Ankieta - RO i H2O
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
Andrew72
- senior

- Imie i Nazwisko: Andrzej
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Poznań
Ankieta - RO i H2O
Witajcie.
Niebawem będę startował akwarium i po raz pierwszy chciałbym mieć w nim Dyskowce. Czytając wiele postów PKMD następuję tz " szum informacyjny" lub inaczej "Haos" i tak do końca nie wiadomo co zrobić. Nam początkującym wiele by to wyjaśniło.
A mianowicie czy do akwarium wlewacie wodę czystą z RO czy mieszacie z surową.
Prosiłbym zachować odpowiedzi krótkie i szanujące wypowiedzi poprzedników.
Mam następujące punkty do wypełnienia:
1. Parametry wody surowej (jeśli ktoś zna)
2. Jaka woda przy pierwszym zalaniu akwarium (surowa, RO, RO+mikroelementy, mieszana)
3. Podmiana i jak często (surowa, RO, RO+mikroelementy, mieszana)
4. Parametry jakie próbujecie zachować.
Mam nadziej że to ma sens i że uda się na podstawie Waszych wypowiedzi jakieś wnioski zredagować.
Niebawem będę startował akwarium i po raz pierwszy chciałbym mieć w nim Dyskowce. Czytając wiele postów PKMD następuję tz " szum informacyjny" lub inaczej "Haos" i tak do końca nie wiadomo co zrobić. Nam początkującym wiele by to wyjaśniło.
A mianowicie czy do akwarium wlewacie wodę czystą z RO czy mieszacie z surową.
Prosiłbym zachować odpowiedzi krótkie i szanujące wypowiedzi poprzedników.
Mam następujące punkty do wypełnienia:
1. Parametry wody surowej (jeśli ktoś zna)
2. Jaka woda przy pierwszym zalaniu akwarium (surowa, RO, RO+mikroelementy, mieszana)
3. Podmiana i jak często (surowa, RO, RO+mikroelementy, mieszana)
Mam nadziej że to ma sens i że uda się na podstawie Waszych wypowiedzi jakieś wnioski zredagować.
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Ja mam tak RO+kran (mix). Kran przepuszczam przez uv.
Parametry jakie trzymam :
gh 5-6
kh 3-4
ph 6.45 -6.5
W przypadku mixu nie musisz używać minieral salt ani też hydro mineral.
Podmiana codziennie 20l raz w tygodniu przy porządkach w dwóch transzach 2x30 l 60l
Ale tu znowu zależność jaka obsada i jakie parametry wody się utrzymują NO3 PO4.
Co do nawożenia to uuuuuuuuu.
Musisz popróbować.Tutaj jest zależność jakie podłoże jakie podmiany,jak funkcjonuje akwarium. Nie da się tak po prostu określić że tyle i tyle micro + ileś tam ferro + potas.
Ogólnie sam musisz sobie wyznaczyć tory co do podmian i parametrów i nawożenia.Każdy z nas ma inny kran inny funkcjonujący zbiornik. Pozostaje Ci poćwiczyć pobawić się testami na zdrowym akwarium przez miesiąc i zoptymalizujesz co nieco.
Musisz nauczyć się swojego zbiornika.
Parametry jakie trzymam :
gh 5-6
kh 3-4
ph 6.45 -6.5
W przypadku mixu nie musisz używać minieral salt ani też hydro mineral.
Podmiana codziennie 20l raz w tygodniu przy porządkach w dwóch transzach 2x30 l 60l
Ale tu znowu zależność jaka obsada i jakie parametry wody się utrzymują NO3 PO4.
Co do nawożenia to uuuuuuuuu.
Musisz popróbować.Tutaj jest zależność jakie podłoże jakie podmiany,jak funkcjonuje akwarium. Nie da się tak po prostu określić że tyle i tyle micro + ileś tam ferro + potas.
Ogólnie sam musisz sobie wyznaczyć tory co do podmian i parametrów i nawożenia.Każdy z nas ma inny kran inny funkcjonujący zbiornik. Pozostaje Ci poćwiczyć pobawić się testami na zdrowym akwarium przez miesiąc i zoptymalizujesz co nieco.
