ale prawie wcale nie jedzą
Czy to normalne?
PS: a jakie filtry stosujecie bo dzis znalazłem w wewnętrnym na gąbce 3 trupki małe

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
W tarliskowym zbiorniku nie powinieneś używać filtra o zbyt dużej wydajność. Zrozumiałym przecież jest żę taki wykluty świeżo kurczak nie oprze się "ssaniu" i odejdzie na tamtą stronę brzegu. Użyj zwykłego wewnętrzniaka z wydajnością dobraną do pojemności akwa i załóż pojemną (dużą) gąbką. Wylot wody z filtra ustaw tak aby wytwarzał jak najmniejszy ruch wody, najlepiej w pionie. To sprawi że małe paletki nie będą spychane w stronę filtra i to one będą decydowały o kierunku pływania. To znacznie zmniejszy ryzyko "zassania" rybki. Co do jakości wody to i tak musisz ją z wolna zacząć podmieniać zaraz po tym jak ryby zaczną pobierać pokarm. Duże zanieczyszczenia których słabszy filtr nie jest w stanie przyciągnąć usuwaj za pomocą cienkiej rurki powoli i ostrożnie podbierając wodę. Takie czynności pozwolą Ci pozostać przy możliwych do zaakceptowania parametrach wody.jakie filtry stosujecie bo dziś znalazłem w wewnętrznym na gąbce 3 trupki małe
To, że stare nie jedzą może świadczyć o tym, że coś im dolega. To, że młode zostały do gąbki wciągniete świadczy, że są słabe. Jeśli sytuacja się nie poprawi to jest prawie pewne, że wszystkie małe polecą w zaświaty. IMO na wiciowce. Przy zdrowych starych są zdrowe młode i im filtr jak wpotoku górskim nie przeszkodzi bo stare wybiorą miejsce w zbiorniku gdzie ruch wody jest odpowiedni i tam mogą pozostać z młodymi ile chcą. U mnie pary te z konkursu stoją cały czas w tym samym miejscu i tylko się wymieniają małymi. Drugi w tym czasie podżera żarcie. Filtracja wewnętrzna - turbina 3W SZUTA - gąbka nr 7+ w ilości 1-2 sztuki.pc-net pisze: ale prawie wcale nie jedzą
Czy to normalne?
PS: a jakie filtry stosujecie bo dzis znalazłem w wewnętrnym na gąbce 3 trupki małe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość