Czemu z ikry nie wykluwa się potomstwo?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Jeżeli ikra jest jeszcze dzisiaj i jeszcze nie spleśniała weź kilka ziaren dzisiaj. Jeżeli efekt ten sam, to niestety z tej pary nic nie będzie. A powody? Cóż najbardziej prawdopodobne są dwa: celowe działanie, zwłaszcza niektórych farm hodowlanych lub skutek nieumiejętnego leczenia jakimiś preparatami. Tak czy siak raczej nie liczył bym na zwrot sytuacji.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Myślę że warto by było jeszcze popróbować dając samicy sprawdzonego samca,jeśli i to nie wypali to na bank samica jest nie płodna to samo tyczy się samca po którym niema młodych należy dać takiemu samcowi pewną samicę, która już miała młode i będziesz wiedział czy samiec jest płodny,może okaże się że chociaż jedna rybka z tej parki będzie mogła mieć potomstwo.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Też tak myślę, mam podbnie i w dodatku też z czerwoną odmianą barwną ... choć to nie ma nic do rzeczy jaki kolor mają.A może cała przyczyną jest to że samczyk wogule nie polewał ikrę
Samica co tydzień kładzie ikrę, czasem nawet co 5 dni, samiec jej nie polewa, ale potem pilnuje i nawet samicę odgania, podjada ikrę niestety również. 1 lub 2 nocki i po ikrze, jak samica upilnuje to po 3 dniach ikra bieleje w całości, po 2 dniach bieleje może 10%, ale po 3 dobach 99% bieleje więc ją zjadają.
Postawiłem na dobrą dietę dla samca i naukę od innego samca w ogólnym jak się to robi ... podlewa ikrę samicy.
Ja bym ich na Twoim miejscu nie rozdzielał (jeszcze

- Załączniki
-
- DSC01484.JPG (31.59 KiB) Przejrzano 2830 razy
-
- junior