Paprochy

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
janusz32
senior
senior
Imie i Nazwisko: Janusz Łyżwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szydlowiec

Paprochy

Post autor: janusz32 » 22 mar 2010, 19:20

Poradzcie coś na pływające malutkie drobinki.
Mam dwa filtry kubełkowe w każdym jako ostatnia warstwa założona jest wata perlonowa,trzy dni temu przykręciłem wylot na Tetrze EX1200 do połowy i nic to nie pomaga.Po podmianie jest dobrze ale tylko na dwa dni podmiana co tydzień połowa zbiornika- pojemność całkowita 250l. Czyszczenie filtrów co miesiąc na zmiane.

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz

Re: Paprochy

Post autor: dylus » 23 mar 2010, 09:05

janusz32 pisze:Poradzcie coś na pływające malutkie drobinki.
Mam dwa filtry kubełkowe w każdym jako ostatnia warstwa założona jest wata perlonowa,trzy dni temu przykręciłem wylot na Tetrze EX1200 do połowy i nic to nie pomaga.Po podmianie jest dobrze ale tylko na dwa dni podmiana co tydzień połowa zbiornika- pojemność całkowita 250l. Czyszczenie filtrów co miesiąc na zmiane.
Kolego odpuść sobie co miesięczne czyszczenie filtra ,daj się filtrom przypchać i daj im dojrzeć .Poprostu ty ciągle wypłukujesz bakterie i brak ci biologi .

Awatar użytkownika
janusz32
senior
senior

Post autor: janusz32 » 23 mar 2010, 17:06

A w/g Ciebie to w samym baniaku to biologia jest równa zeru??Jeśli piszesz o przypchaniu się filtra aby wytworzyła w nim biologia który długo jest nie czyszczony to zrób sobie test-
odłącz go od zasilania i ponownie włącz i przyjrzyj się na wylot ile wylatuje syfu.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 23 mar 2010, 19:36

jeśli filtry są już z dobrze działającą biologią to płukanie ich i czyszczenie w wodzie z akwarium krzywdy nie zrobi zbytnio bakteriom i można je owteirać często. nie jest to zalecane, ale przy 2 działających nic się nie stanie z pewnością jeśli 1 z nich na przemian czyścimy.
byle nie trwało to godzinami a zrobione było raz dwa.

co do drobinek to zawsze jakieś będą z dna poderwane przez szalejace dyski, ale wata to kiepski wybór do zmniejszenia ilości drobinek, filc zdecydowanie lepszy do walki z tym i bardzo drobna gąbka, akurat tetra chyba nie proponuje do exów różnych oczek gąbek, ale możesz uzyc innych i je dociąć odpowiednio, keramzyt również jest dobry jak drobny w koszyku szczelnei usypany.

Awatar użytkownika
janusz32
senior
senior

Post autor: janusz32 » 23 mar 2010, 21:52

Tomku gdzie taki filc lub gąbki nabyć.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 05 kwie 2010, 17:10

w akwarystycznym sklepie, ja na przykład mam firmy aqua szut, kilka w zwoju jest i można dociać do każdego rodzaju filtra kształ sobie.

Awatar użytkownika
pyrkosz61
senior
senior
Imie i Nazwisko: Piotr Łęcki

Post autor: pyrkosz61 » 05 kwie 2010, 17:52

janusz32 pisze:Poradzcie coś na pływające malutkie drobinki.
.
Ja pobawił bym się wylotami wody z filtra. Zła cyrkulacja wody w baniaku , powoduje lichą filtrację jej.

Grzegorz_N
nowicjusz
nowicjusz
Imie i Nazwisko: Grzegorz Nowaczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice

Post autor: Grzegorz_N » 19 kwie 2010, 07:47

A ja myślę że to w dużej mierze zasługa filtra. Też miałem Tetrę 1200, zjawisko to samo. Zmieniłem na filtr JBL, jak ręką odjął - woda czyściutka jak złoto. Te filtry niestety nie są udane, ciekną, wewnętrzny przepływ wody powoduje mieszanie się wody przefiltrowanej z brudną. No i to co piszesz - kłaki syfu (prawdopodobnie kolonii bakterii) w przewodach. Po pewnym czasie przepływ minimalny. z JBL-em tego nie ma.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 19 kwie 2010, 11:10

Ja mam całkowicie odmienne doświadczenia. JBLe typu e chyba najbardziej z wszystkich kubełków mieszają wodę przefiltrowaną z 'brudną'. Są najmniej skuteczne z obecnie spotykanych kubełków. Stare JBL typu cristal były zdecydowanie lepsze i szczelniejsze. Obecne mają znacznie większy procent mieszania wody niż tetry, fluvale, quaele, itd. gdyż pierwszy koszyk nie przylega szczelnie do głowicy, posiadają wadę w tym miejscy, czego dowodem jest zabrudzenie pierwszego od góry koszyka, który powinien byc najczystzy, bo woda do neigo powinna dochodzićprzez 4 niższe koszyki i być oczyszczona najmocniej.
Mieszanie wody występuje we wszystkich kubełkach gdzie komora wlewowa nie jest oddzielona z wylewową, byle procent wody źle przefiltrowanej był niski, to kubełek jest skuteczny, jak wysoki, to kubełek jest bublem.
Obecne JBL są neistety gorsze od swoich poprzedników w tym elemencie, za to w pozostałych elementach wszystko zostało poprawione.

Awatar użytkownika
janusz32
senior
senior

Post autor: janusz32 » 19 kwie 2010, 21:22

Tomku jak używasz filcu to jaki jest gruby?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 20 kwie 2010, 09:36

daję zawyczaj 2 warstwy w 1 koszyku tylko, czasem kolejne 2 warstwy filcu daję w kolejnym koszyku.
czyli filcu mam mniej więcej od 2 do 4 warstw w 1 kubełku.
baniak 530l chodzina 2 kubełkach dla bezpieczeństwa i z powodu lenistwa mojego.
filc przycinam do kształtu gąbki z koszyka, wkładam filc między 2 gąbki zazwyczaj, albo na 2 gąbki, jak mi się trafi w sumie, jedynie co ważne, to daję go do ostatnich koszyków przy wylocie, nie do pierwszych na wlocie brudnej wody, to jedyna zasada ważna w kwestii filcu, reszta to dowolność, czyli można dać filcu nawet i 4 warstwy w 2 koszykach, albo z 6 warstw zamiast biobali :)
woda bedzie klarowniejsza, ale i przepływ zmniejszony w kubełku w porównaniu do samych gąbek, czy biobali bez filca.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”