SUMP = muł ?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

porlock
junior
junior
Imie i Nazwisko: Tomasz Zieliński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

SUMP = muł ?

Post autor: porlock » 27 mar 2011, 02:10

Hej, sorki za głupie pytanie, ale mam pierwsze akwarium z sumpem, zauważyłem pewien problem, ponieważ woda z do sumpa pobierana jest z powierzchni wody przez komin, jej ruch w dolnych partiach akwarium jest minimalny, co powoduje ze na wszystkich elementach tzn. korzeniach, piachu i roślinach zaczął osądzać mi się muł. Jak z tym walczyć co zrobić, nie chce stosować dodatkowych filtrów wewnętrznych

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Re: SUMP = muł ?

Post autor: niki 28 » 27 mar 2011, 10:39

A masz napowietrzanie w akwa :?: Przy braku ruchu wody jest możliwe że będziesz miał do czynienia z takim zjawiskiem,tym bardziej że wlew wody do sumpa jest z góry.U mnie wygląda to tak,że wlot wody do kubełków jest z dołu,i z góry przez skimer.Nie mniej napowietrzacz pracuje u mnie cały czas,dość intensywnie mieszając wodę,tym samym nie mam problemu z syfkiem na dnie akwa.Następna sprawa to biologia.Przy dojrzałym baniaku,wszystko to co jest na dnie powinno raczej "znikać",a nie kumulować się.Nie wiem jak to wygląda u Ciebie,jaką liczną masz obsadę,jak mocno ryby karmisz itd.Jedno jest pewne,że większość akwarystów ma sumpy i takich problemów raczej nie mają

porlock
junior
junior

Post autor: porlock » 27 mar 2011, 11:03

Obsadę mam mizerną :) 9 neonków na 300l, wszystkie parametry badam regularnie wszystko jest ok, syf mi sie z korzeni chyba robi.

Może mam za mały przepływ, kiedyś go specjalnie ograniczyłem bo miąłem problem z biologią, uznałem ze za szybko woda przez sumpa przelatuje a bakterie nie lubią tego, i rzeczywiście po ograniczeniu przepływu obecnie NO2 = 0 i ani drgnie. Jaki masz u siebie przepływ ? U mnie jest okolo 450l/h, zaznaczam ze to rzeczywisty przepływ zmierzony na wylocie do akwarium pod pełnym obciążeniem, wiec proszę bez komentarzy ze kubełki maja po 1200l/h :)

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 27 mar 2011, 11:14

Na baniak 540 l mam dwa kubełki miechaniczno-biologiczne z przepływem wody 1000-l/h każdy.Z tym że po czasie rzeczywisty przepływ wody przez filtry jest nieco mniejszy.Jaki nie wiem nie mierzyłem.Tak jak mówiłem akwa mam czyste.Odnośnie korzeni,to dobrze mieć w akwarium glonojady,potrzebują celulozy dla prawidłowego rozwoju,przy okazji wspaniale je czyszczą.Dziwi mnie że przy tak małej obsadzie NO 2 miałeś wysokie.

porlock
junior
junior

Post autor: porlock » 27 mar 2011, 11:26

No tak tylko te 1000l/h to jest na pusto i przy zerowym slupie wody. Jak bys zmierzył jaki masz rzeczywisty to bym byl wdzięczny :)

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 27 mar 2011, 11:33

porlock pisze:No tak tylko te 1000l/h to jest na pusto i przy zerowym slupie wody. Jak bys zmierzył jaki masz rzeczywisty to bym byl wdzięczny :)
Postaram się zmierzyć,i Ci powiem.Z tym że już teraz mogę powiedzieć,że media filtracyjne nie są zbyt gęste.Po dwie średnoiporowate 2 cm grubości gąbki w każdym filtrze.Reszta mediów stanowią biobale,keramzyt i rurki ceramiczne.Nie zauważyłem zbytnio żeby przepływ wody z filtrów jakoś radykalnie się zmniejszył.Tak czy inaczej zmierzę i Ci podam.

Ps Zmierzyłem przed chwilą,i tak pojemniczek 0,2 l filtr napełnia mi w ciągu 4s.Godzina ma 3600 sekund razy 0,2 litra to daje nam plus minus 720l/h razy dwa,bo mam dwa filtry.

