Filtracja biologiczna w tarliskowym (sterylnym)
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
Filtracja biologiczna w tarliskowym (sterylnym)
Pytanie jak w temacie...
Mając gąbkę i głowicę do niej (głowiczkę).... na czym polega?
Ze studiowania postów wynika, iż filtracja mechaniczna sprowadza się do czyszczenia dna, a biologiczna? Bakterie wgąbce, którą się płucze co kilka dni w tej samej wodzie, w czasie podmian?
Proszę o podpowiedzi...
Wojtek
Mając gąbkę i głowicę do niej (głowiczkę).... na czym polega?
Ze studiowania postów wynika, iż filtracja mechaniczna sprowadza się do czyszczenia dna, a biologiczna? Bakterie wgąbce, którą się płucze co kilka dni w tej samej wodzie, w czasie podmian?
Proszę o podpowiedzi...
Wojtek
- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
Dzięki za informację - ale źle się wyraziłem....
Rozumiałem to tak: woda, do której pakujemy dobraną parę ma być dobrze ustabilizowana....
- nieczystości usuwane z dna...
- w czasie gdy ikra już jest i następuje wylęg larw i przenoszenie się ich na rodziców....
właśnie: co wówczas z podmianami? co z syfkiem na dnie?
Zakładam - jeśli mają być - podmiany taką samą wodą (parametry)...
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Wojtek
Rozumiałem to tak: woda, do której pakujemy dobraną parę ma być dobrze ustabilizowana....
- nieczystości usuwane z dna...
- w czasie gdy ikra już jest i następuje wylęg larw i przenoszenie się ich na rodziców....
właśnie: co wówczas z podmianami? co z syfkiem na dnie?
Zakładam - jeśli mają być - podmiany taką samą wodą (parametry)...
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Wojtek
Każdy robi inaczej .Niektórzy wymieniaja niewielkie ilości codziennie ,Ja ograniczam sie w pierwszym tygodniu do 2-3 podmian .
W/G mnie nie robi im to zadnej róznicy .Oczywiście mowa tu o bardzo wczesnym etapie wychowywania larw nie narybku.
W przypadku przenoszenia lub odrywania się larw nie mozesz robic ,zadnych podmian wody,a brudu powinno być minimalnie ,poniewaz Ja w tym czasie wogóle nie karmie tarlaków.
Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA
W/G mnie nie robi im to zadnej róznicy .Oczywiście mowa tu o bardzo wczesnym etapie wychowywania larw nie narybku.
W przypadku przenoszenia lub odrywania się larw nie mozesz robic ,zadnych podmian wody,a brudu powinno być minimalnie ,poniewaz Ja w tym czasie wogóle nie karmie tarlaków.
Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA
- siwy
- junior
- Kontaktowanie:
pewnym sposobem na zachowanie w miare stalych parametrow wody zwlaszcza w tym pierwszym okresie zycia larw i narybku, jest spokojne sciagniecie syfku - np po pierwszym karmieniu tarlakow zaraz po wykluciu sie mlodych - i przecedzenie, po czym woda spowrotem do akwa, czyszczenie gabek - w tej samej wodzie naturalnie i pierwsze male podmiany wody mniej wiecej po tygodniu od wylkucia sie narybku... tak ja praktykowalem i tyle moge doradzic