http://www.spychala.zsem.pl/odgania.mov (32,5 MB)
Martwi mnie to ich zachowanie

Czy to powód do niepokoju ?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Gdyby wszystko było ok, to bym wątku nie zakładał. A jakbyś Ty oddychał gdyby Cię ktoś ganiał godzinami w lewą stronę i prawą stronę ? Normalnie nawet nie było widać, że oddychają dopóki nie zaczęły tej gonitwy. Wyglądało to tak:Borys_szczecin pisze:Strasznie obita ta jedna rybcia powiem martwi mnie jedno oddychają jak odrzutowce
Sera PH-jzajonz pisze: Czym zakwaszasz skoro przy ph 6 masz KH 2?
O lampie UV pomyślę, chociaż nie widzi mi się jej przepinanie z obiegu w jakim jest ona teraz wpięta (w akwa ogólnym, aczkolwiek nie włączałem jej już kilkanaście miesięcy). Pisząc "odkażalnik" co masz na myśli ?Zastosuj lampę UV lub dobry odkażalnik a wtedy pleśni nie zobaczysz.
Bo taka mi płynie w kranie. Mam w kranie KH, GH ok .0. W tarliskowym po przełowieniu parki twardości są wyższe, a 80% wody poszła wtedy z ogólnego (w ogólnym mam podobne twardości), ale PH znacznie wyższe. W ogólnym coś mi PH podnosi bo zawsze w podmianach leję wodę o PH=5,5 a w akwa wiecznie 7,0 pomimo dozowania Co2 całą dobę. No ale akwa ogólne zostawmy ...Możesz również mocniej zakwasić wodę aby pozbyć się tww jeśli wiezrzyć pomiarom które podajesz. Nie wiem też dlaczego chcesz rozmnażać aż w tak miekkiej wodzie.
No niestety można ...jzajonz pisze:Nie sądziłem że gdzieś można spotkać taką wodę.
Ono może być 0. Przejścia między barwami nie było. Pojawił się żółty kolor po dwóch kroplach i żeby nie wyglądało to zbyto dobrze to podałem twardość jako te 2.Mówisz że to ph- sery więc coś na bazie kwasu ortofosforowego. Jeśli nim faktycznie zakwaszałeś to przy ph 6 powinieneś mieć tww prawie zero.
PH już od dłuższego czasu jest ustabilizowane. Rybki w podmianach dostają wodę o Ph=5,5-6,0 na 2 dni przed składaniem ikry.Bardzo ważne jest to na ile wcześniej zadziałałeś kwasem przed złożeniem ikry. NIe można np zakwaszać w przeddzień czy nawet na dwa dni wcześniej bo ikra tego nie wytrzyma. Tarlaki powinny byc wpuszczone gdy działanie kwasem zakończyło się kilka dni wcześniej i gdy ph jest już całkowicie ustabilizowane.
Może jednak przełączę tę lampę. Prawdopodobnie w poniedziałek przeniosę to akwa tarliskowe do innego pokoju (nie pomyślałem miesiąc temu, a wiedziałem że po miesiącu akwa musi zniknąć) i wtedy podłączę tę lampę. Jak często i na jak długo mam ją włączać w tarliskowym ?
Osobiście jako odkażalnika używam akryflawinę bądz trypaflawinę bo Cilexu juz nie mogę zdobyć. Gdy uruchamiam lampę UV to powyższe odkażalniki idą na odstawkę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości