Rosnące pH
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- wolan91
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Dawid
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk
Rosnące pH
Witam , jestem początkującym paletkowiczem ;D
Mam problem z ustabilizowaniem się pH w akwarium 130 L akwarium dojrzewało miesiąc , po tym czasie postanowiłem zmienić pH do 7.0 za pomocą Sera pH Minus ,oczywiście następnego dnia pH wróciło znowu do 8.0 . Czy to normalna reakcja i obniżać pH dalej , czy coś źle zrobiłem ? Pomocy
kranówka ma pH 8.0 kH 7 GH 9 NO2 0
( sterylniak ) z 2 roślinami w plastikowych doniczkach + Filtr JBL e1501 ( wkład 2x MicroMec + Ceramika + gąbka = nie zmieniają one pH )
żadnych kostek napowietrzających
*dodam , że godzinę temu obniżyłem jeszcze raz pH do 7,1 i dodałem dodatkowy napowietrzacz
Mam problem z ustabilizowaniem się pH w akwarium 130 L akwarium dojrzewało miesiąc , po tym czasie postanowiłem zmienić pH do 7.0 za pomocą Sera pH Minus ,oczywiście następnego dnia pH wróciło znowu do 8.0 . Czy to normalna reakcja i obniżać pH dalej , czy coś źle zrobiłem ? Pomocy
kranówka ma pH 8.0 kH 7 GH 9 NO2 0
( sterylniak ) z 2 roślinami w plastikowych doniczkach + Filtr JBL e1501 ( wkład 2x MicroMec + Ceramika + gąbka = nie zmieniają one pH )
żadnych kostek napowietrzających
*dodam , że godzinę temu obniżyłem jeszcze raz pH do 7,1 i dodałem dodatkowy napowietrzacz
- wolan91
- nowicjusz
Re: Rosnące pH
Wszystko jasne
zbyt duże napowietrzanie
dodałem torf i kilka szyszek olchy i ph samo spadło z 7,5 na 6,9 jak wpadną do zbiornika ryby powinno się obniżyć do 6,5 

-
- junior
- Imie i Nazwisko: Artur Janik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Nowy Targ
- Kontaktowanie:
Napowietrzanie swoją drogą, ale przy Kh-7 obniżenie ph jest trudne a minus Sery można lać i lać.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Artur Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
....i lać i lać i lać... i nic to nie da..... pH spadnie "na chwilę".... trzeba pomyśleć o filtrze RO i stworzyć warunki by Tww zbliżyła się do wartości 0-2 stopnie, to da w miarę pewniejszą stabilność wartościom pH w okolicy porządanej przez Ciebie, inaczej..... majątek puścisz na "obniżacze"....napowietrzanie dodatkowo wytrąca węgalny z wody..... a swoją drogą 1L kwasu solnego lub ortofosforowego kosztuje ok. 20 zł i będziesz go mógł lac i lać i lać i lać....... pozdrawiam
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
precz z chemią w akwariach! kwasom i innym tego typu PH minus czy zmniejszaczom chemicznym PH mówimy NIE!

niech żyje natura i woda z filtra RO lub z kranu!

- wolan91
- nowicjusz
ojtam ojtam kupuje RO xD
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Artur Janik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Nowy Targ
- Kontaktowanie:
Ja zrobiłem na próbe podmiane z samego ro tydzień temu i dzisiaj drugi raz i jest wszystko oki. Parametry mierzone przed chwilą: Ph-6.5, Gh -4, Kh- skończyły się kropelki, ale ostatnio było 0, No2-0, No3-25. A nie chciałem sie dać przekonać do tej pory i lałem kwas siarkowy, okazuje się,że nie potrzebnie. Zwracam honor Tomkowi_TOM_ pisze:precz z chemią w akwariach! kwasom i innym tego typu PH minus czy zmniejszaczom chemicznym PH mówimy NIE!
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
zaręczam, że samo RO działa doskonale na dyski, stosowałem to w 3 akwariach przez jakieś 3 lata, nawet rośliny rosły mi jak dzwon, lotosy były ogromne i szczepki wypuszczały co tydzień, trawka zarastała baniak, rozdawałem i sprzedawałem zielska masę
bo miejsce rybom zabierało zbyt szybko i zbyt dużo, kilka osób z tego forum do tej pory ma lotosy moje w baniakach. jedyny problem przy samym ro to tylko mikroelementy dla zielska, trzeba je dodawać czasami.
nie tęsknię jednak za zielskiem, biotop amazonki, czyli korzenie i piach jest wygodniejszy dla takiego leniwca jak ja
nie zdziw się jak z czasem i w kilka miesięcy czy za rok PH zejdzie ci do około 5.0-5.5 na samym ro, ale dyski poczują się świetnie wtedy, im to pasuje, rośliny jednak słabiej to lubią i tolerują, przestrzegam.
nie przesadzaj z zarybieniem akwarium, bo na samym ro ze zbyt dużym zarybieniem ph może spaść po roku czy 2 latach nawet do 4.5 wtedy, dyski spokojnie na to reagują jak to się dzieje powoli, ale roślin raczej nie wytrzymają tego zbyt długo
gdybym się nie przeprowadził, musiałbym stosować ro do teraz, bo tam woda była kranowa nie dla dysków delikatnie mówiąc, obecnie zaledwie o 1 dzielnicę dalej mam wodę kranową znacznie lepszą, ryby ją tolerują bez używania ro, i choć w kranie nie jest ani kwaśna, ani miękka, o dziwo w akwarium kwaśnieje i mięknie bardzo szybko po 10-20% podmianach prawie nie widać różnicy, ale to też zasługa starego i z żywego podłoża, mój piach na dnie ma już jakieś 5 lat rozwoju i życia, i jeśli znowu zmienię baniak bo 530l uznam za mały, to ten piach idzie znowu do nowego akwarium

nie tęsknię jednak za zielskiem, biotop amazonki, czyli korzenie i piach jest wygodniejszy dla takiego leniwca jak ja

nie zdziw się jak z czasem i w kilka miesięcy czy za rok PH zejdzie ci do około 5.0-5.5 na samym ro, ale dyski poczują się świetnie wtedy, im to pasuje, rośliny jednak słabiej to lubią i tolerują, przestrzegam.
nie przesadzaj z zarybieniem akwarium, bo na samym ro ze zbyt dużym zarybieniem ph może spaść po roku czy 2 latach nawet do 4.5 wtedy, dyski spokojnie na to reagują jak to się dzieje powoli, ale roślin raczej nie wytrzymają tego zbyt długo

gdybym się nie przeprowadził, musiałbym stosować ro do teraz, bo tam woda była kranowa nie dla dysków delikatnie mówiąc, obecnie zaledwie o 1 dzielnicę dalej mam wodę kranową znacznie lepszą, ryby ją tolerują bez używania ro, i choć w kranie nie jest ani kwaśna, ani miękka, o dziwo w akwarium kwaśnieje i mięknie bardzo szybko po 10-20% podmianach prawie nie widać różnicy, ale to też zasługa starego i z żywego podłoża, mój piach na dnie ma już jakieś 5 lat rozwoju i życia, i jeśli znowu zmienię baniak bo 530l uznam za mały, to ten piach idzie znowu do nowego akwarium