diamondy

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

DERK
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

diamondy

Post autor: DERK » 12 gru 2005, 17:46

U moich rybek wielkosci 12-13cm pływających w ogólnym akwa wysuneły się wyraźnie zarysowane pokładełka, z obserwacji wynika, że jest to jedna samica i dwa samce.Zachowanie ich narazie nie wskazuje na to by dobierała sie jakaś para, która miała by zamiar posiąść potomstwo.
:?: Mam zapytanie czy szykować akwa tarliskowe i przenieś tam samicę z jednym z samców czy jeszcze uzbroić się w cierpliwość i obserwować dalszy ciąg wydarzeń.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 12 gru 2005, 17:59

Zdecydowanie to drugie. Nie zmieniaj im otoczenia bo to ich pierwszy raz a na tarliskowe przyjdzie czas.

DERK
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: DERK » 13 gru 2005, 18:04

Dzięki za radę, uzbrajam się w cierpliwośc i czekam na dalsze poczynania moich pupilków. Jednak nie będe ukrywał że rozmnożenie tych rybek jest dla mnie mażeniem i nie chcę popełnić jakiś błędów, które mogłyby zawazyć na dalszej hodowli. Czekam na porady od starszych kolegów, koleżanek i jestem otwarty na wszelkie uwagi i podpowiedzi, za które z góry DZIĘKUJE.

A fructibus eorum cognoscetis eos

DERK
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: DERK » 01 sty 2006, 19:04

Hee :) Pierwszy maleńki kroczek do sukcesu. Moje Pupulki złożyły ikrę w ogólnym baniaczku, jak narazie jest wszystko OK. Para pilnuje swego niedoszłego potomstwa odganiając resztę gromady.
Oczekuję dalszyh wydarzeń i żyję z nadzieją, że coś z tej ikry się wykluje :mrgreen: .

Zastanawiam się nad założeniem dla nich w przysłości osobnego zbiornika(tarliskowego)

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 02 sty 2006, 17:01

DERK pisze:Hee :) ...........żyję z nadzieją, że coś z tej ikry się wykluje .........
99% - nic z tego nie będzie.
Ponadto - jaki jest wiek ryb?

Poczekaj jeszcze 3 - 4 miesiące, a potem marzenie się ziści :D
W tym czasie pewnie jeszcze z 3 razy zobaczysz kawior.

DERK
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: DERK » 03 sty 2006, 18:02

Jestem bardzo mile zaskoczony, a nawet czuję się teraz bardziej podbudowany, kiedy w odpowiedzi na mojego posta ujrzałem odpowieć od samego Pana Andrzeja.
No cóż nie bedę ukrywał, że dla mnie Pan jest teraz guru w sprawach dotyczących paletek i dyskowców.
Akwarystyką (amatorsko) zajmuje się już ładne kilka latek, ale paletki pielegnuję od niedawna tzn. około roku. Te ryby zawsze mnie fascynowały i fascynują choć jest wiele innych równie (dla mnie) fajnych gatunków ryb, lecz właśnie paletki zagościły w moim sercu i domu.
Będąc nastolatkiem marzyłem o posiadaniu takich ryb, lecz na owe czasy nie było to takie proste. Chodzi o dostępność i ceny jakie wtedy panowały. Brakowało również fachowej literatury, nie było internetu a wszyscy spece od "naleśników" skrzętnie ukrywali wiedzę na ich temat. Teraz jest całkiem innaczej i to duża zasługa Pana Andzrzeja I ZA TO MU DZIĘKUJĘ.
Odnośnie moich rybek - zostały kupione od Pana Bernarda Pszczoły, miały wtedy wielkość 5zł. Obecnie od zakupu mineło osiem miesięcy, rybki zaczeły mi sprawiać podwójną frajdę:wyglądem i swoim zachowaniem :wink:
Chciałbym podkreślić, że nie jestem hodowcą lecz akwarystą , któremu bardzo podobają się te ryby i rozmnożenie ich byłoby dla mnie osobistym sukcesem - "każdy ma swój szczyt"
Nadal jestem otwarty na wszelkie uwagi i opinie.

