HCl ??

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

HCl ??

Post autor: Aleks » 13 sty 2006, 14:37

Witam. Jeśli ktoś z was stosuje czysty HCl do zakwaszania wody to może podpowie mi gdzie go zdobyć? Pytałem w dwóch aptekach i zrobili wielkie oczy. Czy szukać dalej w innych, czy nie ma sensu?

Awatar użytkownika
Maciek
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Maciek » 13 sty 2006, 14:46

HCl raczej nie kupisz w aptece :lol:
Szukaj raczej w sklepach budowlanych.

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 13 sty 2006, 14:51

Szukaj dalej.Ja trafiłem na niepozorny sklep sprzedający ,farby,chemikalia itp.Obecnie zaopatruje się w sklepie który chandluje przede wszystkim chemią.Nie ma żadnych problemów aby nabyć solny bądz ortofosforowy CZ.D.A.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 13 sty 2006, 15:34

Przede wszystkim poszukaj poch(polskie odczynniki chemiczne) kwasów do wyboru i koloru

Witkacy
junior
junior
Imie i Nazwisko: Witold Romanek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Witkacy » 13 sty 2006, 19:40

Jakość i czystość kwasów w sklepach budowlanych podobno pozostawia dużo do życzenia....... Ja skorzystałem z oferty POCH http://www.poch.com.pl/ i kupiłem tam czysty HCL 35-38% ( kosztował zaledwie 9,80zł). I Tobie również tak radzę. Jest tylko jedno, ale :? Żeby kupić HCL musisz prowadzić działalność gospodarczą - nie wiem jak w innych oddziałach, ale w Krakowie tego nie przeskoczysz. Podobno jest on używany do produkcji środków odurzających (narkotyków) dlatego każda sprzedaż jest ewidencjonowana. Przy zakupie składasz deklarację do czego będziesz go używać i na jaki okres przewidujesz że Ci wystarczy itp. itd.

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 14 sty 2006, 09:50

Żeby kupić HCL musisz prowadzić działalność gospodarczą
To prawda, ale jak znajdziesz w okolicy sklep detaliczny POCH to kupisz bez problemu.
Deklarację będziesz jednak musiał napisać. Ewidencja prowadzona jest dlatego że kwasy to środki niebezpieczne i w przyszłości ktoś z ochrony środowiska może się Ciebie zapytać jak utylizowałeś zużyty kwas. Choć w przypadku zakupu małych ilości raczej to nie grozi.
Brzmi może śmiesznie, ale są to wymogi EU, która kładzie bardzo duży nacisk na ochronę środowiska

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Aleks » 16 sty 2006, 09:14

Z działalnością nie ma problemu, bo takową mam otwartą a z POCH już miałem doczynienia jak kupowałem Formalinę (do innych celów niż akwarystyczne) i we Wrocławiu mają siedzibę, więc sobie tam podjadę. Pozdrawiam i dzięki.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 07 kwie 2006, 20:33

Dlaczego ten temat jest w działe Akwaria?

Odpowiedz

Wróć do „Woda”