to czym karmić najlepiej?

Diety naszych ryb

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Rafal111
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

to czym karmić najlepiej?

Post autor: Rafal111 » 07 lip 2007, 17:38

tak czytam i myśle że albo niektórzy jedno pisza a drugie robią albo ... już sam nie wiem czym karmią swoje palety
serca nie bo zatłuszczają , albo dawać tylko czasami
ochotka i inne zywe nie bo robale mają
mrożonki też nie bo robale i toksyny
wiec co???
tylko prosze nie piszcie ze mrożony doniczkowiec np bo przeciez ciagle tego jesc nie będa :)
moze ktos sie zlituje i np napisze mi swoj jadłospis dla palet na tydzien :)

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: to czym karmić najlepiej?

Post autor: J-23 » 07 lip 2007, 18:13

Rafal111 pisze: moze ktos sie zlituje i np napisze mi swoj jadłospis dla palet na tydzien :)
Napisze ci jadlospis moich dyskow na rok. Granulat Tropicala z automatycznego karmnika oraz mieso lososia zmieszane z grysikiem kukurydzianym, z dodatkiem witaminy C (Monovitan C) i Sera Fishtamin. Calosc sklejona gumą Guar (nie zawiera azotu, klei jak zelatyna) zeby sie żarło w wodzie nie rozsypywalo. Na deser mlode krewetki red cherry, ale tych to juz rybska musza sobie same nałapać ;).W odroznieniu od wiekszosci grupowiczow nie zauwazylem negatywnego wplywu monotonnego zywienia na dorosle ryby i zdarzylo mi sie np. przez 8 miesiecy karmic je WYLACZNIE granulatem Tropicala, ryby plywaly, wygladaly normalnie, tarly sie itditp bez zmian. Doswiadczenie przerwalem ze wzgledow humanitarnych- sam juz nie moglem patrzec na ten ohydny granulat ;).
J-23

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 07 lip 2007, 19:01

Wiesz jak ja zaczynałem swoją przygodę z paletką kilkanaście lat temu to się karmiło tylko sercem skrobanym żyletką lub ciętym ta sama żyletką na cieniutkie paski i to było wszystko,więc nie przesadzaj w tej chwili jak jest doniczkowiec na rynku to go dostają jeśli nie to nie, natomiast regularnie dostają artemię mrożoną, serce indycze ze szpinakiem i do tego vibowit,+ granulat Tetry jako suchy pokarm i to jest cały mój sposób żywienia

Rafal111
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal111 » 08 lip 2007, 07:25

ja narobiłem ze 2 kg serca wołowego, granulaty tez mam
ale myslalem ze urozmaice im diete jakimis mrozonkami czy zywym

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 08 lip 2007, 07:53

Ogólnie mówiąc temat "rzeka"- można mieszac do woli różne pokarmy, serca indycze, wołwe, szpinak, spirulinę , krewetki, jaja krabów, mięso krabów, vitaminy, czosnek, artemię i wiele innych składników gotowych, tj. pokarmów różnych firm. Poszczególne składniki mają swoje walory, jak np. Artemia , spirulina czy szpinak - maja działanie wybarwiające. Czosnek -bakteriobójcze. Vitaminy -wzmacniją organizm np. po leczeniu. Serce indycze mniej zanieczyszcza wodę od wołowego, itd. Wszystko zależy co twoje rybki będą chciały jeśc i co tobie będzie się chciało przygotowac na różne okazje.

Rafal111
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal111 » 08 lip 2007, 10:06

zauwazylem ze serca to jedza ale tylko bez domieszek
innymi plują :)
ale samymi sercami chyba nie moge karmic?
i dlatego pytam czy jakies mrozonki czy zywe moge dawac

undziu
junior
junior
Imie i Nazwisko: Tomasz Unrath
Miejsce zamieszkania/miasto/: Września
Kontaktowanie:

Post autor: undziu » 08 lip 2007, 18:01

Witam, mam pytanie odnośnie gumy guar- czy można ja dodać do miksów pokarmowych i następnie mrozić (bo żelatyna traci swoje właściwości pozamrożeniu) i czy po rozmrożeniu nadal będzie wiązać pokarm?????pozdrawiam Tomek...

