Kiedy odstawić narybek od rodziców?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Kiedy odstawić narybek od rodziców?
Wytarła mi się parka 10 lutego 2008r . Akwarium tarliskowe 112l. Narybek ma ok.1 cm i powoli zaczyna sam robić wycieczki po zbiorniku .W związku z tym że jest to pierwsze tarło i ryb i moje proszę o radę kiedy i w jakich okolicznościach powinienem odłowić dorosłe ryby? Boję się zjedzenia narybku przez rodziców.
-
- junior
Narybek ma dopiero 13 dni ( raptem siedem sztuk ) a rodzice już dwa razy po wylęgu młodych złożyły ikrę .Od czasu jak przeniosłem parkę do akwarium tarliskowego składały jajeczka osiem razy . Są jakieś nienormalne i nie mieszczą się w żadnych opisach i stereotypach o których czytałem lub słyszałem i dlatego zdam się pewnie na tak zwanego czuja. Dziękuję za rady!!!
- Haki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
- Kontaktowanie:
Kładą ikre bo mają mało młodych, przy dużym wylęgu tego nie zaopserwujesz. Przy takiej ilości młodych mozesz w cale nie oddzielać młodych chyba że chcesz je wycierać. Razem z pierwszymi młodymi raczej nic nie wyjdzie bo albo zjedza ikre albo samiec nie poleje itp.
Ja młode oddzielam po 2 tygodniach lub 3, azjaci oddzielają po tygodniu. Rodzice przez to mozna utrzymac w super kondycji. Jest jednak warunek, młode trzeba zacząć dokarmiać jak najwcześniej ja zaczynam skarmiać na 3 dni po rozpłydnięciu.
Pozdrawiam
Radek
Ja młode oddzielam po 2 tygodniach lub 3, azjaci oddzielają po tygodniu. Rodzice przez to mozna utrzymac w super kondycji. Jest jednak warunek, młode trzeba zacząć dokarmiać jak najwcześniej ja zaczynam skarmiać na 3 dni po rozpłydnięciu.
Pozdrawiam
Radek