Aniprazol (zawiera: Praziquantel 50mg+Fenbendazol 500mg)

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

ocean_grin
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: ocean_grin » 09 cze 2006, 10:16

Taką dawke raz zastosowałem i pozabijała mi prawie wszystkie
ryby

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 09 cze 2006, 10:23

Ocean mam wrazenie ze caly czas mowimy o dwoch roznych srodkach. Flubendazol w dawce 2.2 mg na litr nie mogl spowodowac smierci Twoich ryb. Co innego fenbendazol. Mala roznica w nazwie a jakie problemy :)

pozdrawiam

ocean_grin
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: ocean_grin » 09 cze 2006, 11:14

Ja pisze o fenbendazolu zawartym w Aniprazol. Nie stosowałem nigdy Flubendazolu ponieważ nie moge go dostać.I nie bede sie wypowiadał na jego temat ani dawkowania.Natomiast stosuje fenbedazol w takich dawkach jak pisałem wyżej i niemam już od kilku miesięcy problemu z przywrami.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 27 lis 2006, 21:04

Czy poza tymi przepychankami wiadomo jak można stosować ten lek ??

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 27 lis 2006, 21:35

IMO tylko do pokarmu. Jako jedyna substancja czynna dostepny w lekach: Panacur, Fenbendazol Zel. Jesli ma to byc zamiennik za podobno wycofany flubenol 220 mg Janssena ;) to moze Flubenol KH Paste ? 1 ml zawiera 44 mg czystego flubendazolu.

pozdrawiam

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 28 lis 2006, 00:11

deptak pisze:Ocean stosujac lek w sposob w jaki opisales w zasadzie nie powinienies uzyskac zadnego efektu terapeutycznego.
Adam, ja bym tak kategorycznie sprawy nie stawial. Mozliwe ze oba skladniki dzialaja synergistycznie a wtedy efekt terapeutyczny moze byc nawet przy dawkach homeopatycznych ;).
Co do toksycznosci fenbendazolu to faktycznie, kilka osob na simplydiscus potrulo nim sobie ryby. Ale bylo tez dwoch fachowcow ktorym ta sztuka udala sie przy pomocy flubendazolu wiec...
Mam niejakie podejrzenia jak sie to stalo. Fenbendazol rozpuszcza sie w wodzie jeszcze gorzej niz flubendazol. Oni dali "normalna" dawke, z wody zrobilo sie mleko ktore zamulilo rybom skrzela i to byl koniec. W ten sposob mozna rybska zalatwic nawet zwyklym talkiem.
Inna sprawa ze przydaloby sie, zeby ktos potwierdzil spostrzezenie Oceana- najlepiej posiadacz 3.5 tony wody pelnej zarobaczonych dyskow ;).
J-23

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 24 gru 2006, 18:04

Pragnę odświeżyć wontek .
Bo w tej chwili brak mi dostępu do Flubenolu !
Czy ktoś jeszcze stosował Aniprazolu ???
Pozdrawiam Marek

criment76
junior
junior

Post autor: criment76 » 24 gru 2006, 19:07

Witam.
Z tego co wyczyłem w kśiążce A. Sieniawskiego Zdrowe dyskowce to Febendazol jest toksyczny dla ryb i stosuje się go do karmy. nie jestem w stanie podać dawki z pamięci niestety.(jestem u rodziny i nie posiadam ksiązki).
Febendazol to nie jest to samo co flubenol(substancja czynna flubendazol)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 25 gru 2006, 12:29

A jakie jest wasze zdanie na temat rozwiązań jakie zaproponowałem w przypadku tego leku w swojej książce?

Awatar użytkownika
deptak
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: deptak » 25 gru 2006, 13:20

Ambra pisze:A jakie jest wasze zdanie na temat rozwiązań jakie zaproponowałem w przypadku tego leku w swojej książce?
To zalezy czy chodzi o sama substancje czynna (prazikwantel ) czy o leki ja zawierajace. Jesli chodzi o sam prazikwantel nie zalecasz ponownej kuracji wczesniej niz po 60 dnich wiec wrecz odwrotnie niz producenci moneolu ;) Co do samej farmakodynamiki tego srodka tez jest sporo rozbieznosci niektore podreczniki weterynaryjne podaja iz nie do konca wiadomo w jaki sposob dziala prazikwantel ( podobnie zreszta jak i lewamisol ). W mojej prywatnej ocenie jest to srodek niezbyt bezpieczny chociazby z powodu doskonalego wchalania sie z przewodu pokarmowego, pokonywania bariery krew - mozg ( mysle ze rowniez doskonale wchlania sie z wody przez bariere skrzela-krew ) zatem bardzo latwy do przedawkowania. Indeks terapeutyczny tez niezbyt wysoki.

pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”