Musisz nauczyć się swojego zbiornika.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Sterylniak
Ph 6,3, TWW 3, TWO 10-12, No3 15
Ozdobny i dla Dzikusów
Ph 6,3-6,5, TWW 1-2, TWO -8 No3-0
TWW 6, TWO 24, Ph 7,3, No3 151. Parametry wody surowej (jeśli ktoś zna)
Kran z kwasem ortofosforowym2. Jaka woda przy pierwszym zalaniu akwarium (surowa, RO, RO+mikroelementy, mieszana)
Ph 6,3, TWW 3, TWO 10-12, No3 15
Codziennie, parametry jw.3. Podmiana i jak często (surowa, RO, RO+mikroelementy, mieszana)
Jak wyżej.4. Parametry jakie próbujecie zachować.
Ozdobny i dla Dzikusów
Jak wyżej1. Parametry wody surowej (jeśli ktoś zna)
90% RO + 10 % kranu zakwaszonego2. Jaka woda przy pierwszym zalaniu akwarium (surowa, RO, RO+mikroelementy, mieszana)
Ph 6,3-6,5, TWW 1-2, TWO -8 No3-0
Codziennie, Parametry jw.3. Podmiana i jak często (surowa, RO, RO+mikroelementy, mieszana)
jw.
-
Andrew72
- senior

Jak sie uda kupie testy w przyszłym tygodniu nigdy dotychczas nie zwracałem uwagi na twardość. Mieżyłem tylko Ph (nie miałem dysków).rybak pisze:A kolega Kaloryfer jakie ma parametry wody kranowej ?
W tej chwili jestem w trakcie budowy akwarium. A starych nie mam.
I dlatego ta Ankieta ponieważ chce dyski w nowym akwarium i wymyśliłem sobie (na podstawie czytanych postów) ze dam w 100% wodę z RO ale ostatnio przeczytałem ze tak nie może być z stąd to całe zamieszanie z ankietą. Jak budować to budować poprawnie. My „nowi” bo jest tu takich wielu naprawdę możemy się zakręcić w tym wszystkim.
Nie wiem czy mogę, ale każdy co się wypowiedział na temat dostaje punkt że pomógł.
Turysta i Przynenta mają w 100 % racje ale można prościej.
Do zbiornika wodę kranową i zbij ph do 6,5 kwasem ortofosforowym ( koło ronda Obornickiego jest firma Chmes, litr kosztuje chyba 35 zł) może to potrwać ( zbijanie ph ) przez kilka dni.
Do podmiany też woda kranowa przygotowana w ten sam sposób, podmień 20% raz w tygodniu.
Do zbiornika wodę kranową i zbij ph do 6,5 kwasem ortofosforowym ( koło ronda Obornickiego jest firma Chmes, litr kosztuje chyba 35 zł) może to potrwać ( zbijanie ph ) przez kilka dni.
Do podmiany też woda kranowa przygotowana w ten sam sposób, podmień 20% raz w tygodniu.
-
Andrew72
- senior

Dzięki za wskazówki , Mam już kas solny na ten cel. RO też juz mam oczywiscie na razie leży sobie na półce.
Wodę powninienem mieć taką jak w linku
http://www.aquanet.pl/woda_i_scieki/?pid=94
Jeśli można ,to forumowicze proszę o wypowiedzi zgodnie z TEMATEM.
Kto miesza a kto czyste RO wlewa. Czy czyste RO jest BŁĘDEM? To z ankiety wyjdzie.
Wodę powninienem mieć taką jak w linku
http://www.aquanet.pl/woda_i_scieki/?pid=94
Jeśli można ,to forumowicze proszę o wypowiedzi zgodnie z TEMATEM.
Kto miesza a kto czyste RO wlewa. Czy czyste RO jest BŁĘDEM? To z ankiety wyjdzie.
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Akwarium typu roślinnego.
Jak startowałem ze swoim zbiornikiem wlałem 80 % ro i uzupełniłem 20 % kranem.
Po okresie gdy NO2 spadło do 0 podmieniałem już ro+kran uzupełniając micro makro fe. Jedna trzecia dawki PG micro i fe .Azot fosfor uzupełniałem solami KNO3 KH2PO4 do poziomu no3 10 po4 0,25.
Parametry wody jak wyżej opisałem
A woda w kranie gh 28 kh 25 ph 8,5 no3 1 po4 0 fe 0.
Jeśli będzi Twoje akwarium ozdobne z roślinami i z podmianami ro+kran możesz sobie dolewać micro +fe+potas 1/3 dawka co 2-3 dni.
Ustalenie poziomu no3 po4 będzie zależało od filtracji i karmienia (resztki jedzenia ).I się może okazać że trudno parametry no3 i po4 będzie utrzymać w ryzach. Wszytko będzie się kręciło wokół podmian wody i czystości zbiornika.
