Wysokie ph po przejsciu przez filtr osadowy i wegiel aktywny
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- Kontaktowanie:
Wysokie ph po przejsciu przez filtr osadowy i wegiel aktywny
Witam goraco wszystkich forumowiczow.
Dzisiaj zainstalowalem osmoze. W zwiazku z tym , ze tu gdzie mieszkam woda jest odpowiednia do chodowli palet (tw. GH 3, KH 1) ominolem membrane. Woda przeplywa przez filtr osadowy (5 mikronow) i wegiel.
Wody tej chcialem uzywac do automatycznych podmian. Zdziwl mnie jednak odczyt ph- 9!!! (test Sery).Z kranu leci ustabilizowana na pozimie ph7. Z czego wynika ta roznica, powinienem puscic wode przez membrane ? Wydaje mi sie , ze jedno z drugim ma niewile wspolnego.
Czyzby wegiel aktywny podbijal mi ph ?
Dzisiaj zainstalowalem osmoze. W zwiazku z tym , ze tu gdzie mieszkam woda jest odpowiednia do chodowli palet (tw. GH 3, KH 1) ominolem membrane. Woda przeplywa przez filtr osadowy (5 mikronow) i wegiel.
Wody tej chcialem uzywac do automatycznych podmian. Zdziwl mnie jednak odczyt ph- 9!!! (test Sery).Z kranu leci ustabilizowana na pozimie ph7. Z czego wynika ta roznica, powinienem puscic wode przez membrane ? Wydaje mi sie , ze jedno z drugim ma niewile wspolnego.
Czyzby wegiel aktywny podbijal mi ph ?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Wkład węglowy powoduje że test akwarystyczny takie wyższe PH Ci wskazuje, pewnie masz też wyższe TWW od TWO według testów w tej wodzie.
Zamieszaj wodę i natleń, a PH według testu powinno spaść gwałtownie.
Jest to kwestia mieszania i napowitrzania prawdopodobnie.
Tylko nie wyciągaj wniosku, że węgiel podnosi PH, a mieszanie i napowietrzanie obniża PH.
Zamieszaj wodę i natleń, a PH według testu powinno spaść gwałtownie.
Jest to kwestia mieszania i napowitrzania prawdopodobnie.
Tylko nie wyciągaj wniosku, że węgiel podnosi PH, a mieszanie i napowietrzanie obniża PH.
-
- nowicjusz
- _TOM_
- członek PKMD
Najlepiej używając filtra RO, bo wtedy TWW jest 0.
Mieszając w odpowiedniej ilości z kranówką, można uzyskać zakłądane sobie TWW.
Ewntualnie można kranówke potraktować kwasem solnym, ale tutak trudniej ustalić proporcje i łatwo przesadzić, bo kwas działa z opóźniony efektem, a ludzie są niecierpliwi.
Mieszając w odpowiedniej ilości z kranówką, można uzyskać zakłądane sobie TWW.
Ewntualnie można kranówke potraktować kwasem solnym, ale tutak trudniej ustalić proporcje i łatwo przesadzić, bo kwas działa z opóźniony efektem, a ludzie są niecierpliwi.
-
- nowicjusz
- _TOM_
- członek PKMD
A po co ten węgiel?Jupiter007 pisze:Wlasnie mialem zainstalowany wegiel aktywny ale zwiekszyl mi tww do ok 10 i go sciaglem ale i tak mam wysoko bo z kranu mi leci tww okolo 7. Nie wiem czy nie zalozyc go spowrotem i dluzej przeplukac. Jak radzice? Sprobuje wlac troche kwasu i wtedy czekac na efekty.
Leczyłeś czymś ryby, że masz węgiel jako wkład?
Węgiel stosuje się zazwyczaj po leczeniu na 1 - 2 doby, czasem dla wyklarowania wody, ale po dobie lub 2 do śmieci.
Dłuższe stosowanie węgla wyjaławia wodę jest niewskazane dla życia w akwarium.
-
- nowicjusz