Serce indycze

Diety naszych ryb

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

krasnall
senior
senior
Imie i Nazwisko: patryk kubis
Miejsce zamieszkania/miasto/: united kingdom
Kontaktowanie:

Serce indycze

Post autor: krasnall » 13 sty 2006, 15:13

Witam
Mam pytanie czy serce indycze nadaje sie dla palet za odpowiedz z gory dziekuje
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 13 sty 2006, 15:37

Już było na forum .Nadaje się ale jak urozmaicisz żywienie to na pewno rybcie będą Ci wdzięczne.

krasnall
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: krasnall » 13 sty 2006, 15:38

Dzieki

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 13 sty 2006, 19:44

najlepiej miks razem z wołowym i szpinakiem + jakieś witaminki np. vibovit

Awatar użytkownika
kriskros
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kriskros » 13 sty 2006, 20:16

Hi - pewnie ze sie nadaje i najlepiej przerabiac je samemu tzn.kupic w miesnym (nie kazdy posiada) zmielic w maszynce z dwa razy i dodac witamin i innych dodatkow np.banana,spiruliny,vibovitu,czosnku , krewetek itp.Wazne aby nie karmic stale sercem bo moga zalapac wiciowcow lub dostac dziurawicy.Dobrze jest dodac rozwielitki lub oczlika - przynajmniej ja tak robie i rybki sie "zabijaja" o jedzonko. Powodzenia

wagrzes
junior
junior

Post autor: wagrzes » 13 sty 2006, 22:16

dodatkow np.banana
Ciekawi mnie jego zadanie w pokarmie dla ryb.Czy mógłbyś to wyjaśnić?

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 14 sty 2006, 07:04

W sumie to nie do mnie Grzechu :) ale dla mnie banany, papryka, czosnek i inne pierduły to nic więcej, jak tylko próba dopieszczenia swoich kochanych ryb w sposób nie naturalny. Niby papryka uwydatnia czerwień, czosnek działa jako środek dezynfekujący jelita-antybiotyk naturalny, banany-jak to banany, w skrócie-bardzo energetyczne owoce, ponieważ dojrzała forma daje mnóstwo cukru w postaci fruktozy, glukozy itd. + sporo mikroelementów. Ja bardzo sceptycznie podchodze do wszelkiego rodzaju suplementów dodawanych do mixów. Bazuje głównie na owocach morza-krewetki, kryl, filety białych ryb+błonnik spirulina, szpinak, serca wołowe nie za często bo to jednak mięśnie ssaka, mają sporo tłuszczu=otłuszczenie organów wewnętrznych.

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 14 sty 2006, 08:31

na temat karmienia bananami był kiedys z 5 lat temu artkuł w akwaforum bodajże karmili ryby mixami a 2 grupę TYLKO bananami okazało sie ze nie zarejestrowano róznic we wzroście paletek. Wiec z tego wynika ze chyba warto. Co do tego po co te rozne warzywa i owoce odp jest prosta w naturze w diecie paletek około 40% zajmują pozycje roślinne wiec my tez im je podajemy zeby nie zakłócac metabolizmu. Co do mieska mam takie zdanie: przez kilkadziesiąt lat hodowcy paletek podawli w sumie czyste serce wołowe bez dodatków a wyniki ich pracy mozemy obserwowac do dzis. Czy sa złe, chyba nie skoro mamy az taką róznorodnosc odmian itd. We wszystkim trzeba sie po prostu kierowac zdrowym rozsądkiem i samemu opracowac metodę.
Moja:
50% serca indycze lub wołowe (oczyszczone) około 25% krewetki Katrinex, 10% serca małż katrinex, reszta to zielenina: szpinak, marchewka, jabłko i dodatek czosnku. Z bananów zrezygnowałem bo brudziły mi wode.
Pozatym oczywiscie podaje codziennie płatki i granulaty.

