Białe pryszcze po podmianie!!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Ta choroba jest wywolywana przez Mycobakterie M. marinum, M. fortuitum und M. chelonai... znalzlem to w ksiazce pod tytulem "Gesudheitsprobleme bei diskusfischen" autorem jest Pan Horst W. Köhler wydanie 1 w marcu 2003 wydane przez Verlag Diskus Brief Augsburg ... na stronie179 jest fotografia paletki plus opis i przebieg chorby , narazie jest tylko wydanie niemieckie ale w przyszlosci ma byc w jezyku angielskim.Jedyna metoda by ratowac rybe to poprawic warunki w akwarium!!! w momencie zaniedbania wraca ta choroba .....pozdrawiam........
-
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
nikt nie potrafil mi powiedziec co to moze byc...wiec zadzwonilem do Dr. Felix Zihler mieszka w Szwajcarii ..powiedzial mi ze wyklucza to co wczesniej tobie pisalem ale powiedzial to samo co ja ,co do wody w jakiej trzymasz paletki musisz zadbac o dobra wode i dodal ze w.weglanowa masz za niska masz zrobic twardsza wode tymbardziej ze teraz niema mowy o mlodych wiec nie musi byc tak miekka ...daj znac co i jak jest paletka
-
- junior
- Lokalizacja: Konstantynów Łódzki Wiek :33 Imie i nazwisko: Marcin Szmajda
- Kontaktowanie:
Witam !
Co do parametrów wody to po kuracj imetem niestety ale się zmianiły. Ph skoczyło jak oszalałe i mam w tej chwili 7,5 tww mam na poziomie 5, ogólna może zbyt niska bo jest 7 ale nigdy im nie przeszkadzało.
Wszelki podpowiedzi mile widziane bo ryba nadal ma syfki i czeka ją powtórka kuracji.
Wyglada to paskudnie.
Co do warunków to staram się im dogadać. Niestety moja woda jest tak syfiasta,że w kuble, który stoi 3 dni tworzy się brązowy osad na dnie i ściankach. Ryba od kiedy pamiętam tAK WŁAŚNIE REAGOWAŁA NA PODMIANKI ale był to jeden syfek i ginoł po 2 dniach.
Co do parametrów wody to po kuracj imetem niestety ale się zmianiły. Ph skoczyło jak oszalałe i mam w tej chwili 7,5 tww mam na poziomie 5, ogólna może zbyt niska bo jest 7 ale nigdy im nie przeszkadzało.
Wszelki podpowiedzi mile widziane bo ryba nadal ma syfki i czeka ją powtórka kuracji.
Wyglada to paskudnie.
Co do warunków to staram się im dogadać. Niestety moja woda jest tak syfiasta,że w kuble, który stoi 3 dni tworzy się brązowy osad na dnie i ściankach. Ryba od kiedy pamiętam tAK WŁAŚNIE REAGOWAŁA NA PODMIANKI ale był to jeden syfek i ginoł po 2 dniach.
- Załączniki
-
- HPIM1739.JPG (12.43 KiB) Przejrzano 4933 razy
-
- HPIM1737.JPG (13.3 KiB) Przejrzano 4933 razy
-
- HPIM1736.JPG (12.4 KiB) Przejrzano 4933 razy