżej 7.0, ale te dalekowschodnie lubią poniżej 6.0.

Wodę z RO można lać od razu do akwarium, ale w większych ilościach na raz zalecam podniesienie temperatury i napowietrzenie jej.

Co do czasu świecenia to dyskom to jest raczej obojetne, jeśli masz rośliny to 12 godzin jest w sam raz, jak masz mocne światło, dużo watów na litr, to nawet za długo, wystarczy roślinowm 10 godzin.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”