Saga Pigeonów

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Hico
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Hico » 29 lip 2005, 15:38

Teo pisze:Hico uciekasz od odpowiedzi.
Chodzi przez cały czas o to samo Pigeon Blood Blue.
Nie wiem o co chodzi sprecyzuj pytanie prosze.

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 29 lip 2005, 16:17

Czy po obu rodzicach Pigeon Blood Blue, uzyskamy taki sam narybek czyli Pigeon Blood Blue, czy może jakieś mieszańce (z pieprzem)jak u Noska. Ewentualnie jakie formy barwne rodziców dobrać by uzyskać przynajmiej część narybku Pigeon Blood Blue.

Po wcześniejszych postach odnoszę wrażenie że uzyskanie takich ryb jest łutem szczęćcia.

Hico
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Hico » 29 lip 2005, 16:40

Teo pisze:Czy po obu rodzicach Pigeon Blood Blue, uzyskamy taki sam narybek czyli Pigeon Blood Blue, czy może jakieś mieszańce (z pieprzem)jak u Noska. Ewentualnie jakie formy barwne rodziców dobrać by uzyskać przynajmiej część narybku Pigeon Blood Blue.

Po wcześniejszych postach odnoszę wrażenie że uzyskanie takich ryb jest łutem szczęćcia.
Sprawa wygląda tak mam 4 pary pigeona 3 to Pigeon blood rot jedna to pigeon blood blau ale odmian perlowa dlaczego podkreslilem ze odmian perlowa bo ta biel jet inna z połyskiem i na tej odmianie nie ma kropek wogóle niestety mój aparat kiepsko chwyta tą róznice przy brudnych szybach ale tej pary zdjecia jeszcze nie wstawilem.Z tarla super czystch pigeono wychopdzi powyżej 85% napewno.Jedna pare tzn tylko samica mam brzydsza niz Nosek wiec nawet nie ma jej zdjecia a wychodza z niej w tej samej ilosci pieknę pigony nie nakrapiane.A co do pary z perlowym polyskiem to wspolnik stawial nowe tarliskowe podczas składnia przez tą pare ikry i samiec sie sploszyl i nic nie wyszlo :(.A jakie formy barwne tu nie ma problemu zamwiasz duze a ja ci tak dobiore u stendkera takie by dawaly czyste mlode bo nie kazda sie nadaje to tez prawda dalatego chcem zobaczyc zdjecie rodziców.

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 29 lip 2005, 17:25

Czyli Twoja odpowiedz utwierdziła mnie w przypuszczeniach że Pigeony mają skłonność do dziedziczenia jako dominujący ciemny pigment (kropeczki). I stąd nie można dobierać tarlaków z nawet niewielką ilością kropeczek bo u narybku będzie dominował.

Wydeje mi się że zbiegiem lat u większość Pigeonów pojawia się na białym wzorze szarości. Czy u Twoich Pigeonów z perlowym polyskiem też tak jest.

Hico
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Hico » 29 lip 2005, 22:10

Teo pisze:Czyli Twoja odpowiedz utwierdziła mnie w przypuszczeniach że Pigeony mają skłonność do dziedziczenia jako dominujący ciemny pigment (kropeczki). I stąd nie można dobierać tarlaków z nawet niewielką ilością kropeczek bo u narybku będzie dominował.

Wydeje mi się że zbiegiem lat u większość Pigeonów pojawia się na białym wzorze szarości. Czy u Twoich Pigeonów z perlowym polyskiem też tak jest.
Te sklonosci do dziedziczenia biora sie z stad ze ludzie mieszaja pigeona z turkusem bardzo czesto prosty przyklad to nawet na naszym forum tylko prosze sie nie obrazac mi to nie przeszkadza.Stendker mowi ze okolo 10 pokolen slekcjonowania bylo mu potrzebne do utrwalenia czystoscia a teraz ja na nowo psuje by uzyskac pigeony o wzorze leoparda snak skina.Z ta szaroscia to narazie nie ma problemu bo nie istnieje ale zobaczymy co bedzie za rok.

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”