Czy przez RO mogą przechodzić pasożyty?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- amen999
- junior
- Imie i Nazwisko: Bartek Dutkiewicz
Czy przez RO mogą przechodzić pasożyty?
Mam mały dylemat . Zakładam system stałej podmiany wodą prosto z filtra RO i nie jestem pewien czy membrana zatrzyma wszelkie pasożyty typu płazińce itp. Przed membrana są oczywiście prefiltry mechaniczne i węgiel aktywny. Czy muszę wode puszczać przez lampę UV?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Teoretycznie, filtr RO nie powinien puszczać nic poza czystą H2O, choć tu kłania się jakość wykonania przez producenta i jakosc instalacji przez użytkownika, pewnie wiele filtrów RO przepuszcza to i owo.
Nie słyszałem o płazińcach w wodzie kranowekj, prędzej o nicieniach i wiciowcach, ale RO je wszystkie powstrzymać powinno.
UV moim zdaniem kompletnie zbędna przy stałej podmianie wody z RO. UVKa się przydaje bardzo rzadko, ja na przykład nigdy jeszcze nie używałem jej ...
Nie słyszałem o płazińcach w wodzie kranowekj, prędzej o nicieniach i wiciowcach, ale RO je wszystkie powstrzymać powinno.
UV moim zdaniem kompletnie zbędna przy stałej podmianie wody z RO. UVKa się przydaje bardzo rzadko, ja na przykład nigdy jeszcze nie używałem jej ...