Awatar użytkownika
Deszczowatwarz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: Deszczowatwarz » 27 mar 2011, 18:05

Tomasz nie wiem po co ci 300L dla 9 neonów.
Rozumiem że to holender a neony są tylko dodatkiem?
Jak nie chcesz montować dodatkowych urządzeń to zwiększ przepływ lub dokup służby porządkowe w postaci kirysków i zbrojników niebieskich te rybki są żwawe, rozdrabniają nieczystości i powodują ruch w wodzie dzięki czemu zabrudzenia są w ruchu i łatwiej zostają zasysane.

porlock
junior
junior

Post autor: porlock » 27 mar 2011, 18:26

No właśnie zapomniałem napisać kupiłem kilka dni temu 6 kiryskow pand, maluchy takie po 1,5cm ale zbyt ruchliwe to one nie sa 3/4 dnia siedza pod krzakiem, wydaje mi sie ze kiryski tak maja przed światłem sie chowają . Docelowo beda 4 paleciaki.

porlock
junior
junior

Post autor: porlock » 27 mar 2011, 19:16

niki 28 pisze: Ps Zmierzyłem przed chwilą,i tak pojemniczek 0,2 l filtr napełnia mi w ciągu 4s.Godzina ma 3600 sekund razy 0,2 litra to daje nam plus minus 720l/h razy dwa,bo mam dwa filtry.
To chyba nie tak
Jeśli 0,2l napełniasz w 4 sekundy to 3600/4 daje nam liczbę ile pojemniczków napełnisz w godzinę i będzie to 900 pojemniczków, a ze jeden pojemniczek ma 0,2l wiec 0,2*900 wychodzi 180l/h. Czyli bardzo mało, co to za filtry ?

niki 28 pisze: Godzina ma 3600 sekund razy 0,2 litra to daje nam plus minus 720l/h razy dwa,bo mam dwa filtry.
Tak by bylo gdyby pojemniczek napełniaj sie w sekunde, a niestety jest 4 razy wolniej. 720 / 4 = 180l/h

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 27 mar 2011, 21:36

porlock pisze:Hej, sorki za głupie pytanie, ale mam pierwsze akwarium z sumpem, zauważyłem pewien problem, ponieważ woda z do sumpa pobierana jest z powierzchni wody przez komin, jej ruch w dolnych partiach akwarium jest minimalny, co powoduje ze na wszystkich elementach tzn. korzeniach, piachu i roślinach zaczął osądzać mi się muł. Jak z tym walczyć co zrobić, nie chce stosować dodatkowych filtrów wewnętrznych
A może to nie jest muł :wink:
Bardzo mocno dziwne by przy kilku neonach powstawał muł.
Pomyśl nad: oświetlenie/rośliny, rodzaj glonu :wink:

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 28 mar 2011, 06:31

porlock pisze:
niki 28 pisze: Ps Zmierzyłem przed chwilą,i tak pojemniczek 0,2 l filtr napełnia mi w ciągu 4s.Godzina ma 3600 sekund razy 0,2 litra to daje nam plus minus 720l/h razy dwa,bo mam dwa filtry.
To chyba nie tak
Jeśli 0,2l napełniasz w 4 sekundy to 3600/4 daje nam liczbę ile pojemniczków napełnisz w godzinę i będzie to 900 pojemniczków, a ze jeden pojemniczek ma 0,2l wiec 0,2*900 wychodzi 180l/h. Czyli bardzo mało, co to za filtry ?

niki 28 pisze: Godzina ma 3600 sekund razy 0,2 litra to daje nam plus minus 720l/h razy dwa,bo mam dwa filtry.
Tak by bylo gdyby pojemniczek napełniaj sie w sekunde, a niestety jest 4 razy wolniej. 720 / 4 = 180l/h
No tak,masz rację :oops: .Nie mniej pomiar zrobię jeszcze raz bo te 180l/h "ni w pięć ni w dziewięć"mi nie pasuje.

porlock
junior
junior

Post autor: porlock » 28 mar 2011, 18:28

Jak zmierzyleś, ile wyszlo ?

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 28 mar 2011, 20:19

A ten muł jak trzepniesz to się unosi i znika a za kilka chwil lub na drugi dzień się pojawia znowu ?

porlock
junior
junior

Post autor: porlock » 28 mar 2011, 20:50

TURYSTA pisze:A ten muł jak trzepniesz to się unosi i znika a za kilka chwil lub na drugi dzień się pojawia znowu ?
Jest dokładnie tak jak piszesz. Wygląda jak syf co sie gromadzi na gąbkach filtrów wewnętrznych, taki brunatny o konsystencji mokrego kurzu. Jak sie trzepnie w roślinkę to sie paskudzi po całym akwarium wiec to nie glon bo on by tak prosto nie spadł, później osadza sie na podłożu, a na roślince za kilka dni znów jest. Zwiększył bym przepływ w sumpie żeby zrobić lepszą cyrkulacje wody, ale sie boje ze filtracja biologiczne na tym ucierpi.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 29 mar 2011, 10:03

Coś wnioskuje wstępnie że to sinice :)
Sprawdź azot i fosfor no3/po4

Panowie glony bardzo lubią zwiększony przepływ wody. Na to czy glony są w dużych ilościach albo małych wpływają składniki pokarmowe w wodzie , inaczej mówiąc nadmiar materii. Podmiany wody najskuteczniejsza metoda.
Tam gdzie jest zwiększony przepływ wody czyli deszczownie, strumień wody z filtra ta zazwyczaj osadzają się glony.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”