Naprawdę ciężko dać jednoznaczne wytyczne . Trzeba samemu poustalać pewne parametry i popróbować.
Jeśli chcesz znowu same ro (przyjmij że to rozpuszczalnik tak zachowuje się RO) musisz zadbać o witaminy do życia ryb. No i tu odpowiednia dieta ryb która powinna dostarczyć wszystkiego czego nie ma w wodzie.
Zadaj sobie pytanie sam co chcesz osiągnąć. I tu analiza czy ro czy ro+kran lub kran +kwas solny cz.d.a ewentualnie otorfosforowy (który ładnie wpływa na rozwój glonów ze względu na fosfor ).
Jak startowałem ze swoim zbiornikiem wlałem 80 % ro i uzupełniłem 20 % kranem.
Po okresie gdy NO2 spadło do 0 podmieniałem już ro+kran uzupełniając micro makro fe. Jedna trzecia dawki PG micro i fe .Azot fosfor uzupełniałem solami KNO3 KH2PO4 do poziomu no3 10 po4 0,25.
Parametry wody jak wyżej opisałem
A woda w kranie gh 28 kh 25 ph 8,5 no3 1 po4 0 fe 0.
Jeśli będzi Twoje akwarium ozdobne z roślinami i z podmianami ro+kran możesz sobie dolewać micro +fe+potas 1/3 dawka co 2-3 dni.
Ustalenie poziomu no3 po4 będzie zależało od filtracji i karmienia (resztki jedzenia ).I się może okazać że trudno parametry no3 i po4 będzie utrzymać w ryzach. Wszytko będzie się kręciło wokół podmian wody i czystości zbiornika.
Naprawdę ciężko dać jednoznaczne wytyczne . Trzeba samemu poustalać pewne parametry i popróbować.
Jeśli chcesz znowu same ro (przyjmij że to rozpuszczalnik tak zachowuje się RO) musisz zadbać o witaminy do życia ryb. No i tu odpowiednia dieta ryb która powinna dostarczyć wszystkiego czego nie ma w wodzie.
Zadaj sobie pytanie sam co chcesz osiągnąć. I tu analiza czy ro czy ro+kran lub kran +kwas solny cz.d.a ewentualnie otorfosforowy (który ładnie wpływa na rozwój glonów ze względu na fosfor ).
-
Gość
Wlewam 50/50 RO i kranówka, a ogólnie rzecz biorąc w kranie mam wodę średnio-twardą (możesz zobaczyć szczegóły na stronie gdyńskiego PEWiKu) i rybki "nie narzekają". Jeśli miałeś już wcześniej do czynienia z akwarystyką, to na pewno posiadasz już umiejętności rozpoznania, kiedy w akwarium jest wszystko OK. Prawdę powiedziawszy to ja najczęściej patrzę na oczy ryb, płetwy i zachowanie i wykluczając jakieś choroby wiem, że coś w wodzie trzeba zmienić. Możesz stworzyć teoretycznie idealne warunki rybom, które np. kupisz od kogoś, kto przyzwyczaił je do zupełnie innego składu wody i może to przynieść skutek mało pozytywny. Kupując ryby zazwyczaj pytałem się w jakich parametrach były trzymane i starałem się dostosować. Dlatego m.in. zazwyczaj najmniej ryzykowne jest kupowanie palet od hodowców z okolicy, w której mieszkamy (wyłączając przypadki, kiedy ktoś nadzwyczaj dokładnie pracuje nad swoją wodą). Jak rośliny zaczną się źle "prowadzić" to też może być sygnałem np. że za dużo RO itp. Ogólnie jak masz chęci, czas i trochę popytasz o to, co do czego masz wątpliwości, to uda Ci się przygotować dobrą wodę.
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Wszystko wskazuje na to że większość kolegów i koleżanek jednak miesza RO z kranówą.
