LSS i nie tylko

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Re: LSS i nie tylko

Post autor: jzajonz » 02 kwie 2011, 10:46

Dzięki Basi przeczytałem co nieco na Facebooku Adrew Soh'a na temat sztucznego wychowu. Opracował coś nowatorskiego dotąd nieznanego, jedynego w swoim rodzaju a przede wszystkim prostego i nie wymagające dużego nakładu czasu. Metoda przy której w 100% młode są wolne od pasożytów.
Niestety jego pierwszy wykład na ten temat będzie dopiero w maju na Aquaramie, ale kto wie czy nie uda nam się zrealizować pomysłu Basi aby namówić na jego powtórkę w Warszawie.

Czapa
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Kamiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grajewo

Post autor: Czapa » 02 kwie 2011, 13:54

jzajonz pisze:Dzięki Basi przeczytałem co nieco na Facebooku Adrew Soh'a na temat sztucznego wychowu. Opracował coś nowatorskiego dotąd nieznanego, jedynego w swoim rodzaju a przede wszystkim prostego i nie wymagające dużego nakładu czasu. Metoda przy której w 100% młode są wolne od pasożytów.
Niestety jego pierwszy wykład na ten temat będzie dopiero w maju na Aquaramie, ale kto wie czy nie uda nam się zrealizować pomysłu Basi aby namówić na jego powtórkę w Warszawie.
Janusz w Polsce już jest człowiek,który zajmuje się sztucznym wychowem.Mieszka w Warszawie,ale czy podzieli się z nami tą wiedzą,chyba nie.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 02 kwie 2011, 19:30

Metoda o której jest mowa na FB nie ma nic wspólnego z metodą Jacka Wattleya czy Degena, czy też kogoś innego. Jest to metoda nigdzie jeszcze nie publikowana i po raz pierwszy będą na ten temat wykłady na Aquaramie w maju 2011 prowadzone przez innowatora tejże metody.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 03 kwie 2011, 10:44

.[/quote]
Janusz w Polsce już jest człowiek,który zajmuje się sztucznym wychowem.Mieszka w Warszawie,ale czy podzieli się z nami tą wiedzą,chyba nie.[/quote]

Tak wiem, ale nawet ci co go znają jeszcze nie dowiedzieli się jak on to robi.

Poczekam więc ze sztucznym do września bo będę nalegał aby czegoś dowiedzieć się od Andrew

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 10 kwie 2011, 19:46

Ostatnio spróbowałem tego sposobu sztucznego wychowu.
Wygląda to na sposób prosty i łatwy ale u mnie nie zadziałało. Myślę że to głównie za sprawą filtracji ponieważ w tarliskowym mam wyłącznie filtr wewnętrzny który nie sprostał zadaniu. Po jednym dniu takiego karmienia wodą jest mętna a po dwóch robi się mleko.

Czy ktoś tego próbował?

http://www.youtube.com/watch?v=gOXcwoxZj8k

seba*1*
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
Kontaktowanie:

Post autor: seba*1* » 11 kwie 2011, 16:02

Też to chcemy testowac...ale jakoś z braku czasu ciągle sie to odkłada.Janusz opisz krok po kroku jak postępowałeś z ikrą po zabraniu jej tarlakom i jak przygotowałeś pokarm dla narybku.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 12 kwie 2011, 05:48

seba*1* pisze:.Janusz opisz krok po kroku jak postępowałeś z ikrą po zabraniu jej tarlakom i jak przygotowałeś pokarm dla narybku.
Ikry nie zabrałem ale osunąłem tarlaki kiedy pojawiły się ogonki. Obniżyłem też poziom wody. Pokarm przygotowałem tak jak na filmie.
Jajko gotowałem nie dłużej niż 2 min dodając do żółtka spirulinę i witamin. Przed nacieraniem plastikowej packi zamroziłem pokarm, wówczas łatwiej go rozsmarować.
Moim błędem może był również fakt że pokarm był nie zmieniany przez kilka godzin co powodowało psucie się wody.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 12 kwie 2011, 10:18

Janusz czy maluszki interesowały sie tym pokarmem? jak to pokazane jest na filmiku ,moim zdaniem po każdym karmienu należy zabierać karmidełko i robić częste podmiany wody ,może byc tak że do żółtka jest jeszcze coś dodawane aby podczas karmienia żółtko nie oddzielalo się samo od karmika tz. tej deseczki plastykowej ,pamietam jak karmilem danio gotowanym żółtkiem to po chwili woda robila sie mętna wtedy wystarczylo zmienić wodę ,do podmian wodę brałemz zbiornika ogólnego ,myślę że i przy paletkach można tak zrobić i do podmian uzywać wodę przygotowaną do tarła ,myslę że maluszki tym miksem z żółtaka sa karmione nie dlużej jak 5 dni a nastepnie już dostają pokarm żywy przesiewany jak naj drobniejszy ,też mam zamiar sie w to po bawić ale jak narazie rodzice karmia same a na ilości maluchow mi nie zależy bo i z tymy co mam nie mam co robić :P ,Janek

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Post autor: roh » 12 kwie 2011, 16:21

Nigdy nie karmiłem sztucznie,ale słyszałem to i owo. Spróbujcie żółtko rozpuszczać w żelatynie spożywczej i coś takiego po stężeniu na czarnym szkle do wody.Powinno się trzymać około pół godziny. Słyszałem też wersję z rozcieranym oczlikiem(cyklop)
Niestety nie znam zupełnie przepisu, ani sposobu robienia takiej karmy. Kontaktu do gościa, który mi to opowiadał też nie mam.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 12 kwie 2011, 21:49

Może lepiej było by dodać troszkę tranu do żółtak i dobrze wymieszać zamiast żelatyny ,Janek

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 13 kwie 2011, 06:30

Tak do końca nie jestem przekonany czy rybki interesowały się tym pokarmem. Owszem w drugim dniu życia dało się zauważyć że co jakiś czas któraś tam coś skubnie ale nie jest to tak jak z żerowaniem na skórze.
Zdecydowanie wskazany byłby filtr typu sump z dużą ilością wody. Tak też jest na innym filmie owej hodowli.
Owszem mógłbym robić duże podmiany wody ale musiałbym wówczas z wyprzedzeniem zmagazynować przynajmniej 300 litów o identycznych parametrach na te pierwsze 5 dni. Nie byłem na to przygotowany

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 27 kwie 2011, 07:47

<script src='http://img857.imageshack.us/shareable/? ... y.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

<script src='http://img816.imageshack.us/shareable/? ... m.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

<script src='http://img576.imageshack.us/shareable/? ... b.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

Takie tam na specjalne okazje :) :)

Przemek Wieczorek
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: .....
Miejsce zamieszkania/miasto/: ....

Post autor: Przemek Wieczorek » 27 kwie 2011, 08:11

Janusz piękne RW Pewno Azja ?

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 27 kwie 2011, 08:23

Wracając do Albino LSS oto kilkudniowe, coś tam jedzą i rosną, może uchowa się kilka. Ich rodzice mają już nowe larwy więc za tymi nie tęsknią :)

<script src='http://img839.imageshack.us/shareable/? ... g.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Obrazek</noscript>

Czapa
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Kamiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grajewo

Post autor: Czapa » 27 kwie 2011, 22:24

Janusz, czyli po wakacjach mam przyjechać po młode ryby?

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”