sposób na okrzemki
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
sposób na okrzemki
Witam
Czy ktoś zna sprawdzony sposób na pozbycie się okrzemek?
Pozdrawiam
Czy ktoś zna sprawdzony sposób na pozbycie się okrzemek?
Pozdrawiam
- mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
- Kontaktowanie:
Niestety ..... dobrze by było , ale tak nie jest , przynajmniej nie do końca.MarSz pisze:Dodam jeszcze że woda wodociągowa ma w sobie sporo krzemu, który sprzyja ich rozwojowi, na wodzie RO ten problem nie występuje.
Filtracja RO akurat w zakresie krzemianów jest niestety niewystarczająca, jeżeli jest ich dużo w wodzie wodociągowej , a to jest w zasadzie standard to zostaje ich zupełnie wystarczająca ilość do bujnego rozwoju okrzemek. Nie dzieje się tak tylko dlatego ,że okrzemki poza krzemianami potrzebują też troszeczkę jeszcze innych składników do rozwoju i te osmoza skutecznie eliminuje , a te w zbiorniku rozcieńcza.
Chcąc pozbyć się krzemianów należy jeszcze po osmozie zastosować tzw. "szlif" , czyli przepuścić wodę przez filtr DI . Mówiąc prosto przepuścić przez specjalną mieszaninę jonitów / np Purolite MB400 /, która definitywnie usunie krzemiany .
To tylko tak na marginesie , gdyż taka czystość wody potrzebna jest w zasadzie tylko morszczakom , przy produkcji morskiej i dolewkach - tam są bardzo dokładne reżimy makro i mikro elementów , choć i w słodkiej nikomu nie zaszkodzi
- MarSz
- senior

- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
Bardzo mnie to interesuje, ponieważ pracuje w firmie która wode bada bardzo ale to bardzo dokładnie. Osmoza osmozie nie równa, w naszych kranach jest zbyt małe ciśnienie, ale ciśnienie wytwożone sztucznie jest w stanie pozbyć się dosłownie wszystkiego włącznie z krzemianami uzyskujemy wtedy ultra czyste H2O.mare777 pisze:MarSz pisze:Dodam jeszcze że woda wodociągowa ma w sobie sporo krzemu, który sprzyja ich rozwojowi, na wodzie RO ten problem nie występuje.mare777 pisze: RO akurat w zakresie krzemianów jest niestety niewystarczająca, jeżeli jest ich dużo w wodzie wodociągowej , a to jest w zasadzie standard to zostaje ich zupełnie wystarczająca ilość do bujnego rozwoju okrzemek.
Prosze podaj mi źródło w którym wyczytałeś iż membrana RO nie jest w stanie pozbyć sie krzemianów.
Re: sposób na okrzemki
Sposobow jest kilka.
1. Dowalic jeszce wiecej swiatla, zamontowac odblysniki, okleic pokrywe folia lustrzana. Jak nie pomoze to jeszcze wiecej swiatla itd az do skutku
2. Wywalic wszelkie torfy i torfopochodne, tepic zazolcenie wody spowodowane przez korzenie. Woda ma byc BEZBARWNA i idealnie KLAROWNA bo to ogranicza pochlanianie swiatla przez wode do minimum i skutkuje podobnie jak pkt 1.
3. Wpuscic stado otocinclusow, dla nich okrzemki to przysmak
4. Posadzic szybkorosnace rosliny...ale one potrzebuja zreguly DUZO SWIATLA, patrz pkt 1 i 2
5. Wierzchnia warstwe podloza zrobic z bialego zwirku kwarcowego, nakleic na tylna sciane jasne tlo. Skutek podobny (choc w mniejszym zakresie) jak pkt 1 i 2
..i zapomniec o pozbyciu sie krzemianow z wody. To nierealne dopoki twoje akwarium zrobione jest ze szkla.
J-23
1. Dowalic jeszce wiecej swiatla, zamontowac odblysniki, okleic pokrywe folia lustrzana. Jak nie pomoze to jeszcze wiecej swiatla itd az do skutku
2. Wywalic wszelkie torfy i torfopochodne, tepic zazolcenie wody spowodowane przez korzenie. Woda ma byc BEZBARWNA i idealnie KLAROWNA bo to ogranicza pochlanianie swiatla przez wode do minimum i skutkuje podobnie jak pkt 1.