Odwiecznym jednak problemem pozostaje czystość naszej wody lecącej z kranu.Dlatego tak bardzo potrzebne jest jej filtrowanie w zbiorniku do podmian .Oprócz zanieczyszczeń chemicznych z końcem zimy i początkiem wiosny,dojdą jeszcze zanieczyszczenia biologiczne.Potem się dziwimy skąd nagle w naszym baniaku wzieły się glony.Ja w tym okresie stosuję częśćiej lampę UV która może nie rozwiązuje problemu,ale zimowo-wiosenne zarodniki glonów w wodzie zabije.Zawsze twierdziłem,że dyskowiec nie potrzebuje wody ekstremalnie miękiej,przedewszystkim musi ona być czysta chemicznie
i biologicznie
niki 28
Odwiecznym jednak problemem pozostaje czystość naszej wody lecącej z kranu.Dlatego tak bardzo potrzebne jest jej filtrowanie w zbiorniku do podmian .Oprócz zanieczyszczeń chemicznych z końcem zimy i początkiem wiosny,dojdą jeszcze zanieczyszczenia biologiczne.Potem się dziwimy skąd nagle w naszym baniaku wzieły się glony.Ja w tym okresie stosuję częśćiej lampę UV która może nie rozwiązuje problemu,ale zimowo-wiosenne zarodniki glonów w wodzie zabije.Zawsze twierdziłem,że dyskowiec nie potrzebuje wody ekstremalnie miękiej,przedewszystkim musi ona być czysta chemicznie
i biologicznie
niki 28
- Marek81
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
- Kontaktowanie:
To czy będziesz mieszał RO z Rurowitem czy dasz rurowit zakwaszony kwasem powinno zależeć od ilości NO3 w wodzie kranowej.
Paletki stają się płochliwe i smętne jak im tego świństwa narośnie.
Bawiłem się w mieszanki RO z kranem ale uznałem że to zbędna zabawa, teraz leję kran do beczki używam filtrów 10 calowych w kolejności 20mik-10mik-1mik-ceramika 0,2mik-węgiel spiekany. Tak przefiltrowaną wodę kwaszę kwasem ortofosforowym, woda miesza się za pomocą małej pompki z dołączonym wężykiem tak by następował ruch z dna do góry + grzałka.
Powodzenia i pozdrawiam Marek
Paletki stają się płochliwe i smętne jak im tego świństwa narośnie.
Bawiłem się w mieszanki RO z kranem ale uznałem że to zbędna zabawa, teraz leję kran do beczki używam filtrów 10 calowych w kolejności 20mik-10mik-1mik-ceramika 0,2mik-węgiel spiekany. Tak przefiltrowaną wodę kwaszę kwasem ortofosforowym, woda miesza się za pomocą małej pompki z dołączonym wężykiem tak by następował ruch z dna do góry + grzałka.
Powodzenia i pozdrawiam Marek
- laso
- junior

- Imie i Nazwisko: Piotr Lasota
Ja jak czytałeś w temacie poniżej używałem kranówy. Jak to się u mnie skończyło to jest opisane. Niestety w 100% nie mogę stwierdzić(na razie) iż to wina kranówy. Lałem 2 lata kran i było ok. Teraz z tego rezygnuję.
Do tej pory było tak:
1. PH 7,8 kh 9 gh 15 NO2 0 NO3 0
2.Kranówka zakwaszona do ph 6 kh 0-1
3. 50% raz w tygodniu a czasem i co 3dni. Parametry jak wyżej
4. j.w.
Do tej pory było tak:
1. PH 7,8 kh 9 gh 15 NO2 0 NO3 0
2.Kranówka zakwaszona do ph 6 kh 0-1
3. 50% raz w tygodniu a czasem i co 3dni. Parametry jak wyżej
4. j.w.
-
Andrew72
- senior

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Prawie każda wprowadza jakieś wyjaśnienie i wprowadza nowe pomysły
Dzięki ankiecie otrzymałem informacje które są cenne :
1. Mieszamy ZAWSZE ro i kran w zależności od środowiska jakie posiadamy. RO same - niewskazane.
2. Staramy się zachować w miarę zgodne parametry wody (wartości są w przybliżeniu) :
Ph 6,4,
TWW-3
TWO -8
No3-0
Wypowiedzi kolegów naprowadziły mnie i może innych nowych na właściwe tory. A i pomysł się juz kłębi pod dykielkiem
jak zrobić mieszanie RO i kranu bez zbiornika dodatkowego. Ale to opisze jak zrobię czyli za jakiś bliżej nie określony czas (może za 3-4 tygodnie) .
Pozdrawiam
Prawie każda wprowadza jakieś wyjaśnienie i wprowadza nowe pomysły
Dzięki ankiecie otrzymałem informacje które są cenne :
1. Mieszamy ZAWSZE ro i kran w zależności od środowiska jakie posiadamy. RO same - niewskazane.
2. Staramy się zachować w miarę zgodne parametry wody (wartości są w przybliżeniu) :
Ph 6,4,
TWW-3
TWO -8
No3-0
Wypowiedzi kolegów naprowadziły mnie i może innych nowych na właściwe tory. A i pomysł się juz kłębi pod dykielkiem
Pozdrawiam