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 03 sty 2006, 22:42

WITAM, myśle że z czasem uda sie je rozmnożyć . To wielkie przezycie ta pierwsza ikra u dyskowców .Powodzenia

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 04 sty 2006, 12:03

[quote="DERK"]Jestem bardzo mile zaskoczony, a nawet czuję się teraz bardziej podbudowany, kiedy w odpowiedzi na mojego posta ujrzałem odpowieć od samego Pana Andrzeja.............[quote]

Nie kadź, bo i tak będę robił swoje :wink:

Jak ryby mają 8 miesięcy, to na potomstwo nie licz.
Moim zdaniem ryba winna mieć 1,5 roku by jej pozwolić się rozmnażać, gdyż inaczej pogorszysz tą drogą jakość posiadanego materiału.

Jak sam piszesz - jesteś akwarystą - więc zamiast rozmnażać na tym etapie, popracuj nad kondycją i rozwojem swoich pupilów. To się opłaci.
Wyrosną, zmężnieją, a wtedy...........

DERK
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: DERK » 04 sty 2006, 16:01

Mija 3 doba, ikra zaczeła pleśnieć ale pupulki nadal jej pilnują.
Jóż wiem, że z tego tarła nic nie będzie. Ale co zrobić z tarlakami, które nadal pilnują ikry. :?:
zamiast rozmnażać na tym etapie, popracuj nad kondycją i rozwojem swoich pupilów
(Nie namawiam moich rybek) ani nie robię nic specjalnego, aby spowodować u nich takie zachowanie one same jakoś tak heee.
Może zbyt wysoka temperatura 28*C-29*C lub podmiany wody powodują u nich takie zachowanie.
Cóż mam dalej czynić ???

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 04 sty 2006, 16:21

[/quote].........Może zbyt wysoka temperatura 28*C-29*C lub podmiany wody powodują u nich takie zachowanie.
Cóż mam dalej czynić ???[/quote]

Utrzymywać wodę w temperaturze 28 stopni, podmieniać sukcesywnie, rozsądnie karmić i nie przeszkadzać, ale też nie pomagać.
Mam nadzieję, że w akwarium na noc gaśnie światło.

Niedługo im zapał minie.

DERK
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: DERK » 04 sty 2006, 19:43

Pierwsze dwie noce, kiedy pojawiła się ikra paliło się nocne oświetlenie w postaci świetlówki Marin Blue. Kiedy zauważyłem pleśnienie ikry tzn. wczoraj wyłączyłem całe oświetlenie.
Samiec powoli traci swoje zainteresowanie niedoszłym potomstwem, ale samica wiernie nadal czuwa.
Na koniec pare drobnych zapytanek :?:
-Usunąć zepsutą ikrę z akwa, czy ją pozostawić ?
-Czy wydużony koniec płetwy grzbietowej "kucyk" jest wadą? U mnie posiada go wyłącznie samiec, kiedy uda mi się wykonać jakieś fotki postaram się je umieścić na forum.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 05 sty 2006, 07:41

DERK pisze:.......Na koniec pare drobnych zapytanek :?:
-Usunąć zepsutą ikrę z akwa, czy ją pozostawić ?
-Czy wydużony koniec płetwy grzbietowej "kucyk" jest wadą? U mnie posiada go wyłącznie samiec, kiedy uda mi się wykonać jakieś fotki postaram się je umieścić na forum.
1. Moim zdaniem nie usuwać
2. Nie jest wadą a często zaletą.
Nie jest to zasada, ale takie wydłużenie prezentuje częściej samic jak samica.

DERK
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: DERK » 08 sty 2006, 19:13

Podmieniłem wodę a przy okazji usunąłem spleśniałą ikrę.
Minął dzień i :) Moje pupulki znów złożyły ikrę ach: chyba zbliża się 14 lutego :wink:
Co sądzicie o dolaniu Akryflawiny?
Ps. Zastanawiam się nad przystąpieniem do PKMD, muszę to jednak omówić z mą Żonką :mrgreen:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 08 sty 2006, 22:38

Żonie daj na fryzjera i nie pytaj czy możesz, poinformuj ją tylko o tym fakcie i drobnym jak by nie patrzeć wydatku :-)

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 09 sty 2006, 02:35

DERK pisze:...........Co sądzicie o dolaniu Akryflawiny?
Ps. Zastanawiam się nad przystąpieniem do PKMD, muszę to jednak omówić z mą Żonką :mrgreen:
Nie lej akryflawiny.
Daj ikrze znów spleśnieć a im dorosnąć.
Wcale nie żartuję w sposób okrutny, choć może tak to wygląda. To młode ryby.

No to gadaj i przychodź do nas.

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”