Twardość wody.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Dariusz Jaświn
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Radlin
Twardość wody.
Witam.
12 dzień jak narybek pływa.
Tarło i inkubacja ikry przeprowadzone były w wodzie o TWO 4 , TWW 0 , ph 5,5.W różnych postach piszecie że najkorzystniej jest jeżeli woda do tarła miała by TWO 10 ,a TWW 3-4,co ma wpływ na późniejszy rozwój narybku.Moja para jednak przy tych parametrach nie podchodziła do tarła.
Czy teraz w 12 dniu warto kombinować z twardością czy lepiej zadbać o to by pokarm wzbogacić o jakieś witaminy(np do solowca przed podaniem wkropić Fishtaminę)
12 dzień jak narybek pływa.
Tarło i inkubacja ikry przeprowadzone były w wodzie o TWO 4 , TWW 0 , ph 5,5.W różnych postach piszecie że najkorzystniej jest jeżeli woda do tarła miała by TWO 10 ,a TWW 3-4,co ma wpływ na późniejszy rozwój narybku.Moja para jednak przy tych parametrach nie podchodziła do tarła.
Czy teraz w 12 dniu warto kombinować z twardością czy lepiej zadbać o to by pokarm wzbogacić o jakieś witaminy(np do solowca przed podaniem wkropić Fishtaminę)
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Mam ten sam problem o którym wspomniał Irek. Wiecie, że wygrałem licytację krewetek i ... pojawił się problem. KH=GH=0 i co ? - krewetki mi padają bo zrzucają pancerzyk i nie mają z czego ulepić nowego. Aktualnie testuję wodę z kredą i wodę z węglanem wapnia i magnezu, ale robię to na oko bo padł mi test na GH. Docelowo zastosuję PGHM (PG Hydro Mineral) i odpowiednie jego dawkowanie podniesie twardość wody.
Tylko czy krewetki dożyją tego momentu ...
Tylko czy krewetki dożyją tego momentu ...

- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
To zależy przecież na TWO wpływają jony 2+ metali (głównie jony Ca2+ i Mg2+) więc TWO powinno pójść w góręMichcio pisze:Tymi solami podniesieszTWW. Węglany wapnia i magnezu w wodzie to jest właśnie twardość węglanowa, więc test GH raczej się nie przyda.birdas pisze: Aktualnie testuję wodę z kredą i wodę z węglanem wapnia i magnezu, ale robię to na oko bo padł mi test na GH.
A jako bufor to pracują wodoro-węglany wapnia i magnezu.
Zresztą przecież wapienie jest to węglan wapnia (myślę, że jak by nie miały wpływu na TWO to można by je było śmiało dawać do akwa nawet z paletami).
Z dodanie soli Ca i Mg (zwłaszcza słabych kwasów) wiąże się nieodlocznie podwyższenie pH.
Myślę że siarczan wapnie był by lepszy do podniesienie tylko TWO bo kwas siarkowy jest mocnym kwasem i będzie to miało mniejszy wpływ na pH.
- birdas
- entuzjasta
Michale a jakbyś chciał podnieść TWW z poziomu zera nie podnosząc TWO, które też jest zerem ? Wówczas TWW musiałoby być większe od TWO.
Irku producent podobno definiuje że dodając PGHM zgodnie z ulotką uzyskasz twardości na poziomie ok. 4. Jak dasz tego preparatu 150% dawki to twardość będzie ok. 6, jak 200% to 8 itp. itd.
Ja go na razie nie mam bo zamówiłem mnóstwo rzeczy i nawet tę pompę o której kiedyś Iwek22 pisał, ale że pojawiła się u mnie wątpliwość czy nie wziąć modelu mocniejszego ... no i utknąłem z zakupami na etapie komunikacji z serwisem technicznym, który na razie nie raczył mi odpisać.
Irku producent podobno definiuje że dodając PGHM zgodnie z ulotką uzyskasz twardości na poziomie ok. 4. Jak dasz tego preparatu 150% dawki to twardość będzie ok. 6, jak 200% to 8 itp. itd.
Ja go na razie nie mam bo zamówiłem mnóstwo rzeczy i nawet tę pompę o której kiedyś Iwek22 pisał, ale że pojawiła się u mnie wątpliwość czy nie wziąć modelu mocniejszego ... no i utknąłem z zakupami na etapie komunikacji z serwisem technicznym, który na razie nie raczył mi odpisać.

- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Wapienie jako węglan wapnia podnoszą tww i przez to ph dlatego nie nadają się do palet. Co do buforów to w paletach przy ph 6 już nie ma bufora węglanowego. Siarczan wapnia jak i magnezu (inne tez ale anion kation musi być z mocnej zasady) się nadaje do podniesienia twardości niewęglanowej gdyż kationy ani aniony tych soli nie wchodzą w reakcję z wodą. Two pójdzie w górę rzeczywiście ale to nie ma sensu, dlatego że potrzeba jest woda woda kwaśna z twardością niewęglanową.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2008, 14:34 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- birdas
- entuzjasta
Moje krewetki nie potrzebują wody kwaśnej. W akwa z krewetkami poza krewetkami nie ma innych organizmów żywych, a one potrzebują PH w miarę neutralne. Pewnie PGHM zrobi lepszą wodę, ale na razie go nie mam i muszę ratować krewetki dowolną metodą którą mam pod ręką i to na oko.Michcio pisze:Two pójdzie w górę rzeczywiście ale to nie ma sensu, dlatego że potrzeba jest woda woda kwaśna z twardością niewęglanową.
Wiem, że podniesienie TWW przy TWO=0 jest ciężkie do wykonania, ale ja pisałem o sytuacji odwrotnej. A dodając jakichkolwiek soli wapnia czy magnezu podniesie się TWO.birdas pisze:Michale a jakbyś chciał podnieść TWW z poziomu zera nie podnosząc TWO, które też jest zerem ? Wówczas TWW musiałoby być większe od TWO.
PS.IreneuszKaczor pisze: Zadam teraz pewnie banalne pytanie dla niektórych: A jak podnieść samo TWO, lub samo TWW nie zmieniając przy tym pH?
A co to wląściwie jest PGHM??(Domyślam się, ze jakieś sole)