Kiepska kranówka

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Binabik
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Łukasz Cupiał
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Kiepska kranówka

Post autor: Binabik » 05 lut 2010, 11:24

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem. Stoję przed zalożeniem akwa 450L z paletkami, niestety woda kranowa ma KH=18, dodam że akwa będzie roslinne z paletkami. JAkie parametry wody były by już do przyjęcia i jak je osiagnąć? Proszę o pomoc, Łukasz.

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz

Re: Kiepska kranówka

Post autor: dylus » 05 lut 2010, 11:28

Z sąsiedniego formum http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=5991.0 Nie wiem czy można podawać linka ????

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 05 lut 2010, 11:40

Binabik możesz zakupić filtr RO? Czy dysponujesz bardzo ograniczonym budżetem?

Binabik
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Binabik » 05 lut 2010, 13:09

Budżet już raczej ograniczony,bo kupiłem eheima 2080 i teraz muszę oszczędzać.:)

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 05 lut 2010, 13:16

My również mieszkamy w Kraku i też mieliśmy taką wodę w kranie (kh 22, gh 32), bo ostatnio sie poprawiła (kh 8, gh 15), ph 7,6. Nasze pierwsze dyskowce żyły w takiej wodzie i bardzo ładnie rosły. Ph było stabilne, a to chyba najważniejsze, aby nie skakało.
Filtr ro zakupiliśmy dopiero po roku, a to dlatego, ze zdecydowalismy sie na zakup dzikich dyskowców, a tak twarda woda dzikusom napewno by nie pasowała.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 05 lut 2010, 16:12

przede wszystkim musisz się dowiedzieć od osoby od której masz zamiar kupić ryby, do jakiej wody te ryby są przyzwyczajone.
Bo najważniejsze dla nich, aby nie było zbyt drastycznej zmiany w parametrach wody, co przy dodatkowym stresie związanym z przenosinami w "nowe" miejsce, może przysporzyć kłopoty. No ale nie ma co gdybać i siać pesymizmu. Wszystko w Twoich rękach i jak się dobrze przygotujesz to i bez RO sobie poradzisz...

Binabik
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Binabik » 05 lut 2010, 20:41

Dzięki za dobre słowo :). Postaram się by miały warunki jak "w domu" :D . A mam pytanie tak przy okazji jakie substraty i materiały filtracyjne zastosowac w tym eheim-ie?

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa

Post autor: fangornn » 05 lut 2010, 23:03

Binabik pisze: A mam pytanie tak przy okazji jakie substraty i materiały filtracyjne zastosowac w tym eheim-ie?
To zależy jeśli mechaniczny to wata, gąbka co tam chcesz, dostępne na giełdzie na Balickiej. A jeżeli chodzi o ryby to od Mordarskiego możesz wziąć, bez problemu znoszą naszą (czyt. krakowską ) kranówkę.

Binabik
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Binabik » 06 lut 2010, 01:32

Tzn. tak myślałem żeby ten eheim był jedynym filtrem w akwarium, więc nie wiem jako prefiltr dałbym grubą gąbkę, potem są 3 koszyki 4 litrowe, więc myślałem żeby do 2 wrzucić jakąś ceramikę a do ostatniego ceramikę i dać watę perlonową co by wyłapywała drobne zanieczyszczenia.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 06 lut 2010, 11:28

Jak chcesz mieć jeden filtr to załóż gąbkę na rurę zasysającą, ograniczy częstotliwość otwierania filtra, a gąbkę możesz częściej wypłukać. Do środka nie dawał bym waty, bo jak to ma być biolog to im rzadziej go otwierasz tym lepiej, a watę będziesz musiał płukać lub zmieniać.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 lut 2010, 12:01

poczytaj ten watek: http://www.pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=1350 może coś ci pomoże w dylematach :)

Danter005
junior
junior
Imie i Nazwisko: Daniel Hoffman
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tarnów

Post autor: Danter005 » 05 sty 2011, 22:38

Binabik pisze:Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem. Stoję przed zalożeniem akwa 450L z paletkami, niestety woda kranowa ma KH=18, dodam że akwa będzie roslinne z paletkami. JAkie parametry wody były by już do przyjęcia i jak je osiagnąć? Proszę o pomoc, Łukasz.
Witam.
Twardości węglanowej masz 18, czy chodziło Ci o ogólną?
Dobrze by było gdybyś dysponował filtrem RO ja takim nie dysponuję znajomy załatwił mi pare litrów filtraxu (jonowymiennik) gdybyś miał znajomych pracujących na azotach byłoby dobrze ;)
Przelewa się wodę przez tą żywicę otrzymujesz Two-0 Tww-0 i silnie przykwasza wodę z czasem się wytraca więc trzeba regenerować kwasem solnym, a z kwasami też jest krucho, bo nie każdemu sprzedadzą...
O ile nie będziesz trzymał tzw "dzikusów" to myślę, że woda o parametrach Two- 10-12 Ph- ok. 6,8 powinno wystarczyć.
U mnie w kranie ph ody wynosi 7,8 a więc sporo czyli dodatkowo po przepuszczeniu przez filtrax + zmieszaniu ze zwykłą kranówka przykwaszam kwasem ortofosforowym, oczywiście gdy zachodzi taka potrzeba.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Post autor: roh » 06 sty 2011, 12:14

Przy takich parametrach kranówy wcześniej czy później będą problemy z dyskami. Najtańszym sposobem na demineralizacje wody jest przepuszczenie jej przez odpowiedni kationit, który można regenerować kwasem solnym technicznym. Tak jak pisał wcześniej kolega wylatuje woda "zerowa" ale bardzo kwaśna. Metodą prób należy ją mieszać z kranówką i uzyskasz wodę o parametrach idealnych. Ja kupiłem sobie worek 25 l kationitu za 180 zł -ta ilość przy odpowiedniej dbałości wystarcza na całe życie twoje i następnych pokoleń. Nie mogę znaleźć namiaru na firmę gdzie kupiłem, ale spróbuj tutaj www.aqvasystem.com.pl/zmiekczacz.html., albo poszukaj w googlach po hasłem wymieniacze jonowe

Danter005
junior
junior
Imie i Nazwisko: Daniel Hoffman
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tarnów

Post autor: Danter005 » 06 sty 2011, 15:51

roh to Ty prawdopodobnie też masz filtrax. Można oczywiście filtrax zastąpić kationitem robi two 0 oraz anionitem robi tww 0 i ph obojętne. No z filtraxem jest prościej przepuszczasz wodę raz i masz zerówke i Two i Tww no tyle tylko, że jeszcze przykwasza dość mocno ;)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Post autor: roh » 06 sty 2011, 19:09

Nie ja nie mam filtraksu (coś takiego nie istnieje-jest to wymyślona przez zoolek nazwa dla kationitu). Kationit silniekwaśny zregenerowany solą kuchenną będzie wychwytywał tylko twardość niewęglanową, zaś regenerowany kwasem solnym zostawia zerówkę, ale bardzo kwaśną. Co do dokładnej specyfikacji szukać w "necie".
Stosowanie anionitu trochę mija się z celem bo wyłapie on tylko twardość węglanową, ale woda musi być wstępnie zmiękczona do zera z twardości niewęglanowej, inaczej anionit ulega nieodwracalnemu uszkodzeniu. Znalazłem kontakt na purolit http://www.radus.pl/produkty-kationity. ... nie_kwasne

Odpowiedz

Wróć do „Woda”