3. Wpuscic stado otocinclusow, dla nich okrzemki to przysmak
4. Posadzic szybkorosnace rosliny...ale one potrzebuja zreguly DUZO SWIATLA, patrz pkt 1 i 2
5. Wierzchnia warstwe podloza zrobic z bialego zwirku kwarcowego, nakleic na tylna sciane jasne tlo. Skutek podobny (choc w mniejszym zakresie) jak pkt 1 i 2
..i zapomniec o pozbyciu sie krzemianow z wody. To nierealne dopoki twoje akwarium zrobione jest ze szkla.
J-23
- mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
- Kontaktowanie:
Po pierwsze nigdzie nie napisałem że membrana nie jest się w stanie pozbyć , tylko że nie pozbywa się wszystkich , czyli coś tam zostaje .MarSz pisze: Prosze podaj mi źródło w którym wyczytałeś iż membrana RO nie jest w stanie pozbyć sie krzemianów.
Źródłem tej informacji jest ulotka , instrukcja czy też charakterystyka /jak zwał tak zwał/ działania membrany Industrial Osmotic 2,5˘x40˘ / 600 GPD / . Jest tam miedzy innymi silicates 92-96% , nitrates 85-95% /w zależności od pH/ potassium 92- 95% i cała litania różnych pierwiastków i związków z ciekawostek to jeszcze metale ciężkie 97%, pierwiastki radioaktywne 90%, Wapń 98% , fluorki nie mniej niż 70% itd. Membrana pracuje w takim ustrojstwie które przynajmniej według producenta jest urządzeniem do przemysłowego otrzymywania wody osmotycznej. Integralnie jest tam odśrodkowa pompa 350W robiąca całkiem niezłe ciśnienie.
Są to oczywiście wydajności minimalne czyli może być lepiej , ale nie musi .
Jeżeli azotany usunie w 85%- zakładając że mamy w kranie dopuszczalne max. Czyli 50 ppm to po osmozie zostanie jeszcze jakieś 7ppm , czyli do wykrycia zwykłymi testami akwarystycznymi.
Ja nie mam ich dużo na wejściu więc faktycznie testy akwarystyczne ich nie wykrywają . Natomiast krzemianów nie sprawdzałem , choć przewodniość po osmozie tak i sięga ona średnio18 – uS czyli coś tam zostaje, a po szlifie poniżej 1 uS.
Mam nadzieję że nie są to Szczecińskie wodociągiMarSz pisze:
Bardzo mnie to interesuje, ponieważ pracuje w firmie która wode bada bardzo ale to bardzo dokładnie............ uzyskujemy wtedy ultra czyste H2O .
Poczytać można tutaj :
Majewska – Nowak „Procesy membranowe w odnowie wody” , Kowal A. „Odnowa wody”
Obydwie Wrocław – Politechnika Wrocławska 1997
Sporo wiadomości o wodzie w tym i tej po osmozie jak i samej osmozie -
Aquarien-Technik im Süß - und Seewasser Martin Sander / Datz , Verlag Eugen Ulmer 1998 /
Również między wierszami u Nicka Dakina The Marine Aquarium / andromeda Book 1996 /
W języku ojczystym „Akwarystyka morska „ Werner Baumeister
Kilka artykułów w „Nasze akwarium” – niestety nie pamiętam w tej chwili jakie numery , ale były to prace Łukasza Kaczmarka i chyba Wojciecha Hapke
Oczywiście dużo na necie , choćby tutaj :
http://www.preksim.pl/osmoza.html
http://www.nano-reef.pl/page.php?id=58
http://www.nobel.com.pl/pl/filtracja.html
Ps.
Jakich membran używacie są trzy rodzaje , przynajmniej o tylu słyszałem TFL ,TCF, TLC,
- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Czytając wątek w któym autor sugerował że w czystej RO okrzemki nie mają szans napisałem odpowiedź jak to wygląda w praktyce ale w czasie przesyłania na serwer zaginąła . Uważam że teoretyczne rozważania że zrobimy akwarium z gumy bez żwiru i napełnimy wodą destylowaną uzyskamy 100% pewności że okrzemki nas nie będą trapić . Może i nie ale .............
