Bójki w tarliskowym

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 02 wrz 2007, 11:42

Wpomniałeś Birdas o lampie UV Aquela 9W. Chciałbym przestrzec tych co mają zamiar ją nabyć. W moim odczuciu lampa to jest bublem bo w krótkim czasie zużyły mi się dwie takie i to w ten sam sposób, mianowicie na skutek przecieku żarniki sie przepaliły. Co więcej producent podaje że ta lampa może pracować zanużona a tu taki numer z przeciekaniem.
Co do wychowu kilku larw to osobiście nie polecam. Szkoda zachodu no chyba żyby była to jakaś super odmiana.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 02 wrz 2007, 15:59

wojam pisze: Nie wiem czy Twoje założenia są słuszne czy nie, ale u mnie pomimo prefiltra i filtra biologicznego wąż doprowadzający i odprowadzający wodę z filtra niewiele różnią się od siebie pod względem "czystości" wewnątrz.
U mnie nieco się różnią. Ale może to tylko złudzenie bo jedne mam oryginalne (ciemne) a inne sztukowane przeze mnie na potrzeby instalacji wodnej w szafce.
Wcześniejszą Twoją wypowiedź rozumiałem w taki sposób, że trzymasz lampę w akwarium, żeby ją w razie potrzeby włączać, jednak od ponad roku nie miałeś takiej potrzeby.
Lampa w akwa ogólnym była w szafce. Woda pobierana z akwa płynęła do prefiltra, z niego do filtra biologicznego, poźniej na lampę UV, później część do denitryfikatora i główny strumień do akwa.
Dzisiaj jak ją przeniosłem do tarliskowego to niestety musiałem podłączyć ją wewnątrz akwa bo pomimo, że miała pasować do filtrów wewnętrznych Aquael FAN2(3) to nie pasuje. Kiedyś taki sposób podłączenia praktykowałem więc i tym razem zrobiłem podobnie. Poniżej pokaże filmik jak to wygląda po dzisiejszej przeprowadzce.
I właśnie ze względu na to co napisałem wyżej, uważam że nie jest to najlepszy sposób. Nie widzę sensu przechowywania lampy w akwarium i mycia jej przed każdorazowym użyciem po dłuższej przerwie. Ja swoją trzymam w szafce.
Dzisiaj tę swoją rozkręciłem i w zasadzie była czysta w środku. Konkretnie na samej lampie (to co świeci) było trochę brudu, ale naprawdę niewiele. Nawiązując do tego to wogóle nie widzę potrzeby jej czyszczenia - no chyba, że latami nie była używana.
jzajonz pisze: Wpomniałeś Birdas o lampie UV Aquela 9W. Chciałbym przestrzec tych co mają zamiar ją nabyć. W moim odczuciu lampa to jest bublem bo w krótkim czasie zużyły mi się dwie takie i to w ten sam sposób, mianowicie na skutek przecieku żarniki sie przepaliły.
Nigdy do tej pory nie musiałem inwestować w nowy żarnik. Może moja też już nie działa ? - nie wiem. Będzie ciemno w pokoju, zgaszę u rybek światło i ją włączę - okaże się. Kupiłem ją ponad 2 lata temu.
Może nie każda jest bublowata ?
Co do wychowu kilku larw to osobiście nie polecam. Szkoda zachodu no chyba żyby była to jakaś super odmiana.
A nie jest ? ;)

Tak wygląda teraz mój pokoik po dzisiejszych przenoszeniach akwarium:

http://www.spychala.zsem.pl/pokoik.mov (12,5 MB)

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 02 wrz 2007, 20:01

Mam taki sam problem z pleśnieniem ikry jak Ty. Kilkanaście podejść i za każdym razem biała. Ostatnim razem do ostatniego 3-go dnia cyklu zachowało się kilka zapłodnionych ziaren i ... spleśniały. Woda:
ph - 6
tww - 0
two - 5
no2 - 0
no3 - 0
temp 30 stopni
woda z dodatkiem garbników
Nie używam lampy UV bo nie mam, a filtr z diodą led-UV uważam za stratę pieniędzy.Kupiłem taki z rok temu dałem 125 pln-ów i już nie działa a jak działał to przy takiej mocy diody i tak do niczego to nie prowadziło.
Kombinowałem już w szelaki sposób i powoli dochodzę do przekonania że trzeba postarzać wodę. Aby utrzymać no3 - 0 muszę robić częste podmiany, a podmieniana woda ma zawsze max 7 dni (RO). I to jest błąd.Taka woda powinna oczekiwać w oddzielnym zbiorniku conajmniej 2-tyg.a jej parametry muszą byś stabilne a potem jeszcze z 10 dni już w akwa tarliskowym zanim ryby się zorganizują. I nie ma co tu za wszelką cenę doprowadzać no-3 do zera, bo to się oczywiście wiąże z delikatnymi podmianami a to oczywiście "delikatnie" zmienia parametry i znowu ikra biała. Zaóważyłem że kiedy woda ma jakieś 20 dni a od 7 pływają w niej tarlaki to no-3 podskakuje do 10-20 i w niczym to nie przeszkadza. Dziś już drugi dzień ikra jest na stożku i spleśniało tylko 20%. Zrobiłem już chyba wszystko i teraz mi się wydaje że bez lampy UV będzie bardzo ciężko. Teraz jeszcze po przeczytaniu postu Janusza będę prubował obniżyć ph do 5, może tu leży problem?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 02 wrz 2007, 21:28

