"Metne oczy"
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
"Metne oczy"
Witam
Mam dosc powazne problemy z moimi paleciami.Kilka dni temu jednej z nich zmetniało oko.Wydawało mi sie jednak ze jest to raczej od obicia z tego wzgledu ze nie było to typowe zmetnienie tylko lekka wypukłosc.Niestety wczoraj na mojej najwiekszej paletce wystapiło to samo.Pełne zmetnienie wraz ze "spuchnietym" okiem.Na domiar złego własnie po przyjsciu z pracy ta paletka ma juz oboje oczu zmetnione całkowicie.Wiem ze takie zmetnienie wystepuje przy złej jakosciowo wodzie.Podmieniam wode z RO i dodatkiem wody wodociagowej a nastepnie wzbogacam ja zawsze tetra vitalem.Co moze byc przyczyna??Wydaje mi sie ze to jakas infekcja bakteryjna a najgorsze ze przenosi sie na inne paletki.
Mam dosc powazne problemy z moimi paleciami.Kilka dni temu jednej z nich zmetniało oko.Wydawało mi sie jednak ze jest to raczej od obicia z tego wzgledu ze nie było to typowe zmetnienie tylko lekka wypukłosc.Niestety wczoraj na mojej najwiekszej paletce wystapiło to samo.Pełne zmetnienie wraz ze "spuchnietym" okiem.Na domiar złego własnie po przyjsciu z pracy ta paletka ma juz oboje oczu zmetnione całkowicie.Wiem ze takie zmetnienie wystepuje przy złej jakosciowo wodzie.Podmieniam wode z RO i dodatkiem wody wodociagowej a nastepnie wzbogacam ja zawsze tetra vitalem.Co moze byc przyczyna??Wydaje mi sie ze to jakas infekcja bakteryjna a najgorsze ze przenosi sie na inne paletki.
Nie mam najmniejszego problemu z glonami i na szczescie nigdy absolutnie nie miałem.Stosuje teta vital juz dosc długo i nieraz go nawet nie szczedziłem.Woda z RO to az około 90% wiec nie wierze ze to cos z wody a ostatnio dwa razy wlewałem czyste RO.Pomozcie bo jest naprawde coraz gorzej.Ta paletka ktora ma oba oczy chore zaczyna ciemniec i chowac sie po katach.Oczy wygladaja juz strasznie robi sie na obu taki biały okrag cos jakby "po peknieciu".Parametry w miare ok PH ponizej 7-u a NO3 w normie.
W tej chwili na oku utworzyło sie cos w rodzaju "powłoki" w srodku pustej i przezroczystej.Oczy u obu ryb wygladaja tragicznie.Na szczescie ryby widza w miare dobrze i o dziwo jedza chociaz sa bardziej apatyczne.Chciałbym po prostu znalezc problem i go wyeliminowac.Podmieniłem jakies 10% wody z RO całosc.Zobacze jak rezultaty.
Po całym dniu w bakopurze stwierdzam ze jedno oko znacznie lepiej wyglada a drugie juz do połowy jest w porzadku.O dziwo paletki rowniez zaczeły pływac jak szalone i sa cały czas głodne.Nawet paletka ktora od jakiegos miesiaca mało co jadła znacznie sie ozywiła.Bogdanie wielkie dzieki za pomoc.Ten lek jak na razie okazuje sie strzałem w dziesiatke.Mysle ze duzo wyjasni sie po nocy.
czesc mętnienie oczu jest czestym zjawiskiem u paletek/pielęgnic/ wystarczy tylko podniesc temp.o 2 stopnie w góre i powinno to samo ustapic ,albo można tez tą kuracje wspomóc jakims srodkiem p.grzybiczym
np.mycopurem firmy sera.im szybciej to sie zrobi tym lepsze są efekty nie można dopuści do całkowitego zmętnienia oka
np.mycopurem firmy sera.im szybciej to sie zrobi tym lepsze są efekty nie można dopuści do całkowitego zmętnienia oka