PO_MO_CY_!! fotka

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Helmut
junior
junior
Kontaktowanie:

PO_MO_CY_!! fotka

Post autor: Helmut » 22 sie 2006, 18:42

Kupiłem 3 paletki 2 white snowy 1 red whita od Pana Sławka z Łomianek w sklepie nie wyglądały na chore jednak kiedy przyjechałem do domu i po wpuszczeniu ryb po około 3 dniach zauważyłem ze ich odchody sa całokowice przezroczyste nic nie jedza (przynajmniej nie zaóważyłem)
Tak mysłąłem jak je leczyc czy zastosowac kuracje capifosem czy capitoxem dodam ze przed wpuszczerniem ich to zbiornkia w akwa pływały juz 4 snaki dla zainteresowanych foty

Prosze o szybka odpowiedz

a i jescze jedno leczyc je w ogołnym czy w sterylnym a mzoe byscie polecili leczyc czym innym np metronidazolem???
Ostatnio zmieniony 23 sie 2006, 17:22 przez Helmut, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mondeja
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina

Post autor: Mondeja » 22 sie 2006, 21:03

Witam , ja zawsze w takiej sytuacji polecam udanie się do osoby od której zakupiło się ryby. Niech ten ktoś kto sprzedał je zarobaczone pomaga temu komu je wcisnął ...
Żeby wiedzieć czym leczyć to musisz wiedzieć na co chorują. Przydałoby się badanie mikroskopowe kału i będziesz miał odpowiedź czy zastosować Capifos (lub Capitox) czy Metronidazol.
pozdrawiam , Przemek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 22 sie 2006, 22:04

Najpierw upewnij się jak pisze Przemek co to jest, do tego czasu WSZYSTKIE ryby do sterylnego temperatura na 34 stopnie, napowietrzanie na maxa, dodaj soli niejodowanej, zmniejsz dawki pokarmu o połowę rezygnując z mięsa i mrożonek, jeżeli ryby są przyzwyczajone karm tylko suchym. Mała głodówka im nie zaszkodzi.
Mieszkasz w Warszawie więc jakąś Akademię Rolniczą na pewno znajdziesz w tej dużej mieścinie ;-) Z doświadczenia wiem, że pracownicy naukowi z wydziału ichtiologii dla zabicia nudy, sportu i zrobienia czegoś innego chętnie Ci pomogą i popatrzą pod mikroskopem co też kot dzisiaj przyniósł :-) i na 99% zrobią to za darmochę jeżeli pogadasz z nimi odpowiednio.

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 23 sie 2006, 08:25

Dodajmy, że słowo WSZYSTKIE nie oznacza tu tylko wszystkie paletki. Musisz ewentualnie leczyć też pozostałe ryby jeśli kuracja Hypno nie pomoże.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 23 sie 2006, 08:38

Pamiętaj tylko, że dawki lekarstw dla paletek mogą być zabójcze dla innych ryb. Ale na to niestety nie ma rady. Albo z innymi rybami ale kwarantanna przed wpuszczeniem do ogólnego przez miesiąc, albo straty przy leczeniu palet, zwłaszcza zbrojniki i krewetki. Ziele też na dłuższą metę nie wytrzyma takiej temperatury.

Awatar użytkownika
Helmut
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Helmut » 23 sie 2006, 15:04

powiem tak pozostałe tyby jedza oprucz 2 white snowów moze poprostu tylko te 2 odłowic do innego awka i tam zaczac leczenie??

Awatar użytkownika
Helmut
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Helmut » 23 sie 2006, 16:33

Foto odchodów
Załączniki
Obraz 003.jpg
Obraz 003.jpg (39.98 KiB) Przejrzano 7130 razy

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 23 sie 2006, 17:23

Michał, pytasz o rady więc albo ich słuchaj albo nie pytaj wcale. Czasami odłownie ryb do sterylnego zbiornika i wyleczenie ich zda się na nic, gdyż po powrocie do akwarium właściwego choroba powraca bo ... przy życiu pozostały w nim ślimaki, które mogły być żywicielami jakiegoś świństwa a potem ponownie zarażały wyleczone i osłabione leczeniem ryby. Co do fotografii hmmm odchodów to jedyne co widać to to że masz duży problem z rybami. Co to jest trzeba popatrzeć pod mikroskopem. Bez tego każda próba leczenia jakąś chemią będzie strzałem w ciemno mogącym przynieść więcej szkód niż dobrych efektów.
I na koniec wybacz ale oszczędzać Ciebie nie będę. Błędy każdemu się trafiają, ale pisanie z błędami niechlujnie i jeszcze umieszczenie podpisu, że przepraszasz za błędy, podpisu w dodatku z ... błędem, jest po prostu ignoranctwem w stosunku do ojczystego języka i wybacz ale okazywaniem braku szacunku nam wszystkim. Pewnie masz zainstalowany jakiś edytor tekstu w polskiej wersji, używaj więc słownika do sprawdzania poprawności. A jeżeli nie masz takowego, to masz dostęp do słowników w Internecie, masz bo inaczej nie pisał byś postów na tym forum. Popraw się i staraj się. Używanie (a przynajmniej staranie) poprawnej polszczyzny jest na tym forum wymogiem regulaminowym.

Awatar użytkownika
Helmut
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Helmut » 23 sie 2006, 17:30

znajomy ma mikroskop do badania mięsa Świń czy taki wystarczy z akwarium odłowiłem inne ryby tj neonki. bocje otoski krewetki zbrojniki i kirysy i pozostały tylko paletki Chyba niema żadnego błędu

Awatar użytkownika
arkadiusz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Arkadiusz Sowa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Dobrocin
Kontaktowanie:

Post autor: arkadiusz » 23 sie 2006, 17:47

Na pewno wystarczy, bo znajomemu też na pewno chodzi o pasożyty i ich identyfikacje. Pożycz więc, pooglądaj i porównaj. W necie znajdziesz opisy i zdjęcia pasożytów, a nawet, o ile dobrze pamiętam, na naszym forum Lara wstawiała fotki i krótkie opisy najczęściej spotykanych pasożytów u naszych ryb.
Powodzenia

Awatar użytkownika
Helmut
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Helmut » 23 sie 2006, 17:54

zobaczymy co to bedzie dam znac jak bede miał wyniki i wtedy pogadamy o kuracj o ile złapie odchody ryb

Awatar użytkownika
Helmut
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Helmut » 23 sie 2006, 18:54

Pytanie do Hypno jakie proporcje tej soli

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 23 sie 2006, 22:09

Kupiłem 3 paletki 2 white snowy 1 red whita od Pana Sławka z Łomianek w sklepie
W jakim sklepie kupiłeś te ryby? To zrobimy im darmową reklamę :evil:
Może w D.... Z... na Tar..... ? Ja tam byłem ostatnio ........................ :roll:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 24 sie 2006, 06:41

Znajomy ma mikroskop do badania mięsa Świń. Czy taki wystarczy? Z akwarium odłowiłem inne ryby tj. neonki, bocje, otoski, krewetki, zbrojniki i kirysy. P ozostały tylko paletki. Chyba nie _ ma żadnego błędu.

Przepraszam, nie mogłem oprzeć się pokusie. Licznik błędów: 14

Co do soli, to odsyłam Ciebie do forum. Jest funkcja "szukaj". Temat soli był niedawno ponownie poruszany, więc bez trudu znajdziesz. Nie obrażaj się mi tylko :-)
Ostatnio zmieniony 24 sie 2006, 06:48 przez Hypno, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Helmut
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Helmut » 24 sie 2006, 06:44

Paletki są od pana sławka z łomianek

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”