MIX

Diety naszych ryb

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Posty: 126
Rejestracja: 09 lut 2007, 20:23
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

MIX

Post autor: hamlet » 08 gru 2007, 16:04

Czy można zrobić mix z serc z drobiu by nie zaszkodzić paletkom??

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4169
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 08 gru 2007, 18:26

Z braku laku dobry kit. Jak nie masz wołowego to lepiej indycze, jak nie masz nawet indyczego to może i być drobiowe, choć wołowe znacznie lepsze i hudsze.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 08 gru 2007, 18:59

_TOM_ pisze:... indyczego to może i być drobiowe...
Tomek, indyk to też drób :wink: :wink:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4169
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 08 gru 2007, 19:31

UPS :wink: a ja o kurczakach myślałem jedynie :mrgreen:

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Posty: 3299
Rejestracja: 13 sty 2005, 12:38
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Lokalizacja: Maków Podhalański

Post autor: stanpiter » 08 gru 2007, 19:59

Tylko na ptasią grypę uważaj :wink:

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Posty: 126
Rejestracja: 09 lut 2007, 20:23
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Post autor: hamlet » 08 gru 2007, 23:57

No ja miałem na myśli serca z kurcząt

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4169
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 09 gru 2007, 00:07

hamlet pisze:No ja miałem na myśli serca z kurcząt
Ja też :P
Ale Krzychu ma rację, drób to nie tylko kurczaki :lol:

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 505
Rejestracja: 31 paź 2005, 18:11
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 10 gru 2007, 12:36

A serce wołowe to u mnie również pierś kurczaka, udka, skrzydełka, wieprzowe żeberka, karkówka, boczek... Czasem dostaną takie posiekane resztki z obiadu z gotowaną marchewką, pietruszką, selerem, porem z rosołu i nawet chwili nie wybrzydzają.

Pepe90
senior
senior
Posty: 149
Rejestracja: 11 mar 2007, 19:25
Lokalizacja: Okolice Tomaszowa Lubelskiego
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 28 gru 2007, 18:50

Witam :D

Mogli byście pomóc mi i ocenić mój mix który chce zrobić. ( To mój pierwszy Mix )

Chce kupić serce wołowe ( 1kg ) lub jeśli nie dostane serce indyka.
Dodać do tego 2 opakowania vibovitu , ząbek czosnku , i chciałem dodać szpinak ale mogę dostać tylko mrożony i nie wiem jak go wkomponować w ten mix bez ponownego rozmrażania i zamrażania :/ Myślałem żeby dodać zamiast szpinaku marchewkę ale nie wiem ile.

Jak na razie paletki karmie non stop pokarmem suchym co 2 godziny czasami jest większy odstęp czasu. Tropicalem D-50 i wszystkie jedzą jedne mniej drugie więcej ale wszystkie jedzą. Rybki mam od około tygodnia w akwa. To maluchy od 6 do 8 cm.

Pozdrawiam i czekam na pomoc. :)

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 306
Rejestracja: 28 mar 2005, 14:06
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 28 gru 2007, 19:13

Ja kupiłem szpinak mrożony w opakowaniach 400g, wrzuciłem w maszynkę i poleciał zaraz za bananem. Później wszystko wymieszałem, w tabliczki i do zamrażarki ;)
Ryby jedzą to już drugi tydzień i nie widzę żadnych skutków ubocznych poza pływaniem przy lustrze wody gdy stoję przy zbiorniku :D
Na ogół patrolują piasek w poszukiwaniu drobinek dających się zjeść ;)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4169
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 28 gru 2007, 20:41

Ja bym nie dawał szpinaku już zamrożonego, potem rozmrożonego i go potem z miksem nie mroził ponownie, to nie jest dobry pomysł i strawne jedzenie.

Zamist szpinaku mrożonego użyj świeżgo siekanego lub najlepiej dodaj dużo spiruliny. Jest droższa od szpinaku, ale znacznie lepsza.
Vibovit lub witaminę C w płynie daj tylko do kilku kostek mixa i je podaj dyskom najpierw, jako pierwsze.
Zmiksuj w mixie trochę suchych pokarmów jakie podajesz na co dzień, by miały ten sam smaczek.
Podziel sobie ten miks na 3 części, do jednej dodaj np. słodką paprykę w proszku, do drugiej ugotowaną marchewkę, do trzeciej np. banana.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 306
Rejestracja: 28 mar 2005, 14:06
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 28 gru 2007, 20:54

Spirulinę podaję wraz z innymi płatkami z karmnika automatycznego.
Samej jeść nie chciały ale wymieszaną z całą gamą płatków dla paletek Tropicala jedzą i nic nie omijają.
Czy domieszka spiruliny w płatkach, 20-30% szpinaku w mixie z mięska i banan wystarczy na pokrycie zapotrzebowania na zieleninę??
Podawać np mrożoną dafnię aby wspomóc trawienie i dostarczyć substancji balastowych??

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 28 gru 2007, 21:47

Krewetki - gdzieś tu na Forum niedawno o nich czytałem i od jakiegoś czasu zacząłem dodawać do mixa. Czerwone ryby dostały ładnego intensywnego koloru, a maluchy szybciej przybierają (przynajmniej tak mi się wydaje) na wadze/wymiarze. Jedzą to bardzo chętnie.

Pepe90
senior
senior
Posty: 149
Rejestracja: 11 mar 2007, 19:25
Lokalizacja: Okolice Tomaszowa Lubelskiego
Kontaktowanie:

Post autor: Pepe90 » 28 gru 2007, 22:06

Iwek a co robisz z nimi. No bo mięso mielisz i cała resztę a co z krewetkami również przez maszynkę do miecha czy jak ???

Pozdrawiam Paweł :)

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 28 gru 2007, 22:13

Kupuję zamrożone niestety bez skorupek (podobno ze skorupkami są lepsze) i w stanie na pól zamrożonym, jeden raz przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Potem mieszam z całym (3 krotnie zmielonym) mixem. To chyba wszystko :)

A, i jeszcze trzeba koniecznie posmakować, czy czegoś nie brakuje ;)

Odpowiedz

Wróć do „Karmienie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości