HCl ??
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Kontaktowanie:
HCl ??
Witam. Jeśli ktoś z was stosuje czysty HCl do zakwaszania wody to może podpowie mi gdzie go zdobyć? Pytałem w dwóch aptekach i zrobili wielkie oczy. Czy szukać dalej w innych, czy nie ma sensu?
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Witold Romanek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Jakość i czystość kwasów w sklepach budowlanych podobno pozostawia dużo do życzenia....... Ja skorzystałem z oferty POCH http://www.poch.com.pl/ i kupiłem tam czysty HCL 35-38% ( kosztował zaledwie 9,80zł). I Tobie również tak radzę. Jest tylko jedno, ale
Żeby kupić HCL musisz prowadzić działalność gospodarczą - nie wiem jak w innych oddziałach, ale w Krakowie tego nie przeskoczysz. Podobno jest on używany do produkcji środków odurzających (narkotyków) dlatego każda sprzedaż jest ewidencjonowana. Przy zakupie składasz deklarację do czego będziesz go używać i na jaki okres przewidujesz że Ci wystarczy itp. itd.

-
- junior
- Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
To prawda, ale jak znajdziesz w okolicy sklep detaliczny POCH to kupisz bez problemu.Żeby kupić HCL musisz prowadzić działalność gospodarczą
Deklarację będziesz jednak musiał napisać. Ewidencja prowadzona jest dlatego że kwasy to środki niebezpieczne i w przyszłości ktoś z ochrony środowiska może się Ciebie zapytać jak utylizowałeś zużyty kwas. Choć w przypadku zakupu małych ilości raczej to nie grozi.
Brzmi może śmiesznie, ale są to wymogi EU, która kładzie bardzo duży nacisk na ochronę środowiska