No ja przetestuję metodę z lampą UV. Również nie uważam aby azotany na poziomie 10-20 to był jakiś problem dla ikry. Co do "starości" wody to też nie wiem. Wiem natomiast jedno. Jeśli każde tarło kończyło się pleśnią, a teraz zastosuję lampę UV i nie zakończy się to w ten sposób to będziemy znali odpowiedź.
Prześledź ten wątek (http://www.discusforum.info/viewtopic.p ... sc&start=0) - włączyłem się do niego i w zasadzie piszę tam o tym samym co i tu. Dowiedziałem się z tego wątku wielu ciekawych rzeczy, do których niestety nie potrafię się odnieść, ale są naprawdę ciekawe.

P.S.
Moja lampa UV działa :) Januszu czy ta lampa ma być włączona 24 h/dobę, czy może wystarczą 2-3 godzinki dziennie ? Nigdy nie stosowałem lampy w trybie całodobowym, a te kilka godzinek i tak wybije z wody wszystko.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 02 wrz 2007, 22:18

niech chodzi 24/godz. Nic jej nie będzie a rybkom też nie zaszkodzisz.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 03 wrz 2007, 12:11

Ok - to włączyłem ... niech chodzi cały czas. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 05 wrz 2007, 12:13

No ja przetestuję metodę z lampą UV
No i jak, przetestowałeś tę lampę? Bo ja sprawdziłem opcję z ph 5,5 i nic, zero zmian. Do drugiego dnia całość ikry spleśniała.. Został tylko sposób z lampą, ale nie będę wywalał pieniędzy w ciemno, więc jak działa?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 05 wrz 2007, 14:47

Jeszcze nie ma żadnych efektów. Rybki dopiero trzeci dzień pływają po przenoszeniu akwa i jeszcze nie składały ikry. Myślę, że w ciągu 2-3 dni powinny złożyć. Lampa UV chodzi cały czas i woda jest krystalicznie czysta. Dam znać jak złożą ikrę i dam znać co będzie się z nią działo w kolejnych dniach.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 wrz 2007, 15:36

Rybska składają ikrę. Jak skończą to wrzucę jakieś fotki. Lampa UV chodzi cały czas.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 wrz 2007, 17:05

hehehe teraz to masz dopiero ciśnienie, co? :lol: . Moje też już coś przy stożku majstrują. Sprawdzimy czyja wcześniej spleśnieje? :wink:

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 06 wrz 2007, 17:09

Przeniosłem parkę po dwóch tarłach w ogólnym (z larwami) do akwarium tarliskowego, po ok sześciu dniach złożyły po raz trzeci ikrę, ale w ciągu 24 godzin ją zjadły :(
Czy zasłaniacie jakoś szyby, żeby miały większy spokój czy pozostawiacie odkryte? Co mogło być przyczyną takiego zachowania?
Przepraszam Marcin, że wcinam się w Twój temat, ale to takie pokrewne pytanie, więc nie chciałem zakładać nowego :)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 wrz 2007, 17:11

jociak pisze: Sprawdzimy czyja wcześniej spleśnieje? :wink:
Możemy sprawdzać :) - jutro o tej godzinie już będę wiedział na czym stoję. A jak Janusz miał rację to na weekend będę miał dużo larw ;) Obserwowałem rybki z daleka. Wszystko przebiegało jak należy. Samiec również intensywnie jeździł tyłkiem po szybie ... musi być dobrze ;).
Oto fotki z mojego akwa:

- widok ogólny:

Obrazek

- ikra:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Standardowo stożek to dekoracja, ikra znów na szybie.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 wrz 2007, 17:15

Iwek_22 pisze: Czy zasłaniacie jakoś szyby, żeby miały większy spokój czy pozostawiacie odkryte?
Ja zostawiam odkryte, ale staram się nie biegać przed akwem jak zaczynają składać ikrę.
Co mogło być przyczyną takiego zachowania?
Stawiam na stres związany z bieganiem obok akwa.
Przepraszam Marcin, że wcinam się w Twój temat, ale to takie pokrewne pytanie, więc nie chciałem zakładać nowego :)
Nie ma problemu :)

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 06 wrz 2007, 17:19

[quote="birdas
Stawiam na stres związany z bieganiem obok akwa.[/quote]

Akurat jak zjadły, nikogo nie było w domu :(
Poza tym mam zasłonięte prawie całe styropianem, zostawiłem tylko z przodu 10-centymetrowy pionowy wolny pas, żeby je podgądać :oops:

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 wrz 2007, 17:28

No to nie wiem ... u mnie jest odwrotnie. Nawet jak 100% pleśni jest na szybie to dalej dzielnie pilnują :?

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”