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 08 lip 2007, 18:18

Przywiozłem sobie z łódzkiej giełdy artemię typu GOLD i muszę powiedzieś że ryby się nią zajadają jak niczym innym. Może jest to zaleta nowego typu pokarmu. Jeśli nie jest to dla Ciebie problem to jako urozmaicenie menu możesz podawać właśnie artemię. Z tego co doczytałem jest to pokarm bardzo dobry pod względem wartości odżywczych jak i bezpieczeństwa. Szczerze polecam ...

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 08 lip 2007, 18:51

Undziu pisze:Witam, mam pytanie odnośnie gumy guar- czy można ja dodać do miksów pokarmowych i następnie mrozić (bo żelatyna traci swoje właściwości pozamrożeniu) i czy po rozmrożeniu nadal będzie wiązać pokarm?
Moj guar trzyma mimo zamrozenia Jedyny feler ze ryby mniej chetnie jedza sklejony pokarm bo sobie popluc nim nie moga. I oczywiscie nie wolno z guarem przesadzic bo sie zrobi taki kit ktorego ryby nie tkną.
J-23

undziu
junior
junior
Imie i Nazwisko: Tomasz Unrath
Miejsce zamieszkania/miasto/: Września
Kontaktowanie:

Post autor: undziu » 08 lip 2007, 20:04

dzięki za info, na pewno go wypróbuje, zobaczymy jak moim podrostką będzie smakowało jedzonko z guarem.pozdrawiam....

piotRusi-
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: piotRusi- » 20 wrz 2007, 11:17

Moj guar trzyma mimo zamrozenia Jedyny feler ze ryby mniej chetnie jedza sklejony pokarm bo sobie popluc nim nie moga. I oczywiscie nie wolno z guarem przesadzic bo sie zrobi taki kit ktorego ryby nie tkną.
J-23
Gdzie można dostać guar?

[/b]

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 20 wrz 2007, 13:58

piotRusi- pisze: Gdzie można dostać guar?
W sklepach z tzw "zdrową zywnoscią".
J-23

Awatar użytkownika
gienierator
junior
junior
Imie i Nazwisko: Eugeniusz Araminowicz

Post autor: gienierator » 23 wrz 2007, 16:06

W sklepach ze zdrową żywnością można dostać także Agar-Agar.
Jest to środek żelujący z glonów morskich .
Ryby chętnie jedzą mixy zagęszczone Agarem a w wodzie się nie rozpada tak jak
to lubi zrobić żelatyna.
Srodek utrzymuje własności wiążące po mrożeniu.
pozdrowienia

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 23 wrz 2007, 16:23

gienierator pisze: Ryby chętnie jedzą mixy zagęszczone Agarem a w wodzie się nie rozpada tak jak to lubi zrobić żelatyna.
Mixy z żelatyną też się nie rozpadają - trzeba tylko dodać jej w odpowiedniej "dawce". Nie jest to łatwe - mojej żonie wychodziły różne - ze zbyt dużą ilością żelatyny (wtedy były takie galaretowate) lub za małą (rozpadały się). Odpowiednie proporcje rozwiązywały problem, ale w związku z tym, że moje rybki już nie jadają mięska to nie napiszę ile tej żelatyny na ile mięska. Trzeba obadać metodą prób i błędów.

ireksz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: ireksz » 24 wrz 2007, 02:33

Witam. Moze takie cos Ci sie przyda.Mysle ze prosto i zwiezle.
Pozdrawiam Irek
http://www.gulfcoastdiscus.com/Everythi ... 20Food.htm

Odpowiedz

Wróć do „Karmienie”