wagrzes pisze:Napiszę tak:Skorzystałem z Wielkiej Encyklopedii PWN i stwierdzam, co następuje:
Nigdy nie ograniczaj się do jednego źródła
100gram banana to 100 kcal
Banan zawiera większość witamin i komplet składników odżywczych - jest niezwykle łatwo przyswajalny.
w 100 gramach banana znajdziemy :
witaminy - w tym między innymi
wit. A - 350mg
wit. B1 - 70mg
wit. C - 12 mg
ryboflawina - 0,6 mg
wit. E - 0,37mg
wit. B6 - najwięcej wśród owoców - średnio 5 razy więcej niż w innych produktach spożywczych
związki mineralne takie jak
potas - 400mg
sód - 54mg
wapń - 100mg
magnez - 32mg / najwięcej wśród owoców /
mangan - 0,64mg / to dużo /
żelazo - 10mg / całkiem sporo /
fosfor - 70mg
siarka - 50mg
chlor - 120mg
znajdziemy tam jeszcze witaminę PP , miedź ,cynk ,jod , 7% skrobi , 20% cukrów i 0,5 % tłuszczów.
dochodzi jeszcze 1g białka , i pektyny o czym pisała Beata .
Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Posiadają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie/ u ludzi lekko rozweselające działanie /.
Jeżeli chcesz coś więcej się dowiedzieć o żywieniu dyskowców to raczej poszukaj w książce Andrzeja "Zdrowe dyskowce" niż w encyklopedii PWN
Książka z pewnością poszerza wiadomości "encyklopedyczno- teleturniejowe"

.
wagrzes pisze: Można dodać nawet szarej maści, tylko po co?
Masz rację i szarą maść wymyślono w jakimś konkretnym celu - ponownie odsyłam do książki.
Ps. Mała prośba do wagrzesia - było by mi i innym użytkownikom forum miło gdybyś uzupełnił swój profil . Wiedział bym z kim rozmawiam /i przykładowo nie namawiał bym pierwszoklasisty do przeczytania bądź co bądź obszernej książki / , - nazwisko i imię , miasto i wiek to żaden wstyd .