Strona 1 z 1

Jak i czym zbić PH z 7,5 na chociarz 6

: 03 wrz 2005, 15:43
autor: easy_discus
Sprawa wygląda następująco....zalożylem akwa tarliskowe z wodą z akwa ogólnego gdzie parametry wody sa następujące ph 7,5 i TWW6. Do akwarium dla tarlaków włożyłem torf w granulacie, ph po 16h spadło mi do 7 a TWW do 4 i mam kilka pytań odnośnie zaistniałej sytuacji:
1-Czy ph spadnie mi jeszcze w dół?
2-Czy zastosowanie zwykłego kwasu solnego ze sklepu budowlanego napewno im nie zaszkodzi?
3-Czy nie należało by podnieść TWW do 6, gdyż poniżej 5 ph będzie nie stabilne ?
4-I o ile można na dobe obniżać Ph ?

Ten temat był napewno maglowany nie raz więc sorry za mały spam , ale za każdym razem były inne warunki i jakoś siebie a raczej mojego akwa nie mogę tam odnaleść :wink:

IMHO ile może kosztować litr wody destylowanej w elektro-ciepłowni??:)

Pozdrawiam

: 03 wrz 2005, 22:21
autor: Dzidek
Pozdrawiam!
U nas w Głogowie kosztuje 40 gr/l , ale musisz kupic conajmniej 1000l , aby z Tobą rozmawiali.
Powodzenia!!!

: 04 wrz 2005, 10:18
autor: Sebastek
easy_discus z tego co wiem możesz zorientować się w warsztatach samochodowych, często mają tam destylarki :) a gdybyś miał jakiegos kumpla mechanika który pracuje w takim warsztacie to sprawe miałbyś załatwioną :)
Tylko jeden warunek - destylarka nie moze być miedziana :!:
Pozdrawiam

: 04 wrz 2005, 12:59
autor: Hypno
Doliczając koszty i uciążliwość transportu większej ilości wody taniej będzie kupić filtr RO i jakąś nawet zdezelowaną pompę infuzyjną do delikatnego i ciągłego podawania roztworu kwasu.
Na Allegro filtr RO można kupić w okolicach 200zł czyli jest to cena porównywalna z zakupieniem (a gdzie transport?) około 500l wody, a tyle to przy normalnych wymianach wody co tydzień zużyjesz w miesiąc prowadząc 250l baniaczek. Także zastanów się dobrze... Poza tym jestem pewien, że herbata i zupa gotowana u Ciebie w domu będzie lepsza, i to nie jest żart. Po czasie domownicy przyzwyczają się do gotowania na wodzie z RO.
Kwas siarkowy możesz kupić ot chociażby na stacji benzynowej, stosuje się go do akumulatorów, tylko zanim coś z nim będziesz robić zastanów się dobrze i poczytaj, bo sobie podczas zabawy z nim można zrobić duże kuku już samym powąchaniem otwartej butelki!! Więc wszystko z głową i upewnij się pytając innych, że wiesz jak to robić dobrze i bezpiecznie. Poza tym do zakwaszania polecam raczej kwas ortofosorowy, do nabycia i drogą wysyłkową i w każdym sklepie z odczynnikami chemicznymi.

: 04 wrz 2005, 21:52
autor: easy_discus
Dzidek pisze:Pozdrawiam!
U nas w Głogowie kosztuje 40 gr/l , ale musisz kupic conajmniej 1000l , aby z Tobą rozmawiali.
Powodzenia!!!
Szkoda, ale dzięki za info :)

Obserwując cały czas wode, jestem troszkę nie spokojny gdyż mam wahania ph miedzy 6,5 a 7,5 w ciagu dnia, czy taka sytuacja będzie się utrzymywać cały czas? Proszę doradzcie mi jak ustabilizować te parametry

: 05 wrz 2005, 07:48
autor: arkadiusz
Hypno pisze: Poza tym jestem pewien, że herbata i zupa gotowana u Ciebie w domu będzie lepsza, i to nie jest żart. Po czasie domownicy przyzwyczają się do gotowania na wodzie z RO.
A czy zastanawiałeś sie kiedyś i czy robili to wszyscy Ci , którzy piją taka wodę na co dzień jakie kości będą mieli za parę lat.
W Krakowie swego czasu, wiem to z rozmów z chemikiem na uczelni opolskiej- interesował sie odwrócona osmozą i jej wpływem na organizm ludzki, padł blady strach w środowisku lekarskim jak zaobserwowano stały wzrost schorzeń związanych z demineralizacją kości, nie potrafiono wytłumaczy co się dzieje. Dopiero po jakimś czasie zoriętowano się, że był to region o największej sprzedaży systemów RO do celów spożywczych.

: 05 wrz 2005, 14:29
autor: cocoloco
A czy zastanawiałeś sie kiedyś i czy robili to wszyscy Ci , którzy piją taka wodę na co dzień jakie kości będą mieli za parę lat.
W Krakowie swego czasu, wiem to z rozmów z chemikiem na uczelni opolskiej- interesował sie odwrócona osmozą i jej wpływem na organizm ludzki, padł blady strach w środowisku lekarskim jak zaobserwowano stały wzrost schorzeń związanych z demineralizacją kości, nie potrafiono wytłumaczy co się dzieje. Dopiero po jakimś czasie zoriętowano się, że był to region o największej sprzedaży systemów RO do celów spożywczych.
Moja opinia jest podobna jak w sprzedaży pojawi się spożywcza woda destylowana to może zdanie zmienię - teraz z RO korzystają only fiszki ale i tak dostają jej 50 %

Obserwując wodę pH nie jest stablilne - cóż brak buforu węglanowego to odrobina co2 zmieni odczyt - dlatego może lepiej ustawić parametry na optimum a nie na minimum . Zawsze bezpieczniej mieć TWw 4 niż obudzić się z ręką w nocniku . Widziałem piękne młode z wody średniej twardości i degeneraty z destylarki . Radzę przemysleć sprawę

: 06 wrz 2005, 23:38
autor: banerman
Nie znam sie na chemii wody , ale u mnie z parą w tarliskowym
nie miałem problemów ani ze zbyt wysokim PH ani ze stablinością.
Nie napisałeś czy cos żyje w tym akwarium??
Moja parka pływa cały czas w swoim tarliskowym i warunki naturalnie się stabilizują. ;-)
Wiem , że wielu przygotowuje ( na boku) wode do tarła, ale myślę, że jest to naprawde bardziej skomplikowane i pracochłonne.:-(
Myślę ,że najtrudniej jest utrzymać stabilne warunki w "szklanej kostce" pełnej wody potocznie zwanym akwarium tarliskowym.
Jeśli nie ma tam ryb , nie ma też naturalnych buforów.

pozdrawiam

: 07 wrz 2005, 00:30
autor: easy_discus
No nareszcie ktoś na temat :wink: bo troszke nam się umkneło od tematu.

W tym akwa jest tylko para tarlaków, jak narazie ph utrzymuje sie na poziomie 7, TWW4. Przygotowałem "obok" wode do podmian z kwasem solnym w dawce 3ml na 10l dzięki czemu osiagnąłem ph 6. Tylko mam obawy co do kwasu od wielu osób słyszałem, iż po tym ph jest bardzo nie stabilne