Prezecież akwarium to nie sterylne labolatorium tylko zupełnie coś innego . Jak zauważył słusznie Kloss nie należy szukać dziury w super czystej wodzie ale w brakach oświetlenia . To jedyna słuszna droga aby akwarium mogło wyglądać przyzwoicie . Mam filtr RO połączony wężem z akwarium - długość około 6 metrów i co ciekawe po 3 latach użytkowania wężyk jest pokryty od wewnątrz glonem . Wcale mnie to nie dziwi bo glon potrzebuje do życia tak niewiele . Dowód - proszę nalać do słoika wodę z RO i postawić na oknie .
Po co więc sięgać po nierealne rozwiązania że czysta woda z RO może nam pomóc w walce z okrzemkami jeżeli ta woda potrafi skutecznie załatwić akwarium . Pisałem jak poleciałem na wakacje i zrobiłem na ten czas stałą podmianę 6 litrów wody z RO na godzinę . Teoretycznie glon nie miał szans w praktyce rośliny nie miały szans z glonami . Dlatego może zamiast ciągnąć wątek ile krzamianów jest w akwarium i jak zabrać okrzemkom szansę na rozwój poprzez eliminację krzemianów lepiej zrobić to co okrzemki nie lubią .
Próba wyciągnięcia z akwarium krzemianów przypomina mi dowcip jednego z naszych ministrów sprawiedliwości który oświadczył że ograniczając społeczeństwu dostęp do ostrych narzędzi zmniejszymy ilość zabójstw
zapomniał o tępych narzędziach albo celowo nie wspomniał bo pewnie w pierwszej kolejności do niego dostęp powinien być ograniczony .
Prezecież akwarium to nie sterylne labolatorium tylko zupełnie coś innego . Jak zauważył słusznie Kloss nie należy szukać dziury w super czystej wodzie ale w brakach oświetlenia . To jedyna słuszna droga aby akwarium mogło wyglądać przyzwoicie . Mam filtr RO połączony wężem z akwarium - długość około 6 metrów i co ciekawe po 3 latach użytkowania wężyk jest pokryty od wewnątrz glonem . Wcale mnie to nie dziwi bo glon potrzebuje do życia tak niewiele . Dowód - proszę nalać do słoika wodę z RO i postawić na oknie .
Po co więc sięgać po nierealne rozwiązania że czysta woda z RO może nam pomóc w walce z okrzemkami jeżeli ta woda potrafi skutecznie załatwić akwarium . Pisałem jak poleciałem na wakacje i zrobiłem na ten czas stałą podmianę 6 litrów wody z RO na godzinę . Teoretycznie glon nie miał szans w praktyce rośliny nie miały szans z glonami . Dlatego może zamiast ciągnąć wątek ile krzamianów jest w akwarium i jak zabrać okrzemkom szansę na rozwój poprzez eliminację krzemianów lepiej zrobić to co okrzemki nie lubią .
Próba wyciągnięcia z akwarium krzemianów przypomina mi dowcip jednego z naszych ministrów sprawiedliwości który oświadczył że ograniczając społeczeństwu dostęp do ostrych narzędzi zmniejszymy ilość zabójstw
- rady3
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
No chłopaki odleciały.
Tak jak napisałem wcześniej: najpierw wydłuż dzień, jeżeli w ciągu tygodnia lub nawet 2 nie pomoże to wydłuż jeszcze. Nie rób nagłych dużych zmian bo znikną kłopoty z okrzemkami a pojawią się z innymi glonami. Jeżeli wydłużanie dnia to za mało no to nie pozostaje nic jak tylko dołożyć światła. Jednak też przestrzegam przed drastycznymi zmianami.
Tak jak napisałem wcześniej: najpierw wydłuż dzień, jeżeli w ciągu tygodnia lub nawet 2 nie pomoże to wydłuż jeszcze. Nie rób nagłych dużych zmian bo znikną kłopoty z okrzemkami a pojawią się z innymi glonami. Jeżeli wydłużanie dnia to za mało no to nie pozostaje nic jak tylko dołożyć światła. Jednak też przestrzegam przed drastycznymi zmianami.
- MarSz
- senior

- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
W naszej firmie używa się membran PA, całą charakterystyke membrany postaram się znaleźć i w skrócie opisze.mare777 pisze: Jakich membran używacie są trzy rodzaje , przynajmniej o tylu słyszałem TFL ,TCF, TLC,te trzy skróty przyznaję to już sobie bardziej zmyśliłem niż pamiętam , ale brzmiały jakoś tak podobnie , a jest już późno i nie mam siły szukać - przepraszam
![]()
![]()