Jarek1
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Jarek1 » 14 sty 2006, 09:56

Ja karmie sercem indyczym juz ok 2 lat, oczywiście sam przyrządzam tj. dokładnie trzeba obrać z żyłek potem zmielić dokładnie ze 3 razy przez maszynke. Do całości na ok 1 kg serca dodaje 1 ząbek czasnku ze 2 torebki wibowitu i płatki D 50 plus tropicala na kolorki marlborasków. Oczywiście karmie raz na dzień sercem bo za często sercem nie dobrze karmić. Indycze serce bardziej polecam od wołowego.Pozdrawiam

krasnall
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: krasnall » 14 sty 2006, 11:38

Witam
Mam jeszcze jedno pytanie a te krewetki kortinexu to z mrozonki prosze o odpowiedz
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 14 sty 2006, 15:46

tak mrozone -miele razem z miesem w stanie zamrozenia :) maszynka jeszce zyje :wink:

Awatar użytkownika
kriskros
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kriskros » 16 sty 2006, 19:48

Czemu banan ? - ja osobisci dodaje go aby wzbogacic pokarm w witaminy a ten owoc posiada najwiecej witamin z grupy "B". reszta j.w. opisal MarSZ.

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 16 sty 2006, 21:47

Czemu banan? Banan zawiera substancje zwane pektynami, które reguluja pracę przewodu pokarmowego. Podobną rolę spełnia tarte jabłko.

wagrzes
junior
junior

Post autor: wagrzes » 16 sty 2006, 23:24

Napiszę tak:Skorzystałem z Wielkiej Encyklopedii PWN i stwierdzam, co następuje:pektyny są akurat w dużych ilościach w porzeczkach i agrescie (banan nawet nie wspomniany),z całej grupy witamin B brak nawet wzmianki o bananie.Jedyne, co się potwierdza, to węglowodany, o czym wspomniał Marsz.I chwała mu za to.Można dodać nawet szarej maści, tylko po co?

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 17 sty 2006, 00:34

wagrzes pisze:Napiszę tak:Skorzystałem z Wielkiej Encyklopedii PWN i stwierdzam, co następuje:
Nigdy nie ograniczaj się do jednego źródła :D

100gram banana to 100 kcal
Banan zawiera większość witamin i komplet składników odżywczych - jest niezwykle łatwo przyswajalny.

w 100 gramach banana znajdziemy :

witaminy - w tym między innymi

wit. A - 350mg
wit. B1 - 70mg
wit. C - 12 mg
ryboflawina - 0,6 mg
wit. E - 0,37mg
wit. B6 - najwięcej wśród owoców - średnio 5 razy więcej niż w innych produktach spożywczych

związki mineralne takie jak

potas - 400mg
sód - 54mg
wapń - 100mg
magnez - 32mg / najwięcej wśród owoców /
mangan - 0,64mg / to dużo /
żelazo - 10mg / całkiem sporo /
fosfor - 70mg
siarka - 50mg
chlor - 120mg

znajdziemy tam jeszcze witaminę PP , miedź ,cynk ,jod , 7% skrobi , 20% cukrów i 0,5 % tłuszczów.

dochodzi jeszcze 1g białka , i pektyny o czym pisała Beata .

Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Posiadają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie/ u ludzi lekko rozweselające działanie /.

Jeżeli chcesz coś więcej się dowiedzieć o żywieniu dyskowców to raczej poszukaj w książce Andrzeja "Zdrowe dyskowce" niż w encyklopedii PWN
Książka z pewnością poszerza wiadomości "encyklopedyczno- teleturniejowe" :lol: :wink: .
wagrzes pisze: Można dodać nawet szarej maści, tylko po co?
Masz rację i szarą maść wymyślono w jakimś konkretnym celu - ponownie odsyłam do książki. :D

Ps. Mała prośba do wagrzesia - było by mi i innym użytkownikom forum miło gdybyś uzupełnił swój profil . Wiedział bym z kim rozmawiam /i przykładowo nie namawiał bym pierwszoklasisty do przeczytania bądź co bądź obszernej książki / , - nazwisko i imię , miasto i wiek to żaden wstyd .
Ostatnio zmieniony 17 sty 2006, 11:58 przez mare777, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz

Wróć do „Karmienie”