Pomysl na tarlo

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

laszlo

Pomysl na tarlo

Post autor: laszlo » 07 mar 2005, 15:34

Witam!
Chcialbym was prosic o rade.
Mam w swoim akwa 200l 5 doroslych palet maja okolo 13miesiecy.
Parametrow wody niemiezy gdyz palety sa od malego u mnie i rosna i czuja sie wysmienicie, maja okolo 12cm srednicy.
Chcialbym rozmnozyc jakas pare, natomiast niewidze u nich oznak do rozrodu, zadna z tych pieciu jak do tej pory nie ma sie ku sobie, wszystkie plywaja w stadzie ale nic wiecej, przy jedzeniu wsyzstkie sie tluka ;-).
Czy jest jaks mozliwos pobudzenia ich do rozrodu?, pomyslalem ze moze przeloze w ciemno dwie sztuki i poczekam z miesiac to moze poczuja miete.
Czy dobierajaca sie para bedzie plywac razem i bronic swojego terytorium duzo wczesniej, czy to bedzie z dnia na dzien?
Pozdrawiam, moze Janusz Zajonz mi pomoze ;-)

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 07 mar 2005, 18:55

Witam!
Jeśli możesz - trochę nie na temat - opowiedz jakim cudem udaje Ci się utrzymać 5 dorosłych palet w 200 l ?
Jak u Ciebie z azotanami, azotynami... jaka filtracja... ile roślin?
Bo dla mnie to BOMBA!
Pozdrawiam

laszlo

Post autor: laszlo » 07 mar 2005, 19:11

Jeśli możesz - trochę nie na temat - opowiedz jakim cudem udaje Ci się utrzymać 5 dorosłych palet w 200 l ?
Witam!
No moze wyda ci sie to dziwne, ale mam w sumie 9sztuk, mam tylko same paletki zadnych innych ryb.
5 palet maja juz 13 miesiecy(13cm srednicy) a cztery pozostale okolo 7 miesiecy(8cm srednicy).
Parametrow wody nigdy w zyciu niemierzylem gdyz hoduje ryby na zasadzie obserwacji. Wczesniej przez 5 lat w tej samej wodzie (tzn z tego samego kranu) hodowalem i rozmnazalem skalary z powodzeniem.
Po co mam miezyc, badac i niepotrzebnie sie stresowac skoro ryby mam od malego (kupilem je jak mialy 3miesiace) i nigdy niechorowaly, pokarm jedza jak oszalale, wrecz bija sie o niego.
W ogolnym mam korzen, dosc duzy, wydaje mi sie ze on zbija troszke ph gdzyz w kranie mam 7pH (dawno temu kolega przyjechal do mnie z testem na ph i zmiezyl).
Co do szkodliwych substancji to mysle ze usuwam je poprzez, 3 razy w tygodniu podmiane wody ok25%, oraz filtracje zewnetrzna i wewnetrzna.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 07 mar 2005, 21:15

5 palet maja juz 13 miesiecy(13cm srednicy) a cztery pozostale okolo 7 miesiecy(8cm srednicy).
Musze powiedzieć, że u mnie 13 cm maja ryby które mają włąsnie około 7 miesięcy, zatem nie jest to jakieś wielkie osiągnięcie patrzac na to ze nie badasz wody. Choć faktycznie podmianami mozesz załatwić duża tyle ze PH możesz mieć powyzej 7 i przy lekkim przekramieniu trujący amoniak bankowo. U siebie zaobserwowałem że samice w moim akwarium rosną nieco wolniej. Choć nie możesz tego przyjąć za pewnik moze akurat ty masz same samice, :)

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”